Engelli vatandaş tehlike altında

Engelli vatandaş tehlike altında
Sağlık Bakanlığı 12 Mart'ta yayınladığı yazıyla; engelli sağlık kurul raporu süresi dolanların, raporlarını yenilemesi gerektiği yönünde karar açıkladı. Söz konusu kararı Damga'ya değerlendiren Sağlık Hizmetleri Sendikası Engelliler Komisyon Başkanı Ayşe Sarı, “Bu kararla engellilerin sağlığı riske edilmiştir. Vakaların 60 bin dolayında olduğu bugünlerde engellileri rapor için hastaneye göndermek çok yanlış bir karardır” dedi.

Pandemi süreci devam ederken Türkiye'de koronavirüsün en çok hedefinde olan insanlar da kuşkusuz engelliler. Sağlık Bakanlığı bu gerçeğin farkında olarak 19 Ağustos 2020 tarihinde bir karar açıklamış ve engelli sağlık kurul raporu süresi dolanların, raporlarını yenilemesine gerek olmadığını, engelli vatandaşların zorunlu olmadıkça hastaneye gitmemesi gerektiğini bildirmişti. Bakanlık vermiş olduğu bu karardan 12 Mart 2021'de yayınladığı yeni bir bildiriyle ise vazgeçti. 12 Mart'taki bildiride; engelli sağlık raporlarının ivedilikle yenilenmesi gerektiği açıklandı. Bakanlığın almış olduğu bu kararı Damga'ya değerlendiren Sağlık Hizmetleri Sendikası (SAHİM-SEN) Başkanı Özlem Tekin Akarken ve Sendika Engelliler Komisyon Başkanı Ayşe Sarı, engellilerin sağlığının riske edildiğini ve her birinin kovid olma ihtimalinin güçlendiğini açıkladı.

Engelliler için endişeliyiz

Engelli vatandaşlar için endişe içinde olduklarını belirten Sarı, “Üçüncü dalganın en vahim tablosunu gördüğümüz bu günlerde, engellilerin rapor değişimi için hastanelerde olması, engelliler bakımından yüksek risk oluşturmaktadır. Özellikle engelli çocuklar için endişeliyiz.

Nadir hastalığı olan bağışıklığı düşük çocuklar başta olmak üzere tüm engelliler adına Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’a; engellilik sağlık kurul raporlarının ve çocuklar için özel gereksinim değerlendirmesi (ÇÖZGER) raporlarının yenilenmesi sürecinin durdurulması için çağrı yapıyoruz” dedi.

Yanlıştan dönmeliler

Yanlıştan bir an önce dönülmesi gerektiğini anlatan Sarı, “Sağlık Bakanlığı tarafından yazılacak bir yazı ile rapor değişim işlemlerinin durdurulması sağlanarak; 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren süresi biten veya bitecek olan tüm engelli sağlık kurul raporlarının ve ÇÖZGER raporlarının ikinci bir talimata dek geçerli olacağını ve kurumların hiçbir nedenle engellilerden rapor yenilenmesinin talep edilmeyeceği yeniden duyurmalıdır. Bu yazıda, ilk kez rapor alacak olanların, başta özel eğitim ve rehabilitasyon hizmetleri olmak üzere tüm haklara erişimlerinin sağlanması amacıyla, sağlık kurullarınca engellilere ve özel gereksinimli çocuklara rapor düzenlenmeye devam edileceğine de yer verilmelidir. Engellilerin daha fazla risk altında kalmaması, hastanelerin pandemi sürecinde daha az hasta ile muhatap olması ve sağlık çalışanlarının iş yükünün azaltılması adına, söz konusu yazıyı ivedilikle yayınlamasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Her biri risk altında

Engelli sağlık kurul raporu için engelli bireylerin aileleriyle birlikte hastaneye gitmesinin çok riskli olduğunu anlatan SAHİM-SEN Başkanı Özlem Tekin Akarken ise “Bu karar herkesi zor durumda bıraktı. Zaten ciddi derecede rahatsızlığı olan insanlar engelli sağlık raporu alıyor. Vakaların 60 binleri gördüğü şu ortamda o vatandaşları hastaneye göndermek apaçık bir yanlıştır. Bu karardan hızlıca dönülmelidir” dedi. ANIL BODUÇ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.