Sahte ödüllerine UNESCO'yu alet ettiler...

UNESCO’nun ödülleri sahte çıktı.

Oysa uyduruk çok ödüller dağıtılmıştı defalarca.

Tam 44 kelli felli belediye başkanı “UNESCO’’ tarafından ödül alacağız diye Fransa’nın başkenti paris’e gittiler.

Ödül dağıtan şirkete yüzbinlerce lira para ödediler.

Günlerce sosyal medya hesaplarından anonslar yaptılar.

Bülten geçtiler.

Fotoğraflar paylaştılar.

Bu ödül ile gutu duyuyoruz paylaşımları yaptılar.

Veeee çok uzun zaman geçmeden bu ödüllerin sahte olduğu, UNESCO'nun böyle bir ödül dağıtmadığı, Balgat'taki bir enstitünün verdiği ortaya çıktı.

*

Buyurun bu Aziz Nesin’lik hikaye nasıl yaşanmış aktaralım.

*

Anadolu Ajansı 17 Ocak 2020 tarihinde ‘1 Uluslararası İdealkent Ödülleri sahiplerini buldu’ başlığı ile şu ifadelerin olduğu bir bülten geçti:

Kente ve kent halkına pozitif katkı sağlayan projelere verilen Uluslararası İdealkent Ödülleri, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu'nda (UNESCO) düzenlenen törende sahiplerini buldu.

Kent Araştırmalar Enstitüsünce UNESCO'nun Paris'teki genel merkez binasında düzenlenen ödül törenine Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetim Politikaları Kurulu Başkan Vekili Şükrü Karatepe’de katıldı.

*

Törende ödül alan belediye başkanları arasında, 41 Ak Partili belediye başkanının olduğu, Edirne, Büyükçekmece gibi CHP’li belediyelerin de olduğu açıklandı.

Ne yazık ki bu ödüllerin sahte olduğu, "UNESCO Uluslararası İdeal Kent Ödülü"nü UNESCO'nun dağıtmadığı, Balgat'taki bir enstitünün verdiği ortaya çıktı.

Sahte ödülleri alan belediyelerin ise, ödülleri veren enstitüyle aynı adreste faaliyet gösteren organizasyon şirketine binlerce lira ödediği de ortaya çıktı.

*

Konuyu Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve Bursa'nın Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar’ın da aralarında bulunduğu 41 tane AK Parti’li belediye başkanı ile birlikte ödül alan CHP’li Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün’e sordum.

Sizin de bu törende olduğunuz videodan anlaşılıyor. Bu ödülleri aldınız mı ve herhangi bir ücret ödediniz mi?

Diye.

Akgün bu soruma ‘O kadar enayi değilim. Genelde AK Partili sakallı tayfa vardı. kendi içlerinde bir kavga, tartışma olabilir..? Bilmiyorum..’ dedi.

Recep Gürkan cevap vermedi ama Edirne gazeteleri konuyu irdelemiş ve bu konuda Gürkan'ı çok ağır eleştirenler olmuş.

Büyükçekmece Belediye Başkan yardımcısı Ömer Kazancı bu konuda belediye kasalarından her hangi bir ödeme yapmadıklarını üstelik 500 bin liralık ödül kazandıklarını da fakat henüz ödülün hesaplarına geçmediğini belirtti.

*

Aslında ben de Birgün'den İsmail Arı'nın haberinden öğrendim konuyu.

Ve biraz daha detay vererek sizlerle paylaşmak istedim.

Haberde şu bilgilere de yer verilmiş:

Tören 16 Ocak tarihinde Paris'te, UNESCO'ya ait olduğu bildirilen bir binada düzenlendi. Törenden sonra bazı belediye başkanları UNESCO’dan ödül aldıklarını açıkladı. Ancak bu ödülleri belediyelere merkezi Ankara'nın Balgat semtinde bulunan Kent Araştırmaları Enstitüsü'nün layık gördüğü öğrenildi. Ödül töreninin ardından çok sayıda gazete ve haber sitesi ile bazı televizyonlarda "UNESCO'dan ödül" başlıklarıyla haberler yapıldı. BirGün’ün ulaştığı UNESCO Türkiye Ofisi yetkilisi, UNESCO’nun belediyelere bu nitelikte bir ödül vermediğini bildirdi. UNESCO, ödül aldıklarını açıklayan belediyelere bir uyarı yazısı gönderdi. UNESCO, kendisinin vermediği ödüller için belediyelerin ismini kullanmamasını istedi.

"UNESCO ödülü" denilen ödüllerin Paris'te dağıtıldığı törenin organizasyonunu da Kent Araştırmaları Enstitüsü ile aynı adreste yer alan “Adamor Araştırma ve Danışmanlık Şirketi" yaptı. Ödül töreni için Paris'e giden başkanların şirkete çeşitli tutarlarda para ödediği ortaya çıktı. Şirket yetkilileri BirGün’e yaptığı açıklamada “Paranın organizasyon, katılım, reklam gibi birden fazla iş kalemi için sadece törene katılan başkanlardan alındığını, Paris’e gitmeyenlerden para alınmadığını” belirtti. Şirket yetkilisi, “Organizasyonun uluslararası partnerleri sayesinde UNESCO’nun binasında düzenlendiğini” de söyledi. Ödül alan belediyeler arasında yer alan Osmangazi Belediyesi'nin şirkete 106 bin liralık ödeme yapıldığı öğrenildi.

*

Aslında bu olayda ilginç olan çok daha önemli şeyleren birisi de, Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetim Politikaları Kurulu Başkan Vekili Şükrü Karatepe’nin de ödül törenine katılarak törendeki konuşmasında ödül alanlardan övgü ile bahsetmesidir.

*

Arkadaşlar bırakın şu ödülü bu ödülü.

Söyler misiniz lütfen saygınlığı olan bir ödül kaldı mı dünyada.

Nobel Edebiyat Ödülü’nün Srebrenitsa Soykırımı’nı inkar eden Avusturyalı yazar Handke’ye verilmesi bir çok kesimin tepkisini almıştı.

Oscar ödülleri eski prestijini kaybettti.

Bu yıl 91’incisi düzenlenecek Oscar Ödül Töreni’nde ödül kazananları kimlerin takdim edeceği açıklandıktan sonra Akademi’ye itirazlar yükseldi. 24 Şubat gecesi düzenlenecek törende ödülleri takdim edecekler arasında geçen yıl ödül kazananların olmaması Akademi’ye yönelik tepkilerin oluşmasına yol açmış ve birçok ödül sahibi ödülünü almaya gitmemişti.

Dünyanın en saygın gazetecilik ve edebiyat ödülü olan Pulitzer Ödüllü gazeteci Alex Jones’un ABD Başkanı Trump’a küfür ettiği ve ödül verenlerin de bu yönde pişmanlıkları günlerce Amerika'da tartışıldı.

*

Bu saygın ödülleri bile tartışılıyorken, sırf senede bir kaç defa uyduruk ödül törenleri düzenleyerek yolunu bulmaya çalışanlara büyük itimat gösterip, üstüne ciddi miktarda ödemeler yaparak bu ödülleri abartlı bir şekilde gözümüze sokan siyasilere ne diyebiliriz?

Yetmedi UNESCO gibi saygın kurumları da sahte ödüllerine alet eden kurum ve kişilerin para karşısında gözleri kara.

Onu anladık.

Ya yüzbinlerce insanın oyunu alarak belediye başkanlığı gibi görevlere gelen siyasilerimiz neden böyle sahte sahnelerin aleti olurlar...

Neden danışmanları bunları uyarmazlar.

Neden hata olduğunu gördüklerinde 'afedersin' demezler...

Neden, neden...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Mert Arşivi