Stres dolu işiniz sizi kanser yapabilir

Stres dolu işiniz sizi kanser yapabilir
Metropol hayatının koşturmacası, hep bir yerlere yetişme telaşı iş yerinde patronun anlamsız istekleri, "Maaşımı albilecek miyim?" korkusu, işten atılma endişesi... Tüm bunlarla mücadele ederken bir işin vermiş olduğu yoğun stres hayatınıza malolabilir. Stres sizi kanser edebilir

Sabah kalk, bebeğin altını değiştir, mamasını ver, hemen giyin, makyaj yap, saçını yap, çocuğu bakıcıya ya da annene bırak sonra koştur koştur servise ya da metrobüse yetiş... Erkekler için de durum farklı değil; sabah kalk, traş ol, duş yap, eşin çolukla çocukla uğuraşıyorken sen gömleğini ütülemeye çalış, sonra giyin hemen evden çık... Ter kokuları içinde bir yolculuk yaptıktan sonra işe git... Ofiste kaldığınız 8 saat (mesailerle 10 saat) içerisinde patronun beyin yakan istekleri, arkadaşlarının ya da arkadaş sandıklarının arkandan konuşmaları, entrikalar; yetiştirmek için çabaladığın projeler... Hayatın ve iş yaşamınızın stres dolu anları sizi o canınızdan edebilir.

Kanser türleri neler?
Men's Health'in haberine göre, aşırı iş stresi sadece beyninizi yakmakla kalmıyor... Preventive Medicine’da yer alan yeni bir araştırmaya göre, iş stresi altındaki erkeklerde belirli kanser türlerinin oluşma ihtimali daha yüksek. Kanser teşhisi konulmuş 3.103 erkek ile kontrol grubunda bulundurulan 512 erkek üzerinden gerçekleştirilen araştırmada, bilim insanları, uzun süre iş stresine maruz kalmanın akciğer, kolon, mide ve rektum kanseri gibi belirli kanserler türlerine yol açabileceği sonucuna vardılar. Daha da önemlisi, kanser ile iş stresi arasındaki bağlantı, 15-30 yıldır iş stresi ile boğuşan erkeklerde daha kuvvetli oluyor. Stresli işlerde 15 yılın altındaki sürelerde çalışan kişilerde ise kanser riski artışı ile çevresel stres arasında bir ilişki bulunmuyor.

Kötü çalışma koşulları
Söz konusu çalışmada, stres seviyesi en yüksek meslek dalları arasında itfaiyecilik, endüstriyel mühendislik, uzay mühendisliği, işçilik, araç ve demir yolu tamirciliği sayılıyor. Fakat birçok meslek dalında, aşırı strese neden olabilecek birçok faktörün de bulunduğunu belirtelim. Katılımcıların en çok şikayet ettikleri şeyler ise mesai saatlerinin uzunluğu, parasal sıkıntılar, iş güvensizliği ve kötü çalışma koşulları bulunuyor. Şimdilik iş stresini yok etmenin etkin bir yolu yok ancak kafanıza fazla takmamanızı hayatı akışına bırakmanızı tavsiye ediyoruz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.