Toptan temizlik!

Üsküdar Belediye Meclisi’nin AK Partili üyesi İlyas Karayel’in kızı Saniye Karayel’in Üsküdar Belediyesi’ne 2017 yılında ihale yoluyla üç kez temizlik malzemesi sattığı ortaya çıktı. CHP Meclis Üyesi Av. Banu Gün Öztürk, pazarlık usulü yapılan ihalelerde belediyenin aynı firmalara davetiye gönderdiğini, Karayel'in şirketi haricindekilerin ise ihaleye katılmadığını belirtti

Üsküdar Belediyesi'ne temizlik malzemesi satan Saniye Karayel’in aldığı ihaleler tartışma yarattı. Karayel’in aynı yıl içerisinde aldığı üç ihalenin de hukuka aykırı olduğunu savunan CHP Meclis Üyesi avukat Banu Gün Öztürk “İhalelerin üçünde de davetiye gönderilen firmalar aynı. Meclis üyesinin kızı haricinde diğer iki firma üç ihaleye de katılmamış” bilgisini verdi. Cumhuriyet’in haberine göre Öztürk, belediyenin pazarlık usulüyle ihaleye çıkmak için aynı türden mal alımını üç ihaleye böldüğünü, bu şekilde kanunda belirtilen eşik değeri geçmediğini ifade etti.

Hukuki değil
Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız Öztürk, Saniye Karayel'in 2017 yılında Üsküdar Belediyesi’nden toplamda 568 bin 548 lira 50 kuruşluk ihale aldığını belirterek, “Meclis üyelerinin denetim yükümlülüğü olduğundan dolayı görev süresince ve görevi bıraktıktan bir yıl sonrasına kadar ilgili belediyeden ihale almaları yasak. Aynı şekilde meclis üyelerinin birinci dereceden yakınlarının da bu şekilde ihale alması hukuki değil" açıklamasını yaptı. Öztürk ayrıca ihalelere çağrılan fakat ihaleye katılmayan firmalardan birinin belediyeye çay sattığını belirtti.

Rapora şerh düşüldü
Üsküdar Belediye Meclisi’nin CHP’li üyesi Banu Gün Öztürk, 2017 yılı Gelir Gider Denetim Komisyonu Şerh Raporu’nu hazırladı. Raporda, Saniye Karayel’in 2017 yılında belediyeden üç ihale aldığı bilgisine yer verildi. Rapora göre, Karayel’in şirketi ilk olarak Destek Hizmetleri Müdürlüğü tarafından “Belediye birimlerinde kullanılmak üzere temizlik malzemesi” alımı için açılan ihaleyi aldı. Karayel’in şirketi, pazarlık usulü yapılacağı belirtilen 22 Şubat 2017 tarihli ihaleyi 189 bin 144 lira bedelle kazandı. Karayel’in şirketi, Temizlik İşleri Müdürlüğü’nün kamusal alan temizliğinde kullanılmak üzere malzeme alımı için açtığı 4 Mayıs 2017 tarihli ilaheyi de 189 bin 682 lira bedelle kazandı. Şirket, 14 Eylül 2017 tarihinde Destek Hizmetleri Müdürlüğü tarafından düzenlenen ikinci ihaleyi de 189 bin 722 lira 50 kuruş bedelle kazandı. Saniye Karayel’in 2017 yılında Üsküdar Belediyesi’nden aldığı ihalelerin toplam bedeli ise 568 bin 548 lira 50 kuruş oldu.

Aynı firmalar davet edildi
Üç ihalenin de bütünüyle ihale kuralları ve hukuka aykırı olduğunu belirten CHP’li Öztürk, “Pazarlık usulü ihale ile aynı işkolunda çalışan üç firmaya ihaleye katılım daveti gönderilmesi hukuki zorunluluktur. Temizlik alım ihalelerinin üçünde de davetiye gönderilen firmalar aynı. Firmaların meclis üyesinin kızı haricinde hiçbiri üç ihaleye de katılmamış. Katılmadığı halde sonraki tarihli ihalelerde aynı firmalara davetiye gönderilmeye devam edilmiş. Bunlardan sadece bir tanesi temizlik malzemesi satıp sevkıyat yapmakta. Bir diğeri ise belediyenin çay ihalesini alan kişidir” dedi.
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Manşet Haber Haberleri