Bilim Kurulu Üyesi uyardı: 'Bu durumlarda tam kapanma düşünülebilir'

Bilim Kurulu Üyesi uyardı: 'Bu durumlarda tam kapanma düşünülebilir'
Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Akın, tam kapanmanın ülkede yaşayan insanlar için çok ağır bir durum olduğunu belirterek, hastanelerin yatak kapasitelerini aşılma riski ile karşılaşıldığında ya da ölüm hızlarında beklenenden fazla artışlar gözlemlendiğinde, hastaneye gelen insanların hizmet alamayacak derecede zor durumda kalıp tedavi edilemeden hayatını kaybettiği durumlarda tam kapanmanın gerekli olduğunu söyledi.

DHA'ya konuşan Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Uzmanı, Bilimsel Danışma Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Akın, tam kapanmanın gerekli olup olmadığını değerlendirdi. Tam kapanmanın insanları sadece hafta sonu değil, belirli bir süre evlerinden çıkmasını engellemek olduğunu söyleyen Akın, "Bu sırada bazen sosyal destekler verebilirsiniz. Tam kapanmada belki kısıtlı bir süre alışveriş zamanlarına izin verilebilir. Öyle bir vaka artışıyla karşılaşırsınız ki, hastaneleriniz yatak kapasitelerini aşılma riski ile karşılaşırsınız ya da ölüm hızlarında beklenenden fazla artışlar gözlersiniz. Gelen insanlar hizmet alamayacak derecede zor durumda kalırlar ve siz tedavi edemeden dahi insan kaybı oluşur; bu durumda tam kapanma gerekli olabilir. Ama tam kapanmayla ilgili kriterleri iyi düşünmemiz lazım. Tam kapanma ülkede yaşayan insanlar için çok ağır bir durumdur. Şu anda Fransa, Almanya bazı bölgelerde uyguluyor; ama sosyal desteklere çok fazla ihtiyacınız vardır. O yüzden öncelikle biz kendimiz bu aşama gelmemeyi istemek zorundayız. Toplumdaki bireyler kendilerini koruyacak önlemleri alması lazım" dedi.

'Vakalar çok fazla bir şekilde artıyor, hastanelere müracaat ediyorlar'

Prof. Dr. Akın, şu anda hastanelerde yatan hasta sayısının arttığına dikkat çekerek, "Hasta kabul edemeyen bir yer ben şu ana kadar duymadım; ama birkaç gün sonra bunu duyma şansımız var. Çünkü vakalar çok fazla bir şekilde artıyor, hastanelere müracaat ediyorlar. Bazı tablolar ağır olarak geliyor. Bunun çeşitli nedenleri var muhakkak. Şu anda hastane kapasitesi götürecek durumda; ama bizim vakaların artışını takip eden 1 hafta 10 gün hatta 15 gün sonra hastane kapasitelerimiz yüklenmeye başlıyor. Bu da çok önemli şeylerden birisi. Bugün vaka çok fazla arttıysa bilin ki Nisan ayının 10-15’inde hastane kapasitemiz bu oranda artmış olacak. Buna bağlı olarak da ağır vakalarımız ve maalesef kaybettiklerimiz olabilir. O yüzden de önlem almanın sırası bugündür. Olabildiği kadar önlemlerimizi hızlı bir şekilde almamız lazım ki bundan 15-20 gün öteye ya da diğer günlere dair risklerle ya da ağır tablolarla karşılaşmayalım. Türkiye şu ana kadar bu ağır tabloyla karşılaşmadı" ifadelerini kullandı.

'50 milyon kişiyi aşılamış olursak...'

Aşı olan vatandaşların da maske, mesafe ve temizlik kurallarına uyması uyarısında bulunan Akın, "Aşı olanlar her halükarda maske, mesafe ve temizlik kurallarına uyması lazım. Eğer biz 100 milyon doz aşıyı kullanabilirsek yani 50 milyon kişiyi aşılamış olursak Türkiye'de hastalığın yükünün büyük ölçüde azaldığını görürüz. Hasta görmez miyiz; hasta görürüz, hastaneye yatanları da görürüz, yoğun bakıma yatanları da görürüz; ama hiç olmazsa sistemi tıkayacak, sağlık hizmetlerinin sürdürülebilirliğini engelleyecek derecede bir yükle karşılaşmayız. Gelen miktarı hızla topluma uygulayarak, biz toplumun önemli bir kısmını bağışık hale getirebiliriz" değerlendirmesinde bulundu.

DHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.