Yüz yüze eğitim başlamadan çocukların diş kontrollerini ihmal etmeyin

Yüz yüze eğitim başlamadan çocukların diş kontrollerini ihmal etmeyin
1 Mart’ta bazı kademelerde yüz yüze eğitimin başlayacağı okullarda, eğitim 1 Mart’ta başlayacak. Derslerin başladığı bu dönemde, çocukların diş sorunları nedeniyle okullarından uzak kalmamaları için kalan bu kısa sürede diş kontrollerinin yapılması çok büyük önem taşıyor

Okullarda, uzaktan eğitim başladı, 1Mart’tan itibaren ilkokullar başta olmak üzere, kademeli bir şekilde yüz yüze eğitime geçilmesi planlanıyor. Çocukların okul sıralarına kavuşması için kalan bu 15 günlük zaman, sağlık kontrollerinin tamamlanması için büyük bir fırsat. Çünkü aylardır eğitimlerini online sürdüren çocuklar, yüz yüze eğitime geçtiklerinde, eksiklerini tamamlamak için yoğun bir programla karşı karşıya kalacaklar ve derslerinden geri kalmamaları için hasta olmamaları çok önemli. İşte bu noktada, diş hastalıkları, çocukların hayatlarını derinden etkileyen sağlık sorunları arasında ilk sıralarda yer alıyor.

Çocuklarda diş sorunlarının pandemi döneminde arttığına dikkat çeken Diş Hekimleri Akademisi Derneği Üyesi Diş Hekimi Arzu Yalnız Zogun, bu dönemde yetişkinlerin yanı sıra çocukların da bütün alışkanlıklarının, disiplinlerinin değiştiğini belirtti. “Okullar açık olduğunda sabah kalkıp diş fırçalayıp okula gidiyorlardı ama şimdi çocukların diş fırçalama alışkanlıkları da sekteye uğradı. Dolayısıyla çocuklarda diş çürükleri artmaya başladı” diyen Zogun, çocuklarda diş bakımının hayati önem taşıdığını söyledi ve ekledi: “Çünkü çocukların beslenmesi çok önemli. Her şey ağızdan geçiyor o nedenle çiğnemeleri, ağız hijyenleri çok önemli. Dolayısıyla ağızda olan bir çürük çocuğun hem yemek yemesine engel olacağı hem de bakteri oluşumunda etkili olacağı için mutlaka tedavi edilmesi gerekir.”

ÇENE VE EKLEM GELİŞİMİNİ ETKİLER

Korona virüsten korunmak için ağız ve burnun kritik öneme sahip olduğunu hepimiz biliyoruz. Ağız içi sağlığının ve hijyeninin öneminin farkına vardığımızı dile getiren Arzu Yalnız Zogun, “Bu çocuklar için çok daha önemli. Çünkü büyüme ve gelişim döneminde, çürük diş büyük bir problem. Çocuk, ağızda çürük varsa çürük olmayan tarafta yemeye başlayacak, çene ve eklem gelişimi de buna göre şekillenecektir” diye konuştu.

Çocukları, tamamen süt dişlerine sahip olanlar, karışık dişlenme dönemindekiler ve artık karışık dişlenmeden çıkıp 12 yaşın üzerinde çocukluktan erişkinliğe geçen gruptakiler olmak üzere üçe ayırdıklarını belirten Zogun, tamamen süt düşü olan çocuklarda çürüklerin çok hızlı ilerlediğine dikkat çekti ve ekledi: “Süt dişinde çürük, bir damla başladığında yetişkinlerdeki gibi yavaş ilerlemez. Bir yetişkinde, 3 yılda çürük derinleşiyorsa çocuklarda 6 ayda derinleşir ve alttan çıkacak dişe de zarar verir. O nedenle çocukların çürük kontrollerinin mutlaka yetişkinlere göre çok daha sıklıkla yapılması gerekir. Bu dönemde çocukların çürüğü olmasa bile bir hekim kontrolünden geçip koruyucu önlemlerin alınması lazım”

ÇÜRÜKLER BAĞIŞIKLIĞI DÜŞÜRÜR

Ağız içi çürük veya diş etine bağlı enfeksiyonların çocukların gelişiminde etkili olduğunu, enfeksiyonun bağışıklık sistemini de düşürdüğünü belirten Zogun, bağışıklığın düştüğünün de yine ağızdan anlaşılabildiğini, bunların müdahalesinin yapılması için de hekim kontrolünün gerektiğini vurguladı.

“Karantina pandemi derken yaklaşık bir yıl geçti. Bir yıldır hekim kontrolü görmeyen çocuklar, mutlaka diş hekimi kontrolüne götürülmeli. Çünkü iskelet gelişimi için önemli. Ağızda tek taraflı çiğneme, çürük, çürüğün alttaki sürekli dişe yansıması, ileriye yönelik çok daha komplike sorunlara neden olabilir” diyen Zogun, çocuğun ortodontik tedaviye ihtiyacı varsa bunun tespit edilebileceğini, hatta zamanında tespit edildiğinde, bazı çocuklarda tel tedavisine ihtiyaç kalmadan gerekli önlemlerin alınabileceğini söyledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.