O hastalık giderek artıyor: Milyonlarca çocuk tehlike altında

O hastalık giderek artıyor: Milyonlarca çocuk tehlike altında
CHP Bursa Milletvekili Kayıhan Pala, bir önceki yılla karşılaştırıldığında epidemiyolojik olarak bir kızamık salgının varlığının ortada olduğunu söyleyerek bu konuda Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'yı göreve çağırdı.

EMİNE KAŞIKCI- İstanbul’da kızamık nedeniyle hastanelere yapılan başvuru endişe verici boyuta ulaştı.

Dünya Sağlık Örgütü veri tabanına göre 2021 yılında toplam 51 ve 2022 yılında toplam 125 vaka görülmüş olmasına karşın, 2023 yılının ilk üç ayında şimdiden 343 doğrulanmış vaka görülüyor.

Geçtiğimiz günlerde de İstanbul Tabip Odası (İTO) yönetimi, İstanbul’da kızamık hastalığındaki artışın endişe verici boyutta olduğuna dikkat çekerek hayatını kaybeden çocukların olduğunu ve en kısa zamanda önlenmesi gerektiğinin altını çizmişti.

CHP Bursa Milletvekili Kayıhan Pala, bir önceki yılla karşılaştırıldığında epidemiyolojik olarak bir kızamık salgının varlığının ortada olduğunu söyleyerek bu konuda Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya çağrıda bulundu.

Pala, güvenli ve uygun maliyetli bir aşısının bulunması nedeniyle kızamığın artık iyi bir sağlık sistemi var olan ülkelerde sorun olmaktan çıkmış durumda olduğunu söyledi.

Ülkemizde tanı konulan doğrulanmış kızamık vakalarının büyük çoğunluğuna hiç aşı yapılmamış olduğunu ifade eden Pala, kızamık salgınına karşı hangi önlemleri aldığını ivedi olarak açıklanması konusunda Fahrettin Koca'yı göreve çağırdı.

Öte yandan Pala, TBMM başkanlığına Koca’nın yazılı yanıtlaması için önerge verdi ve şu soruları yöneltti:

2023 mart, nisan, mayıs aylarında doğurulanmış ve kuşkulu kızamık vaka sayıları kaç? Bu vakalar hangi illerde görüldü?

Vakaların yaş dağılımı ne?

Vakaların aşı durumları ne? Yaş grubuna göre vakaların kaçına hiç aşı yapılmamış? Kaçı tek aşılı?

Vakaların ne kadarı sığınmacı olarak ülkemizde bulunuyor?

Bir önceki yılla karşılaştırıldığında, epidemiyolojik olarak bir kızamık salgınının varlığı ortada. Bakanlık bu salgına karşı hangi önlemleri aldı? Hangilerini almayı planlıyor?

Dezavantajlı grupların bir arada olduğu ya da sağlık hizmetine erişimde eşitsizliklerin en fazla kazandığı yerlerde salgının önlenmesi amacıyla bakanlığın bir çalışması var mı?

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.