Türkiye'deki tedavide farklı bir yöntem: Hastayı yüzükoyun yatırmak

Türkiye'deki tedavide farklı bir yöntem: Hastayı yüzükoyun yatırmak
Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın kendisini arayarak tedavideki başarının beş nedenini anlattığını yazdı. Buna göre Koca, ilaç tedavilerini erken ve farklı uygulamanın yanı sıra Türkiye yoğun oksijen desteği ve hastaları yüzükoyun yatırma yöntemi uyguladı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Türkiye’de korona tedavisiyle iyileşen hasta oranının yüksekliğini anlatırken, iki farklı yönteme dikkat çektiği belirtildi. Erken oksijen desteği ve hastaları yüzükoyun yatırmak.

Hürriyet gazetesi yazarı Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, Bakan Koca’nın gece yarısı telefonla kendisini arayarak tedavide kullanılan yöntemlerde yaptıkları değişiklikleri anlattığını yazdı. Bu değişimin yakında uluslararası saygın bilimsel dergilerde yayınlanacağını söyleyen Müftüoğlu’nun aktardığına göre Bakan Koca, tedavideki başarının beş nedenini sıraladı.

Bunlar şöyle:

Fark 1: Klorokin/Hidroksiklorokine erken başlıyoruz
Ateş, boğaz ağrısı, öksürük vb şikâyetleri olan herkesi ‘Bir ateş düşürücü al, istirahat et, evinden çıkma’ diyen ülkelerden farklı olarak hastaneye çağırıyor, test ve tetkik yaparak kuşkulandığımız durumlarda da test neticelerini bile beklemeden klorokin ile tedaviye başlıyoruz.

Fark 2: Azitromisini farklı kullanıyoruz
Klorokin tedavisine ek olarak azitromisin isimli antibiyotiği diğer ülkelerden daha bilinçli ve erken devreye sokuyoruz. Bu, başarı oranımızı etkileyen önemli bir faktör oldu.

Fark 3: Favipiravir’den çok yararlandık
İlk kez Çin’de kullanılan ve orada sadece yoğun bakımdaki entübe hastaları (genel durumu ağır, solunum yetmezliği ciddi vakalara) verilen Favipiravir’i de biz çoğu zaman erken dönemde devreye sokuyoruz.

Solunum sıkıntısının daha yeni başladığı, kan oksijen yoğunluğunun yeni yeni kritik değerlere düştüğü akciğer harabiyetinin erken dönemlerinde biz Favipiravir’i hemen devreye sokuyoruz. Bu sayede ciddi bir ‘ön alma’ başarısı yakaladığımızı düşünüyoruz.

Fark 4: Yoğun oksijen desteği veriyoruz
Bilinenden ve rutin uygulamalardan farklı olarak solunum sıkıntısı çeken hastalarımıza çok erken dönemde yüksek basınçlı oksijen tedavisi desteği uyguluyoruz. Farklı ve öncü ön alma stratejilerimizden biri de bu. Bu farklı uygulama sayesinde solunum yetmezliğinden kaybettiğimiz vaka sayımızda çok şükür ciddi bir azalma oldu.

Fark 5: Hastanın pozisyonunu değiştirmek de çok işe yaradı
Kandaki oksijen yoğunluğunu arttırabilmek için uyguladığımız yüksek basınçlı oksijen desteği yanında ikinci ve farklı bir seçeneği daha devreye soktuk: Ağır solunum sıkıntısı yaşayan yoğun bakım hastalarını yüzükoyun yatırarak, akciğerdeki oksijen/karbondioksit değişimini kolaylaştırdık.

Bu basit pozisyon değişimi sayesinde daha fazla akciğer alanında oksijen değişiminin gerçekleştiğini ve kandaki oksijen yoğunluğunun memnuniyet verici seviyelere yükseldiğini tespit ettik. Bizim daha salgının başından beri uyguladığımız bu basit uygulamayı pek çok ülke daha geçtiğimiz hafta devreye sokmayı akıl etti! duvar

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.