Gazeteci İdris Sayılgan tutuklandı

Avrupa'ya geçmeye çalışan mültecileri haber yapmak için gittikleri Edirne'de gözaltına alınan gazetecilerden İdris Sayılgan tutuklandı.

Edirne Merkez Jandarma Komutanlığı’nda gözaltında tutulan Mezopotamya Ajansı muhabirleri İdris Sayılgan ile Naci Kaya bugün adliyeye sevkedildi.

Haklarında ‘yurtdışına çıkış yasağı’ bulunduğu için Edirne Adliyesi’ne getirilen ve savcılık tarafından tutuklanması talep edilen gazeteciler, yargılandıkları mahkemelere Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlandı.

Mezopotamyaajansı’nın haberine göre Sayılgan, KHK’yle kapatılan Dicle Haber Ajansı’nda çalıştığı dönemde 17 Ekim 2016’da tutuklanmış ve 3 yıl 1 ay tutuklu kaldıktan sonra 27 Kasım 2019’da tahliye edilmişti. Hakkında Muş Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 8 yıl 3 ay hapis cezası verilen Sayılgan, kendisini tahliye edip, dosyasını onaylanması için Yargıtay’a gönderen Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi’ne şu savunmayı yaptı:

“Tutuklu bulunduğum dosyada tahliye edildikten sonra 1 ay önce Mezopotamya Ajansı’nda çalışmaya başladım. Kuytu bir yerde çekim yapmadık. Çekim yaptığımız yerin askeri bölge olduğunu bilmiyordum. Kamerayla çekim yaparken bizleri gözaltına aldılar. Yasak bölge olduğunu bilseydik, izin alırdık. Fakat bütün basın orada canlı yayın ve röportaj yapıyordu. Gazeteciyiz ve haber yapmak için oraya gitmiştik. Oraya yurtdışına çıkmak için değil, haber yapmak için gittim. Öyle bir amacım yoktu. Bizlerle birlikte orada gözaltına alınan gazeteciler var, onlar serbest bırakıldı. Gözaltına alınan Rudaw çalışanı 2 gazeteci de benim durumumda idi ve serbest bırakıldı. Onun için serbest bırakılmamı talep ediyorum.”

Mahkeme, Sayılgan’ın tutuklanmasına karar verdi. Savcılık tarafından tutuklanması talebiyle mahkemeye sevk edilen Kaya, hakimlikçe serbest bırakıldı. Ancak Kaya halen gözaltında tutulmaya devam ediliyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri