Göründüğü gibi masum değil

Üzerine çizgi film karakterlerinin figürleri basılarak masum gösterilmeye çalışılan çoğunlukla pul, çıkartma ve bant gibi kağıtlara emdirilen Liserjik Asit Dietilamid (LSD), genç neslin yeni tehlikesi oldu. LSD halüsinasyon sonucu kişinin kendisine ve çevresindekilere zarar verdirirken ölümüne de neden olabiliyor

Uyuşturucu kullanım yaşı günümüzde oldukça düşmüş durumda. Neredeyse ilkokul çağındaki çocuklara bile okul önlerinde uyuşturucu satışı yapılabiliyor. Emniyet güçleri, düzenlediği başarılı operasyonlarla zehir tacirlerinin önüne geçiyor ancak uyuşturucu satıcıları her gün yeni bir yöntem geliştiriyor. Liserjik Asit Dietilamid (LSD) de bunlardan biri... LSD denilen maddeyi, üzerinde sevimli karakterlerin bulunduğu minik kağıtlara basan uyuşturucu satıcılarının bu kez hedefi küçük yaştaki çocuklar. Çocukları uyuşturucuya özendirmek ve teşvik etmek için çizgi film karakterlerinin kullanıldığı uyuşturucu, sokakta küçük tabletlerde, kapsüllerde ya da jelâtin kareler şekilde satılıyor. Emniyet yetkilileri yeni uyuşturucu yöntemi ile mücadelesini sürdürürken uzmanlarda ebeveynleri bu maddeye karşı dikkatli olmaları için uyarıyor.

Sosyal medyada paylaşımlar arttı
Uyuşturucu madde olan LSD ile ilgili sosyal medyada paylaşımların arttığını belirten Bağımlı Danışmanı ve Adli Bilişim Uzmanı İsa Altun, “Teknoloji ve sanayideki gelişmeler arttıkça bağımlılık yapıcı maddelerin türü de artıyor. Bundan 10 sene önce bonzai gibi sentetik kannabinoidler yoktu. Ama şimdi tüm dünyanın her yerinden bu zehirlere insanlar çok rahat ulaşabiliyor. LSD isimli zehire karşı bu günlerde özellikle sosyal medyada uyarıcı paylaşımlar arttı. Narkotik polisi geçtiğimiz günlerde LSD  (Lysergic acid diethylamid) operasyonları gerçekleştirdi” dedi.



Sadece bir kere kullanılması yeterli
“LSD bir kez kullanılsa bile kullanıcı üzerinde kalıcı etki yapar” diyen İsa Altun, "LSD’nin etkisi bir saat içerisinde başlar, 2-4 saat içerisinde pik düzeye ulaşır, 8-12 saat arasında sonlanır. Görme bulanıklığı, ağız kuruluğu, kalp atış hızının artması, göz bebeklerinin büyümesi, uykusuzluk, titreme, terleme, yüksek tansiyon, beden ısısında artma, titreme gibi etkileri vardır. Ancak asıl etkisi halüsinojen ( halüsinasyonlar görme ) etkisidir. Maddenin etkisi alan kişiye göre değişir etkileri güzel hayallerden, kâbus ve paronoid hayallere kadar değişir. Madde kullananların, ‘eşyalar şekil değiştiriyor, üzerime geliyor, çeşitli sesler duyuyorum, birilerinin eli üzerimde bana dokunuyor, renkler değişiyor ve canlanıyor’ gibi tepkilerde bulunduğu biliniyor" diye konuştu.

Çizgi film karakterleriyle kandırıyorlar
"LSD çok güçlü bir halüsinojen olduğu için insanın kendi düşüncesini ortadan kaldırır etki süresi boyunca insana kendisini bir cehennemde gibi hissettirebilir" diyen Altun, “Bu etki 2-4 saat olmasına rağmen bazı LSD kullanıcıları kendilerine göre bunun birkaç ay sürdüğüne dair teoriler ortaya atmaktadır. Beyaz, tatsız, kokusuz olan LSD toz halinde veya sıvı formunun çeşitli uyuşturucu maddelere emdirilmiş haliyle de bulunabilir. Ağızdan yutarak veya dilin altına konulup emilerek kullanılır. Küçük miktarlarda, küçük kare şeklindeki kurutma kâğıdına emdirildikten sonra dil üzerinde eritilerek alınabilir. Bu küçük kare şeklindeki kâğıtların üzerinde çoğu kez renkli soyut desenler ya da Pembe Panter, Micky Mouse gibi çizgi roman kahramanlarının resimleri bulunur. Ebeveynler de bu uyuşturucunun üzerinde olan karakterlere kanmamalı” ifadelerini  kullandı.

Ölümle sonuçlanabiliyor
Maddenin ölüme kadar götürebileceğini söyleyen İsa Altun, "Bu maddeler ölüme neden olabilir. Ölüm, daha çok yüksek tansiyon ya da beden ısısının artışından kaynaklanmaktadır. Yargılama yetisinin bozulmasına bağlı olarak da ölüm olabilir. Buna örnek olarak trafik kazası ya da kişinin uçmak amacı ile tehlikeli aktivasyonlara girişmesi verilebilir. Yüksek dozlarda kullanıcıda hissizlik, kaslarda güçsüzlük ve titreme görülür. Bazen nöbetler ve bulantı da yaşayabilirler. Yüksek dozdan dolayı ölüm rapor edilmemiştir. Ancak entoksikasyon (zehirlenme) sırasında ya da onu takiben intiharlar meydana gelmiştir. Mantıklı düşünme ortadan kalktığı için kişi cinayete ve kendini yaralamalara, sakatlanmalara varan olaylara neden olabilmektedir” şeklinde konuştu. UFUK ÇOBAN

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Manşet Haber Haberleri