Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Nevşioğlu'dan 'bahar yorgunluğu' uyarısı: Beslenmeye dikkat!

Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Nevşioğlu'dan 'bahar yorgunluğu' uyarısı: Beslenmeye dikkat!
Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Cem Nevşioğlu, kendisini göstermeye başlayan bahar yorgunluğuna yönelik tavsiyelerde bulundu. Nevşioğlu, bahar yorgunluğundan kurtulmanın yolunun 'beslenmeden' geçtiğini belirtti.

Medicana Çamlıca Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı, Uzm. Dyt. Cem Nevşioğulları, ilkbahar ile birlikte başlayan sıcaklık ve basınç değişimlerinin insan vücudunda halsizlik, sürekli uyku hali ve uyuma isteği, eklem ağrıları, sindirim sistemi, problemleri, depresif ruh hali gibi belirtiler çıkartan ve bunlara da genel olarak bahar yorgunluğu denilen durumun birkaç basit yöntem ile azaltılabileceğini belirtti.

Metabolizma yapısı ve hormonlar nedeniyle daha çok kadınlarda daha belirgin olarak karşılaşılan bahar yorgunluğuyla ilgili olarak Nevşioğlu, "Bahar yorgunluğunun etkilerini hafifletmenin en temel yolu vücudun bu dönmede artan su ihtiyacını mutlaka karşılamak, doğru ve dengeli beslenmek, düzenli ve kaliteli bir uyku uyumak ve mutlaka gün içinde açık havada kısa yürüyüşler yapmak” dedi.

'Bağışıklığı güçlendirmek en kuvvetli savunma sistemi'

Bağışıklığı güçlendirmenin sadece bahar yorgunluğu için değil, mevsimsel hastalıklara karşı da vücudun en kuvvetli savunma sistemi olduğunu vurgulayan Nevşioğulları, "Bağışıklığı direkt güçlendiren belli bir mucize besin ya da yöntem yoktur. Bağışıklık birçok noktadan etkilenen karmaşık bir yapıdır. Günde en az iki buçuk, litre su tüketmek, B vitamini ve antioksidan yönünden zengin sebze ve meyvelerle temel öğünleri atlamadan beslenmek, düzenli ve kaliteli uyku ve her gün yapılacak basit egzersizlerle bağışıklık güçlendirilmelidir. Tek yönlü beslenme modeli, kişiye uygun olmayan sert ve amaçsız diyetler, kulaktan dolma bilgilerle alınan vitamin takviyeleri bağışıklığı güçlendirmekten çok metabolizmaya zarar veren sonuçlara sebep olabilir” uyarısında bulundu.

Uzm. Dyt. Cem Nevşioğulları bağışıklığı güçlendirmeye yönelik olarak ise, “Bağışıklık sisteminin güçlü olması tüketilen öğünlerin, alınan karbonhidrat, yağ, protein, vitamin, ve minerallerin dengeli olmasına bağlıdır. Yeterli miktarda B, C vitamini, potasyum ve magnezyum alabilmek için bunları içeren besinleri tüketilmeli, mutlaka mevsime uygun taze sebze ve meyve ile öğün hazırlanmalı, lifli gıda tüketimi ihmal edilmemeli, ödemin vücuttan atılmasına yardımcı olmak için günde en az iki litre su tüketilmeli” tavsiyelerinde bulundu.

Beslenme düzeni

Bahar yorgunluğunun etkilerini azaltmanın yolunun beslenmeden geçtiğini hatırlatan Nevşioğulları, kahvaltının önemine dikkat çekerek, "Ana öğünler ihmal edilmemeli, yapılabiliyorsa iki ara öğün de sağlıklı atıştırmalıklarla desteklenmeli, mümkünse öğlen ve akşam yemeklerinde mutlaka salata tüketilmeli” ifadelerini kullandı.

Açık havada yapılacak en az 10 dakikalık yürüyüşlerin önemine dikkat çeken Nevşioğulları, "Gereğinden fazla tuz vücutta su birikmesini arttırarak yorgunluğa neden olacağı için tuz tüketimi azaltılmalı, hızlı ve şok diyetlerden uzak durulmalı, uyku düzenine en az beslenme kadar dikkat edilmeli, kahve, çay, kola, kakao ve benzerleri gibi kafeinli içecekler azaltılmalı, kafeinli içecekler yerine, metabolizmayı rahatlatıcı ve bağışıklık sistemini güçlendirici bitki çayları tercih edilmeli” dedi.

Tavsiyelerine, 'Rafine edilmemiş tam tahıl ürünleri, kepekli pirinç, bulgur, tam buğday ekmeği, kurubaklagiller gibi lifli besinler tercih edilmemeli' diyerek devam eden Uzm. Dyt. Cem Nevşioğulları, son olarak ise "Tokluk hissi sağlamak için mümkünse ayaküstü atıştırma, televizyon seyrederken, telefonda konuşurken, bir yerden bir yere giderken takside veya arabada yemek yenememeli. Sofrada oturarak, küçük lokmalar halinde, yavaş yavaş çiğneyerek yemekler tüketilmeli.” çağrısında bulundu.

DHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.