Sağlıklı bir bayram için altın kurallar

Sağlıklı bir bayram için altın kurallar
Pazar günü başlayacak Kurban Bayramı'nda et başta olmak üzere birçok yiyecek tüketilecek. Ancak dikkat! Limitleri aşmamanız gerekiyor. Sağlıklı bir bayram geçirebilmeniz için Diyetisyen Melis Ece Sabri'nin önerilerini dinlemenizde fayda var.

Bayram denince akla ilk gelen tüm yakınların bir araya gelmesiyle kurulan geniş sofralar ve özellikle de uzun bayram kahvaltılarıdır. Konu Kurban Bayramı olunca da bu sofralarda kırmızı et başrolü almaktadır. Kırmızı et tüketiminin miktar ve sıklığının artması kalp-damar hastaları, diyabet hastaları, hipertansiyon hastaları ve böbrek hastaları için risk oluşturabilmektedir. Kırmızı et tüketilen öğünün akabindeki öğün zeytinyağlı sebze yemeği, cacık, kurubaklagil salataları gibi seçenekler ile devam ederse günlük alınması gereken et ölçüleri aşılmadan gün sağlıklı bir şekilde tamamlanmış olur.
Kurban Bayramı rutininde bayram günü kesilen hayvan eti, bekletilmeksizin birkaç saat içinde pişirilerek tüketilir. Ancak yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik hem pişirmede, hem de sindirimde zorluk yaratır. Midede şişkinlik, hazımsızlık gibi sıkıntılara neden olur. Özellikle mide rahatsızlıkları çeken bireyler, eti 24 saat bekletmeden tüketmemeli, tüketeceklerse de ette ölçüyü ilk gün kısıtlamalılardır.

İlk gün kavurmasız olmaz, ölçüler de biraz kaçar diyenlerdenseniz midenizi rahatlatacak formül:
Sindirimi kolaylaştırıcı, mide problemimizi azaltıcı, yatıştırıcı, gaz ve şişkinlik giderici bayram çayı için;
1 çay kaşığı rezene 
1/2 çay kaşığı kimyon 
1/2 çay kaşığı kekik
2-3 tane karanfil
Çeyrek limon dilimi
500 ml sıcak su içine atıp 5-6 dakika ağzı kapalı olarak demleyin.  Daha sonra süzüp limon dilimini ekleyin. Özellikle öğün sonraları 1’er kupa içeceğiniz bayram çayı sindirim sisteminizi rahatlatmaya yardımcı olacaktır.

Kırmızı etin faydaları 
Genelde zararlarından bahsedilen kırmızı et, doğru pişirme koşullarında tüketildiği zaman vücut için gerekli iyi kalite hayvansal proteinin yanı sıra, demir, çinko, fosfor, magnezyum mineralleri ile B1, B6, B12 ve A vitaminlerini içermektedir.

Demir eksikliğine birebir!
Etler, C ve E vitaminini içermezler. Bu nedenle etlerin mutlaka C vitamininden zengin salata ile desteklenmesi veya sebzelerle birlikte pişirilerek tüketilmesi oldukça önemlidir. Bu yöntem hem besin çeşitliliğinin sağlanmasını ve posa alınmasını sağlar hem de sebzelerde bulunan C Vitamini demirin emilimini arttırır. Kırmızı eti daha sık tüketeceğiniz bu dönemi özellikle vücut demir depolarınızı doldurmak için avantaja çevirebilirsiniz. Yoğurt, ayran gibi kalsiyum içeren besinler, çay, kahve gibi kafein içeren içecekler ise demirin emilimini azalttığından bu besin ve içecekleri kırmızı et tüketiminizden 1’er saat önce ve sonra tüketmemeye dikkat edebilirsiniz.

Doğru pişirme ve saklama koşullarına dikkat!
Kurban bayramının geleneksel yemeği haline gelen kavurmanın içine tereyağı eklemeden, kendi suyu ve yağı ile, kısık ateşte pişirme yapılmalıdır. Et dinlendirildikten sonra diğer günlerde kullanılacağı zaman fırın, ızgara, az yağda soteleme, haşlama gibi daha sağlıklı yöntemler tercih edilmeli, kızartmalardan kaçınılmalıdır. Et hazırlamada kullanılan kesme tahtalarında çiğ sebze ve meyveleri doğrama işlemi yapılmamalıdır. 
Etler saklanırken; büyük parçalar şeklinde değil ancak kıyma, kuşbaşı gibi küçük parçalara ayrılıp, tek pişirimlik miktarlara bölünüp, buzdolabı poşetlerine koyularak buzdolaplarının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır. Ancak kıyma gibi küçük parçalı etlerin derin dondurucu dışında parça etlere göre daha çabuk bozulacağı unutulmamalıdır. Buzdolabında -2 santigrat derecede 1-2 hafta, derin dondurucuda ise -18 santigrat derecede daha uzun süre etler saklanabilmektedir. Pişirmek için buzluktan çıkartılan etler, yine buzdolabının alt raflarına indirilerek çözdürülmeli, çözdürülen et hemen pişirilmeli, tekrar dondurulmamalıdır.

Kendinizi çok kısıtlamayın
Beslenmede kesin yasaklar ve katı kurallar olmamalıdır. Sağlıklı beslenme denince miktar ve sıklık önemli olduğu için bayramda 1-2 günlük kontrollü düzen değişikliği özellikle sağlıklı bireylerde çok sorun yaratmayacaktır.
Gidilen bayram ziyaretlerde; meyve suları yerine maden suyu, açık çay, bitki çayları kullanarak,  hamur tatlıları, çikolata yerine sütlü tatlıları, dondurmayı ve meyveleri tercih edebilirsiniz.
Bayram süresince mutlaka 3-4 ana veya ara öğün yaparak midenizi yoğun ve fazla yemekten koruyabilirsiniz.
Size verilen daha ağır ikramlardan küçük miktarlarda tüketerek dengeleme yapabilirsiniz.
Bayram sonrası bağırsak problemi yaşamamak için bol taze sebze ve kabuklu meyve ve kuru meyvelerden destek alabilirsiniz.
Her saat başı 1’er bardak su tüketmeye dikkat edip, günlük tüketiminizi 2,5 Litrenin altında tutmayın.
Et yemeklerinizi tam tahıl ekmeği, kuskus, bulgur, esmer pirinç gibi tahıllarla destekleyebilrsiniz.
Tatili değerlendirerek bol fiziksel aktivite yapmaya özen gösterin.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.