Elektronik nargile bağımlı yapıyor

Elektronik nargile bağımlı yapıyor

Sigarayı ve nargileyi bırakanların son günlerdeki modası da elektronik nargile... Elektronik nargile, bileşiğindeki nikotin, kadmiyum ve kurşun gibi ağır metallerin yer aldığı sıvının ısıtılması ve ortaya çıkan buharının solunması prensibiyle çalışıyor. Dünyada pek çok ülkede satışı yasak olan ürüne, internet üzerinden “sigarayı bırakmayı yardımcı ürün” adı altında ulaşılabiliyor. Elma, tarçın, kivi, kavun gibi kimyasal aromalar kullanılarak içimi çekici hale getirilen e-nargilenin, kullanıcılarda keyif algısı oluşturduğunu belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Apaydın, ağır metaller içeren e-nargilenin sigara bağımlılığından kurtarmadığını söyledi.

Psikolojik ve fizyolojik
Sigara bırakma ürünü olarak bilinen e-nargilede bulunan nikotinin, beyindeki nikotin reseptörlerini harekete geçirdiğini, bu nedenle bağımlılık tedavisinde kullanımı uygun değildir. aktaran Dr. Apaydın, e-nargilenin yol açtığı sağlık sorunları hakkında şu bilgileri verdi: “Psikolojik bağımlılığı gidermesi açısından e-nargilenin, sigarayı bırakmada kürdan, çekirdek ve sakız gibi maddelerden hiçbir farkı bulunmamaktadır. Ayrıca fizyolojik bağımlılık yani nikotin bağımlılığı konusunda sigaradan kurtulmak isteyen bir kişi e-nargileye başladığında, bağımlılığı aynı şiddetle devam etmektedir. Dünyada ve Türkiye’de e-nargilenin sigarayı bıraktırmadığı, aksine yeni bir bağımlılık oluşturduğu bilinmektedir."

Kişinin nikotin ile bağını kesmiyor
"Elektronik nargile; elektronik özelliği nedeniyle zamanla bozulmakta, kartuşu ve pili bittiği için bağımlı sigaraya yeniden başlamaktadır" diyen Apaydın, "Yani sigara içicisi bu cihaz sayesinde nikotin ile bağını kesemez. Ayrıca bu cihazların her nefeste ne kadar nikotin alımı sağladığı da tespiti mümkün değildir. Nikotinin sıvı içerisinde bulunabilmesi için gliserin kullanılması gerekir. Gliserin içerisinde nikotin uzun süre çözülmüş durumda kalır. Çözülmüş nikotini elde edebilmek için kullanılan stabilizatörlerde ise kadmiyum ve kurşun gibi ağır metaller bulunur. Bunları yüksek dozda solumak, akut akciğer ödemine neden olur" diye konuştu.

Kanser ve kalp krizlerine yol açıyor
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Apaydın sözlerini şöyle sürdürdü: "Avrupa ülkelerinde yapılan araştırmalarda, e-nargile ya da e-sigara bağımlılarının ani ölümlerinin nedeninin akut akciğer ödemine bağlı olduğu belirlenmiştir. Yani e-nargile kullanıcılarının ağır metal zehirlenmesi nedeniyle hayati tehlikeleri bulunmaktadır. Bunun yanında, insan sağlığını tehdit eden ciddi hastalıklara yol açan e nargile, ‘anabasine, myosmine ve beta nikotryine’ maddelerini de içermekte, aşırı doz nikotin ve nitrozamin nedeniyle kansere zemin hazırlamaktadır."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.