Bu belirtiler varsa vücudunuz alarm veriyor olabilir! B12 eksikliğine karşı en güçlü besinler nelerdir?

Bu belirtiler varsa vücudunuz alarm veriyor olabilir! B12 eksikliğine karşı en güçlü besinler nelerdir?
Kansızlık veya sinir sistemi hasarlarında kendisini gösterebilen B12 eksikliği, öte yandan cilt renginde solgunluğa, el ve ayaklarda uyuşmalara neden olaibliyor.

İnsan vücudu vitamin ve mineralleri dışarıdan almak zorundadır. Vücudumuz bu bileşenleri kendi kendine üretemez ve bu nedenle vitamin ve minerallerin, dışarıdan beslenme yoluyla alınması gerekir. İnsanlar arasında en sık görülen vitamin eksiklikleri arasında da B12 eksikliği bulunuyor. Birçok kişinin şikayetçi olduğu bu durum, çeşitli sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Bu sağlık sorunları ile karşılaşmamak için B12 eksikliğini gidermek gerekiyor. Peki B12 vitamin eksikliği nasıl giderilir?

Vücutta B12 eksikliği, kendisini birçok belirti ile gösterebilir. Unutkanlık, kansızlık, sinir sisteminde görülebilen rahatsızlıklar, el ve ayaklarda oluşan uyuşmalar, ciltte solgun renk gibi birçok belirti ile kendisini belli eden B12 eksikliğini gidermenin çeşitli yolları bulunuyor. Doğru beslenme adımları ve takviyeler ile B12 eksikliğini giderebilirsiniz. Peki hangi besinler B12 bakımından zengindir? İşte detaylar…

BİTKİLERDE B12 VAR MIDIR?

B12 eksikliği şikayetiniz varsa, beslenme alışkanlıklarınızı değiştirmeniz gerekebilir. Diyet listenize ve alışkanlıklarınızın arasına B12 bakımından zengin besinleri dahil edebilirsiniz. B12, birçok besin kaynağından elde edilebilir ve genellikle B12 vitamini, hayvansal kaynaklı besinlerden elde edilir. B12 vitamini bitkilerde bulunmaz ve bu nedenle vegan olan kişilerin bu konuda daha dikkatli olması ve buna göre doğru şekilde beslenmesi gerekir.

B12 BAKIMINDAN ZENGİN BESİNLER

En güçlü B12 kaynakları arasında et, süt, yumurta besinleri yer alırken, bununla birlikte kırmızı et, ciğer, başta uskumru olmak üzere balık, yoğurt, kefir, peynir, midye-istiridye gibi kabuklu deniz ürünleri, beyin ve böbrek gibi sakatat türleri bulunur. Ancak sakatat tüketimi B12 bakımından besleyici olsa da yüksek kolesterol riski de barındırır. Eğer siz de B12 vitamini eksikliğinden şikayetçiyseniz, bir doktora danışarak beslenme alışkanlığınızı bu yönde değiştirebilirsiniz.

B12 eksiği olan insanlarda genellikle sinir sistemi ve beyinde hasar görülebilir. Bu da depresyon, unutkanlık, kronik yorgunluk gibi belirtiler ile kendisini gösterebilir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.