Cildinize iyi bakın

Cildinize iyi bakın
Pandemi sürecinde saç ve cilt bakımının nasıl yapılmasıyla ilgili tavsiyelerde bulunan Öğr. Gör. Leyla Cesaret Ergül,“Pandemi sürecinde yoğun antiseptikli ürünler kullanmak cilt sağlığımızı olumsuz yönde etkiliyor. Salgın nedeniyle sık kullanılan dezenfektanlar alkol bazlı temizleyiciler olduğu için ellerde dermatite egzamaya yol açabiliyor” dedi

İstanbul Aydın Üniversitesi (İAÜ) Saç Bakımı ve Güzellik Hizmetleri Program Başkanı Leyla Cesaret Ergül “Gerçek şu ki bu tür ürünleri kullanmak COVID 19’un yayılmasını bulaşmasını engellese de cildimizin florasını bozarak vücudumuza zarar verebilir ve enfeksiyonlara duyarlı hale getirebilir. Özellikle dermatit ve egzama için eller sabunla yıkandıktan sonra Madecossoide, Panthenol içeren ve bariyer krem de denilen derinin yapısını güçlendirici ürünler kullanılmalıdır. Mümkünse temizlik için su ve sabun tercih edilmelidir” dedi.

Bağışıklığa dikkat!
Pandemi sürecinde hem immün sistem hem de cilt sağlığı için bağışıklığın güçlendirilmesi gerektiğini belirten Leyla Cesaret Ergül “Uyku düzenine dikkat edilmeli (en az 6 saatlik uyku), bol su tüketilmeli, sağlıklı beslenmeye özen gösterilmeli, hafif egzersizler yapılmalı, bulunduğumuz ortamı sık sık havalandırmalı, mümkünse güneş ışığından (sabah 08.00 - 11.00 öğleden sonra 16:00-18:00 saatleri arasında) faydalanılmalı; açık tenliler için günlük 10 dk. koyu tenliler içinse 20 dk. koruyucu kullanmadan D vitamini sentezlenmeli. Güneşe çıkılamayan durumlarda ise D vitamini takviyesi alınmalı” diye konuştu.

Fön çektirmek riskli
Pandemi döneminde saç bakımı yaptıranların nelere dikkat etmesi gerektiğiyle ilgili Ergül, “Mümkünse evden çıkmadan saçlarınızı kendiniz yıkayın, randevu saatinizi kaçırmayın, saçlarınızı kestirecekseniz maskenizi kulaklarınızdan çıkarıp ağzınızda kendiniz tutun size hizmet veren kişinin maskeli olmasına dikkat edin. Mesafeli de olsa fön çektirmek risklidir. Havada bulunan partikülleri üfleme ile birlikte uzaklara ulaştırabilir ve siz de risk altıda kalabilirsiniz. Cilt bakımı, makyaj kaş bıyık aldırmak da yakın mesafede yapıldığından risklidir” diye konuştu.

Erkeklerde saç bakımı
Leyla Cesaret Ergül “Erkekler ise bu tür uygulamalar çok sık yapmadıkları için bu tür sorunlar da yaşamamaktadır. Ancak kepek oluşumu, dökülme, matlık, saçlarda seyrelme, aşırı yağlılık gibi sorunlarla karşılaşılmaktadır.” dedi ve ekledi: “Sonuçta daha sağlıklı ve bakımlı saçlar istiyorlarsa saç bakımlarına önem göstermeleri gerekir. Erkeklerde saç kuruluğundan ziyade yağlanma sorunu vardır. Saçların kısa kesim olması da her gün yıkanmasına ve maske uygulamasına uygun hale getirdiği için yağlanma sorununun önüne kolaylıkla geçilmektedir."

Saç bakımı nasıl yapılmalı?
Yazın saç bakımının çok önemli olduğuna da dikkat çeken Ergül “Yaz geldiğinde yıpratan ve kurutan etmeler artmaktadır. Sıcak hava, deniz suyu, havuzun klorlu suları saçları yıpratmaktadır. Bu yüzden iyi bir şampuan kullanılmalı ki bu tür etmenler saç ve saçlı deriden iyice arındırılsın. Dikkat edilecek bir nokta, sülfat içeren ürünlerden saçı kuruttuğu için uzak durulmalıdır. Deniz ya da havuza girdikten sonra saçlar mutlaka temiz bol su ile durulanmalı ve argan yağı ile yağlanmalıdır. Bu uygulama denizin tuzunun, havuzun klorunun zararlı etkilerinden saçlarınızı koruyacaktır.” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.