17 Mayıs 2018 Perşembe Zayıflatan ve Diyabet Hastalarına Uygun İftar Menüsü

17 Mayıs 2018 Perşembe Zayıflatan ve Diyabet Hastalarına Uygun İftar Menüsü
Ramazan ayının ikinci iftarı için hazırlıklar başladı. Yemek konusunda herhangi bir karar veremeyenler için ise hem zayıfatan hem de diyabet hastalarına uygun iftar menüsü okuyucularımızı bekliyor. İşte sofralarımızda yer vereceğimiz 4 yemek...

Özellikle ev hanımları normal zamanlarda dahi 'Bugün ne pişirsem?' diye düşünürken ramazan ayıyla birlikte özene bezene hazırlanan sofralar için daha fazla zaman harcamak ve mesai gerekiyor. Ayrıca sağlığa uygun ve kilo verdiren iftar menüleri de cazibeli görünüyor. İftar sonrasında sahurun kısa bir süre olması nedeniyle pek çok kişi uykuya dalıyor ve bu da kiloları beraberinde getiriyor. Diyetisyen Melis Ece Sabri gazetemiz için günün menüsünü belirledi.

1) Çorba: Mercimek

Malzemeler

  • 1 su bardağı kırmızı mercimek
  • 1 adet soğan
  • 1 adet patates
  • 1 adet havuç
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 litre su
  • Karabiber
  • Kırmızı toz biber
  • Tuz

Hazırlanışı

Çorba tenceresini ocağa alalım tereyağını eritelim. Tereyağı eriyince yemeklik doğranmış soğanları ilave edelim. Soğanlardan sonra havuçları ufak doğranmış şekilde ilave edelim. 1-2 dakika soğanla beraber havucu kavurduktan sonra kırmızı mercimeği ekleyelim. Küçük doğranmış patatesleri de ekledikten sonra 1 litre suyu ilave edelim. Çorbayı karıştıralım ve tencerenin kapağını kapatarak çorbayı pişirelim. Sebzeler pişince tuzunu, karabiberini ve toz kırmızı biberi ekleyip karıştıralım. Çorbayı püre haline getirmek için el blendırından geçirelim. Çorbamız böylelikle servise hazır hale gelecektir. Toplamda 10 dakikada hazırlayabilir. 15 dakikada pişirebilirsiniz. Bu malzemeler yaklaşık 4-6 kişiliktir. Toplam kalori miktarı 385'dir. Çorbamız çeşitli sebeplerden dolayı koyu veya sıvı olabilir, telaş yapmanıza hiç gerek yok. Malzemeyi tutturamamış olabilir veya ölçüyü kaçırmış olabiliriz. Gayet normal böyle şeyler. Malzeme listesinde geçen su bardağı ölçüsü 250ml olan su bardaklarından. Her evdeki su bardağı değişkenlik gösterebilir o yüzden çorbanın kıvamı değişebilir. Eğer çorba koyu olursa sıcak su ilave edebiliriz. Eğer çorbamız sıvı olursa kıvamını koyulaştırmak için içerisine biraz tereyağı katabilirsiniz. Çok sıvı olursa eğer önce bir miktar un alarak tereyağında kavurduktan sonra çorbadan biraz alıp kavrulmuş una ekleyelim ve tekrar çorbaya ilave edip koyuluğunu ayarlayalım. Ek olarak acılı seviyorsanız tereyağında kırmızı pul biber kızdırarak yiyebilirsiniz

mercimek çorbası

2) Ana yemek: Sebzeli et sote

Malzemeleri:

500 gram dana eti,

8-10 adet mantar,

2 adet sivri biber,

2 adet kırmızı biber,

1 adet kuru soğan,

1 diş sarımsak,

2 adet domates,

½ çay bardağı sıvıyağ,

Yeteri kadar tuz,

Yeteri kadar karabiber,

İsteğe bağlı olarak kırmızı pul biber.

Hazırlanışı

Etleri jülyen biçimde kesin.  Bir tencereye etleri alın. Kısık ateşte etler suyunu salıp tekrar çekene kadar pişirin. Ayrı  bir yerde sıvıyağı kızdırın. Soğanı yemeklik doğrayın. Mantarları dilimleyin. Kırmızı biber, sivri biberi ufak bir şekilde doğrayın. Mümkünse tohumlarını çıkarın. Domatesin kabuklarını soyarak ufak bir şekilde doğrayın. Kızgın yağda sırası ile soğanı hafif pembeleştirin. Ardından biberler ve mantarı ilave edin. En son domatesleri ekleyin ve malzemeler yumuşayana kadar pişirin. Daha sonra içerisine etleri ilave edin. Baharatlar ile tatlandırın. Yanında pirinç pilavı ile Sebzeli Et Soteyi servis edin. Afiyet olsun.

sebzeli et sote

3) Salata: Mevsim

MEVSİM SALATASI MALZEMELERİ:

5-6 yaprak maskolin yeşillik
1 adet avokado
1 adet Çengelköy salatalığı
2-3 dilim greyfurt
Sos için: 2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı limon suyu
1 tatlı kaşığı portakal suyu
1 tatlı kaşığı mayonez
1 çay kaşığı tuz
Servis için:
2 dilim taze kaşar peyniri veya emmantel peynir

MEVSİM SALATASI YAPILIŞI:

Yıkanmış yeşillikleri elinizle 2-3 parçaya bölüp servis tabaklarına yerleştirin. Ardından kabukları temizlenip küp doğranmış avokado ve salatalık ilave edin. Zarları çıkarılmış greyfurt dilimlerini ekleyin. Sos için tüm sos malzemesini çırpıp salatanın üzerine gezdirin. Harmanlayıp 2 dakika dinlendirin. Kalp şekli verilmiş peynirlerle süsleyip servis yapın.

mevsim salata

4) İçecek: Ayran veya cacık

CACIK MALZEMELERİ:

-2 su bardağı yağsız ve kaymaksız yoğurt
-10-12 dal nane
-2 adet büyük boy salatalık
-2-3 diş sarmısak
-Yeteri kadar su
-8 adet buz
-Tuz

CACIK YAPILIŞI:

Yoğurdu derin bir kapta iyice çırpın. Kıyılmış nane ve salatalığı ilave edin. Dövülmüş sarmısağı ekleyip, tuzunu da ayarladıktan sonra, istediğiniz kıvama göre suyunu katın. Çırpıcı ile iyice çırptıktan sonra buz ekleyip, servis yapın..

Afiyet olsun...

cacık

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.