Tansiyonunuzu kontrol edin!

Uz. Dr. Pınar Balcı, ani sıcaklık değişikliklerinde yaşanan sorunlar ve alınması gereken önlemleri anlattı, bu durumlarda tansiyonun sürekli kontrol edilmesini ve doktora gidilmesini istedi

Ani sıcaklık değişiklikleri solunum yolu rahatsızlıklarından kalp damar hastalıklarına, sindirim sisteminden duygu durumuna kadar çok farklı anlamlarda sağlığı olumsuz etkileyebiliyor. Sıcaklık değişikliklerine bir şey yapılamasa da alınacak bazı önlemlerle bu dönemleri daha sağlıklı atlatmak mümkün olabiliyor. Memorial Ataşehir Hastanesi İç Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Pınar Balcı, ani sıcaklık değişikliklerinde yaşanan sorunlar ve alınması gereken önlemler hakkında bilgi verdi.

Öksürük şikâyetleri artabilir
"Mevsim değişimlerinde yaşanan ani sıcaklık değişiklikleri son aylarda sıklıkla yaşanmakta hatta bazen gün içinde ani sıcaklık değişimleri görülmektedir. Bu dönemlerde sık olarak girip, nezle gibi solunum yolu rahatsızlıkları yaşanabilmektedir" diyen Uz. Dr. Pınar Balcı, "Özellikle alerjik astım ve KOAH hastaları bu havalarda kendilerini daha iyi korumalıdır. Ani sıcaklık değişikliği ile birlikte nefes darlığı, öksürük şikâyetleri artabilir. Viral ve bakteriyelenfeksiyonlarda artış görülebilir. Özellikle ileri yaş KOAH hastalarında hastane yatışı gerektirecek ciddiyette enfeksiyon tabloları görülebilmektedir" ifadelerini kullandı.



Zaman kaybetmeyin 
Ani sıcaklık değişikliklerinin kalp ve damar sistemi üzerine olan etkisinin göz ardı edilmemesi gerektiğini vurgulayan Uz. Dr. Pınar Balcı, "Bu dönemlerde hipertansiyon hastalarının tansiyon değerleri yükselme eğiliminde olabilmektedir. Hastaların özellikle ani değişen sıcaklıklarda düzenli tansiyon takibi yapmaları ve tedavilerini aksatmamaları hayati önem taşımaktadır. Mevsim geçişleri ve ani sıcaklık değişimleri kalp hastaları için de risklidir. Ani sıcaklık değişimlerinde kalp krizi riskinin artış gösterdiği bilinmektedir. Bu dönemlerde göğüs ağrısı gibi şikayetleri yaşayanların mutlaka zaman kaybetmeden doktora başvurmaları gerekmektedir" şeklinde konuştu.

Havalar midenizi etkileyebilir
Mevsim değişikliklerinde sıklıkla yaşanan sindirim sistemi rahatsızlıklarının ani sıcaklık değişimlerinde de ortaya çıkabildiğinin altını çizen Uz. Dr. Pınar Balcı, "Karın şişkinliği, karında rahatsızlık hissi, kabızlık, mide yanması, bulantı bu dönemlerde artış gösterebilmektedir. Ülser veya gastrit habercisi olan bu şikayetlerözellikle kadınlarda daha sık ve belirgin yaşanmaktadır" dedi. DHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri