B12 takviyesi anne karnında başlamalı

Hamilelik döneminde B12 takviyesi almanın önemine dikkat çeken Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Birol Baytan, bu dönemde günlük B12 vitamin ihtiyacının yaklaşık 3 mikrogram olması gerektiğinin altını çizdi.

Baytan, "Annede gebelikte B12 eksikliği varsa, bebek de eksik depoyla dünyaya gelir" diyerek gebelikte yeterli miktarda B12 vitamini depolayamayan kadınların oranının yüzde 50 olduğu belirtti.

Beslenmeye dikkat
Çocukluk çağında en önemli B12 eksikliği nedenlerinden birinin annede olan B12 vitamini eksikliği olduğunu ifade eden Prof. Dr. Birol Baytan, "Annede gebelikte eksiklik varsa, bebeğe yeterli miktarda B12 vitamini geçemediğinden, bebek eksik depoyla dünyaya gelir. B12 vitamini eksikliği olan anneden doğan bebek, sadece anne sütü ile besleneceği için kaçınılmaz şekilde B12 vitamini eksikliği olacaktır" ifadelerini kullandı.

B 12 vitamini önemli
Yeni doğan dönemindeki bebeğin ihtiyaç duyduğu günlük B12 ihtiyacının 0.4 mikrogram olduğunu anlatan Prof. Dr. Baytan, "12 ay tamamlandığında bu ihtiyaç 0.5 mikrogram olmalıdır. 1-3 yaş arasındaki çocuklarda 0.9 mikrogramlık B12 vitaminine ihtiyaç duyulurken 4-8 yaş aralığında vücudun ihtiyaç duyduğu 
vitamin 1.2 mikrogramdır. 9-13 yaş aralığında 1.8 mikrogram, 14 yaş ve üzeri vücudun ihtiyaç duyduğu B12 vitamini 2.4 mikrogram olmalıdır. Ençok ihtiyaç duyulan dönem ise emzirme dönemidir ve bu oran 2.8 mikrogram olmalıdır" diye kaydetti. Prof. Dr. Baytan, B12 vitamini eksikliğinde görülecek rahatsızlıklar hakkında şunları söyledi: "Eksiklik uzun süre devam ederse kansızlık ve bunun yanında diğer tüm kan hücrelerinde eksiklikler görülebilir.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri