Balkona çıkmak çözüm değil

Balkona çıkmak çözüm değil
Sigaranın zararlarını bilmeyen yoktur. Sigara dumanına maruz kalan pasif içiçiler de en az sigara kullanan kişiler kadar zarar görür. Sigara içen ebeveynlerin çocuklarının etkilenmemesi için balkonu kullandığını söyleyen uzmanlar, “Bu çözüm değil. İçilen sigara kişinin üzerine sindiği için çocuğun yanına yaklaştığında yine de ona zarar verebilir” diyor

Sağlık için ciddi bir tehdit olan sigara, çocukların büyüme ve gelişimi açısından da büyük bir risk oluşturuyor. Çocuklar genellikle pasif olarak maruz kaldıkları sigara dumanından aktif bir şekilde etkilenirken; gebelikte anne adayının sigara kullanması bebeğin sağlığını henüz dünyaya gelmeden tehlikeye atıyor. Memorial Şişli Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Doç. Dr. İsmail Yıldız, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü öncesinde, sigaranın çocuk sağlığı üzerindeki etkileri hakkında bilgi verdi. 

En az içen kadar etkileniyor
İçinde kanser yapan 60 madde bulunan sigaranın insan sağlığı için çok tehlikeli olduğunu söyleyen Yıldız, sigara içmeyen bir kişinin başka birinin içtiği sigaranın dumanına maruz kalmasına pasif sigara içiciliği denildiğini belirtti. Yıldız, “Pasif içiciler sigara kullanmasalar bile, içen kişiler kadar bu zararlı maddelerden etkilenirler. Çocuklar da genellikle pasif olarak sigaranın zararlarına maruz kalmaktadır. Erişkin bireyler çocuklarının yanında sigara içmemek ve özendirici olmamak için evin farklı alanlarını ya da balkonunu kullanabilmektedir. Buna rağmen içilen sigara kişinin üzerine sindiği için çocuğun yanına yaklaştığında yine de ona zarar verebilir” dedi.

Anne karnındaki bebeği etkiler
Anne adaylarının gebelikte sigara kullanmaması gerektiğini söyleyen Yıldız, “Sigaranın içinde bulunan birçok madde büyüme ve gelişme döneminde olan fetüsü olumsuz yönde etkiler. Sigara kullanan bir anne adayında nikotin yaklaşık yüzde 90 oranında fetüse geçer. Nikotin plasental damarlarda büzülmeye yol açarak bebeğe giden yaşamsal maddelerin azalmasına yani uteroplasental yetersizliğe neden olur. Karbonmonoksit ise plasentayı geçerek fetüsün oksijen miktarının düşmesine yol açar” ifadesini kullandı.

Çocuklarınızı koruyun
Yıldız çocukları bu tehlikeden kurtarmak için yapılması gerekenleri şöyle anlattı; “Evin hiçbir bölümünde ya da yakınlarında sigara içilmemeli, içilmesine izin verilmemelidir. Arabada cam açık olsa bile sigara kullanılmamalıdır. Kreşlerde, bakım evlerinde, anaokullarında, okullarda ve çocukların zaman geçirdiği yerlerde sigara içilmediğinden emin olunmalıdır. Sigaranın içilmediği ve çocukların sigara dumanına maruz kalmayacağı mekanlar tercih edilmelidir. Çocuklar erken yaşlardan itibaren sigaranın zararlı etkileri konusunda bilinçlendirilmelidir.”

Gebelikte sigara kullanımının 10 zararı
1. Rahim içi büyüme kısıtlılığı görülür, bebek kilo alamaz. Fetal büyümede geriliğe yol açar.
2. Anne karnında gebelik haftasına göre düşük tartılı doğumlar gerçekleşir.
3. Doğumsal anomaliler görülür.
4. Gebelik düşük doğumla sonuçlanabilir.
5. Akciğerlerin gelişimi bozulur.
6. Erken membran rüptürü yaşanır yani anne adayının daha doğum başlamadan amniyon kesesi yırtılır, suyu gelir.  
7. Plasental sorunlar oluşur.
8. Yenidoğan döneminde ani bebek ölümü sendromu görülür.
9. Anne sütü az salgılanır, bebek beslenemez. 
10. Bebek sık enfeksiyon geçirir. 

Sigara dumanı çocukları nasıl etkiliyor?
Gözde irritasyon, kuruluk, görmenin etkilenmesi ve bulanıklık yapabilir.
Sigara dumanı solunum yollarını tahriş ederek, solunum yollarını döşeyen epitel hücrelerin, siliaların işlevini bozar. 
Solunum yollarının yapısı bozulduğu için solunum yolu enfeksiyonlarına yatkınlık görülür.
Solunum sisteminde üst solunum yolu enfeksiyonları, alt solunum yolu enfeksiyonları, hırıltı, reaktif hava yolu hastalığı, astım, astım atakların tetiklenmesi, solunum yollarında kuruluk, öksürük atakları, gece öksürükleri ve orta kulak enfeksiyonu riski artar.
Kardiyovasküler sistem, nörodavranış sistem ve çocukluk çağı kanserlerin gelişmesini tetikler. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.