Dr. Aykan Onur Atilla: 'Gargara yaparsak virüsün akciğere inişini ağzımızda durdurabiliriz'

Dr. Aykan Onur Atilla: 'Gargara yaparsak virüsün akciğere inişini ağzımızda durdurabiliriz'
Diş Hekimi Uzman Öğretim Üyesi Dr. Aykan Onur Atilla, 30 saniye bazı etken maddeler ile yapılan gargaraların koronavirüsü yüzde 99,1 oranında engellediğine yönelik klinik çalışmalar olduğunu belirterek, 'Her dışarı çıktıktan sonra gargara yaparsak virüsün akciğere inişini ağzımızda durdurabiliriz' tavsiyesinde bulundu.

Diş Hekimi Uzman Öğretim Üyesi Dr. Aykan Onur Atilla, DHA'ya koronavirüs salgın döneminde ağız sağlığıyla ilgilil dikkat edilmesi gerekenlere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Diş hekimleri olarak öğrendikleri en önemli konunun, kendilerini ve hastalarını bulaşıcı hastalıklardan korumak olduğunu belirten Dr. Atilla, bu nedenle pandemi döneminde diş hekimliği kaynaklı bulaşın rapor edilmediğini kaydetti. Ne gibi önlemler alınması gerektiğinin bilindiğine dikkat çeken Dr. Atilla, 'HES kodu olmadan hasta alınmıyor, her hastadan sonra ortam dezenfeksiyonu sağlanıyor ayrıca UVC ile hava temizleniyor, bunlar birçok klinikte uygulanıyor. Hastamız maskesini çıkardıktan sonra tedavisini gönül rahatlığı ile olabilir" diye konuştu.



'Gargara yaparsak virüsün akciğere inişini ağzımızda durdurabiliriz'

Dr. Atilla, bazı etken maddeler ile hazırlanan gargaraların koronavirüse karşı koruduğuna yönelik çalışmalara değinerek, "Koronavirüste süreç uzadıkça çalışmalar arttı. 30 saniye bazı etken maddeler ile yapılan gargaraların koronavirüsü yüzde 99,1 oranında engellediğine yönelik klinik çalışmalar var. Hastalarımız için gargara kullanmaları koruyucu bir etken sağlamış oluyor. Povidon iyot, hidrojen peroksit, klorheksidin; bunlardan oluşan gargaralar ile virüsü vücudumuza girmeden ilk savunma istemi olan ağızda durdurabiliriz. Dışarı çıktıktan sonra eve geldiğimizde nasıl elimizi, yüzümüzü yıkıyorsak her dışarı çıktıktan sonra gargara yaparsak virüsün akciğere inişini ağzımızda durdurabiliriz" dedi.



'Pandeminin stres durumu insanlara en çok dış sıkma ile yansımakta'

Salgın döneminde yaşanan stres ile oluşan baskının insanları diş sıkmaya yönelttiğini belirten Dr. Aykan Onur Atilla, "Bu da eklem bölgesinde, kulak ön tarafından ağrı şikayetleri yaratmaya başladı. Bunun için diş hekimleri olarak çeşitli önlemler alıyoruz. Eklem sağlığı önemli bir durum, geri dönüşü olmayan bir rahatsızlık. Bunun bir an önce tedavisi yapılması lazım hatta çocuk hastalarda da eklemsel şikayetler ile gelen çok fazla hastalarımız var. Pandeminin stres durumu insanlara en çok dış sıkma ile yansımakta. Bunun tedavileri var, önemli olan ilerletmemek. Çene eklemine birçok zararları var. Eklemde yaratılan deformasyon geri dönüşü olmayan bir deformasyon olduğu için bir an önce önlemleri alınmalı. Özellikle çocuklarında gece çok fazla dış gıcırdatma gibi sesler duyanlar, kulak bölgesinde ağrı hissi olanlar varsa mutlaka kontrole gitmelerini öneririm" ifadelerini kullandı.


 

'Diş kaybı ve enfeksiyon durumlarına rastlıyoruz'

Dr. Atilla, koronavirüs geçiren hastalarda diş kayıplarıyla çok karşılaşmaya başladıklarını kaydederek şunları söyledi: "İnsanlar ağız bakımlarını bir şekilde bırakmış oluyor. Sürekli maske kullanmaya bağlı ağız içi lezyonları, ağrılı lezyonlarda uçuk lezyonlarında artış görülüyor. Bunun için de ağız bakımı çok önemli. Koronavirüs geçiren hastalarda ağız bakımlarında ihmal söz konusu oluyor. Koronavirüs geçirip, iyileşen hastalarda yaptığımız muayenelerde diş kaybı ve enfeksiyon durumlarına rastlıyoruz. Bu durum çok önemli."

DHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.