Avrupa İlaç Ajansı'ndan 'AstraZeneca/Oxford' aşısı açıklaması

Avrupa İlaç Ajansı'ndan 'AstraZeneca/Oxford' aşısı açıklaması
Kanda pıhtılaşmaya neden olduğu sebebiyle pek çok Avrupa Birliği (AB) ülkesi tarafından kullanımı askıya alınan AstraZeneca/Oxford aşısı ile ilgili Avrupa İlaç Ajansı açıklama yaptı. Açıklamada, "Aşının faydaları risklerinden daha fazla" denildi.

Koronavirüs salgınından tek çıkış yolu olarak görülen aşı ile ilgili yaşanan bir gelişme, tüm dünyayı endişeye soktu. AstraZeneca ve Oxford'un ortak olarak geliştirdiği aşının, kanda pıhtılaşmaya yol açarak damar tıkanıklığı ve akciğer embolisi gibi hastalıklara neden olma riski sebebiyle pek çok AB ülkesi aşıyı geçici olarak askıya aldı.

Konuyla ilgili ilk kez açıklamada bulunan Avrupa İlaç Ajansı (EMA), söz konusu aşının kan pıhtısı oluşması ile ilgili muhtemel ilişkilerini incelemeye devam edeceğini ve aşının güvenli olduğunu, faydalarının risklerinden daha fazla olduğunu belirtti.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Avrupa Direktörü Hans Kluge da aşının faydalarının risklerinden daha fazla olduğunu vurgulayarak, "Hayat kurtarmak için kullanımı devam etmelidir” ifadelerine yer verilmişti. DSÖ'nün üst düzey yetkililerinden Soumya Swaminathan, aşının kullanılmaya devam etmesini isterken, “İnsanların panik yapmasını istemiyoruz. Ülkelere AstraZeneca aşısı uygulamaya devam etmelerini öneriyoruz. Şu ana kadar yaşananlarla aşılar arasında bir bağlantı bulamadık” demişti.

Almanya'dan da AstraZeneca aşısının kullanılmasının askıya alınması tavsiye edildi. Paul Ehrlich Enstitüsü (PEI), AstraZeneca aşısını olan 20-50 yaşları arasındaki 7 kadın hastada tromboz görüldüğünü hatırlatarak, 6 kişinin beyin damarlarında pıhtıya yol açan venöz sinüs trambozu görüldüğünü ifade etmiş ve aşının kullanılmasının askıya alınmasını önermişti.

DHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.