Sayın Diyanet Başkanı ve valilerimiz!

Diyanet Başkanı Ali Erbaş Hoca geçtiğimiz günlerde yolcu taşıyan otobüslerin namaz vakitlerinde mola vermesini istedi.

İyi güzelde İslamiyet adına her şey yapıldı da bir mola meselesi mi kaldı?

Sayın hocam uzun yola mesela Ağrı, Van Hakkari’ye giden bir otobüs namaz vakitlerinde yarım saatlik bir mola verseki, yetmez bizim halkımız o süreyi en az 45 dakikaya çıkarır hele bir de cemaat oluşturmaya kalkınca varın siz düşünün. Bu süre ortalama 3 saat demektir. Uzun yolda üç saatlik bir molanın işletme açısından kaybını varın siz düşünün. Kaldı ki otobüs işletmelere genelde ve beş vakit olmasa da buna dikkat ediyorlar.

Sayın Başkan bildiğim kadarıyla dinimizde bu tür yolculuklar sırasında oruç aylarında seferi ve namazlarında kazaya bırakmak gibi bir kolaylık var. Ayrıca İslam dinimiz otobüste giderken oturduğumuz yerde hatta hasta iken yatakta bile namaz kılmayı uygun görmüş ve bunun uygulamaları da var.

Durum böyle iken; o otobüste bir gayrimüslim var ise ve kendisinin bir kilisede veya havrada ibadet etmesi gerektiğini isterse ne olacak?

Diyelim ki kilise ve havra yok. O kişinin yanında istavroz yani haç var ise bilindiği gibi onlar İstavroz’u karşılarına koyunca kendileri için orası ibadet yeri gibi oluyor bunun için izin isterse ne olacağını özgürlükler ve demokrasi için neler olabileceğini o kişiye bi imkanın tanınıp tanınmayacağı hususunu hiç düşündünüz mü?

 ********

Camide protokol ve diyanete sorular

Sayın Başkan, Ayasofya açılışında ve sizinde kılıçla hutbeye çıktığınız o günde de protokol gereği davetli vardı ama, Cumhurbaşkanımıza ve diğer devlet görevlileri ile protokol mensuplarına koltuk verilmemişti. Onlar dizlerini büküp camilerde ibadet sırasında nasıl oturulması gerekmiyorsa öyle oturmuşlardı.

Durum böyle ve Cumhurbaşkanı dizlerinin üzerine otururken, ne oldu da Nakşibendi tarikatına bağlı Kemal Efendi Vakfı’ndan hafızlık eğitimi almış gençler için İstanbul Müftülüğünün himayelerinde Fatih Camii’nde Hafızlık icazet Merasimi düzenlendi. Bu törene AKP Genel başkan Vekili Numan Kurtulmuş, AKP Fatih ilçesi yöneticileri ve çok sayıda din görevlisi olup olmadıklarını bilmediğim sarıklı cübbeli ve sakallı insanlar katıldı.Hatta Numan Kurtulmuş Selatin Camii olan Fatih Camiii’in içine kurulan kürsü, asılan bayrak ve flamalarla adeta bir meydan görünümü verilen camii de Kurtulmuş bir de nutuk çekip hafız olan gençlere icazet belgesi dağıttı.

Başkan, böylesi bir törenden haberiniz var mıydı?

Vardıysa Cumhurbaşkanımıza uygulanmayan koltuklu protokol ne olduda bu tarikata uygulandı?

İslam dininde tarikatlar önemli olmadığı halde, hatta hiç olmaması gerekirken meriyette olan kanunumuza göre tekke, tarikatlar ve zaviyelerin olmaması gerekirken bu tarikata neden böyle bir ayrıcalık tanındı?

Merak ettiğim bir diğer husus ise kuranı kerim’i ezberleyip hafız olan bu gençler ezberledikleri kuranın anlamını da öğrenmişler midir?

Sayın Başkan önemli bir konu da yine ne olduğu ne tür faaliyetlerde bulunduğu belli olmayan bir takım dernek ve tarikatlar, Kurban Bayramını bahane ederek, para ve yardım topluyor bu yolla da halkın dini duygularını sömürüyorlar. Bunlara müdahale etmeyi düşünüyor musunuz?

**********

Bursa ve Tekirdağ Valilerimiz

Marmara Denizinde olan müsilaj meselemiz malumunuzdur. Bilim insanları bu durumun denizin hor kullanılmasından, foseptik çukuru gibi kullanılmasından, sanayi atıklarının arıtmasız dere ve çaylarla denize akıtılmasından kaynaklandığını beyan ediyorlar.

Bursa Valimiz Sn. Yakup Canbolat, bölgenizde olan Nilüfer çayının çıkış yerinin görüntüsü ile Marmara'ya döküldüğü andaki görüntüleri sosyal medya ve tv lerde yayınlandı. Bu deniz hepimizin olduğu halde bu durum için neler yaptığınız merak edilmekte ve Nilüfer’in çıktığı gibi denize dökülmesinin sağlanması beklenmektedir.

Yine aynı şekilde Tekirdağ’ın Sn. Valisi Aziz Yıldırım Bey, benimde yakinen izlediğim öve yıllardır mücadelesini verdiğim Kınıklı Deresi yine siyah akıyor. Zamanında burayı kirletenlerin başında olan tekstilci ve TİM başkanı beni defalarca ilgilenmemem için uyardı ve hatta şikayette etti ama, sonunda gereği yapılmıştı.

Şimdi Çorlu sanayisinin, Değirmenköy ve Seymen deki fabrika atıkları yine arıtmasız atıklarını bu dereye bırakıyorlar olmalı ki dere siyah akıyor ve başta ben olmak üzere halkımız bu durumdan son derece rahatsız ve şikayetçiyiz. Gereğini Marmara Denizini kurtarmaya katkınız olması bakımından umuyor ve bekliyoruz.

**********

İzmir Marşının neyini beğenmedin?

15 Temmuz törenleri sırasında Aydın İncirliova’da Mehter Takımı İzmir Marşını çalarken AKP İlçe Başkanı Hüseyin Celbek, “Bu etkinlikte siyasi marş çaldırmam kesin” diye bağırmış. Bunu MHP'nin meclis üyesi de desteklemiş. İlçe Kaymakamı, Jandarma Komutanı ve Emniyet Müdürü orada ve bir arada olmalarına karşın kimse müdahale etmemiş ve Mehter takımı da marşı yarıda kesmiş. İşin garip tarafı ne protokolden nede halktan tepki gelmemiş.

Sormak istediğim ve merak ettiğim bu kişinin bu marşının neresini siyasi gördüğüdür.

********

Tüm okurlarımızın Kurban Bayramını kutlar herkese sağlıklı huzurlu aydınlık yarınlar dilerim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Dolu Arşivi