Boyun fıtığına dikkat edin

Boyun fıtığına dikkat edin
Sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu ve birçok insanın evinden çalıştığı bu günlerde hareketli kalmak pek mümkün olmuyor. Alışveriş, fatura ödemesi gibi ihtiyaçlar internet üzerinden gerçekleştirilirken, akıllı telefonlarla sosyal medyada geçirilen sürelerin de arttığı gözlemleniyor.

Sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu ve birçok insanın evinden çalıştığı bu günlerde hareketli kalmak pek mümkün olmuyor. Alışveriş, fatura ödemesi gibi ihtiyaçlar internet üzerinden gerçekleştirilirken, akıllı telefonlarla sosyal medyada geçirilen sürelerin de arttığı gözlemleniyor. Ancak boynu uzun süreler boyunca aşağıya doğru eğmek, omurlara fazla yük binmesine ve fıtık başta olmak üzere pek çok sağlık sorununa neden oluyor. Boyundan kola doğru yayılan ağrı, güçsüzlük, uyuşma ve hareket kısıtlılığı boyun fıtığının belirtileri arasında yer alıyor. Memorial Şişli Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Prof. Dr. Engin Çakar, boyun fıtığı ve ameliyatsız tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi. Yedi adet omurdan oluşan boyun, omurganın en hareketli kısmıdır.  Omurların arasında disk denilen jöle kıvamında yastıkçıklar bulunmaktadır. Diskler, vücuda binen yükün dengeli şekilde alt vücut bölümlerine iletilmesini sağlamaktadır. Boyundaki omurga içinden omurilik ve kollara giden sinirler geçmektedir. Fıtık, diskin iç tabakasındaki jelöz yapının taşarak, çevre dokularda ödem ve bası oluşturması ile ortaya çıkmaktadır.

Sinirlerde sıkışma yapıyor

Fıtık sonucunda kollara giden sinirlerin basısı nedeni ile boyundan kola doğru yayılan keskin ve bıçak saplanır tarzda bir ağrı olabilmektedir. Boyun ve omuz ağrısına, sırtta, kürek kemiğinin iç tarafına doğru yayılan ağrı da eşlik edebilir. Hasta başını ağrıyan tarafın karşı tarafına çeviremez, aynı tarafa eğemez. Büyük fıtıklar omurilikten geçen sinirlerde sıkışmaya neden olabilmektedir. Boyun ve kol ağrısının yanı sıra kolda ve elde uyuşma, güçsüzlük ortaya çıkabilmektedir. Boyun fıtıklarında basıya uğrayan sinir köküne bağlı olarak kolda ve parmaklarda uyuşma, karıncalanma, elektriklenme, his kaybı gibi duyusal değişiklikler görülebilir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.