RES'lerin hiçbir yararı yok!

Bodrum’da Köylüler bu kez RES’ler (Rüzgâr Enerji Santralleri) için toplandı. Bodrum Çevre Platformu ve Köylülerin Avukatı Remzi Kazmaz’ın katıldığı toplantıda RES şirketine ve Bakanlığa karşı dava açma kararı çıktı. Konuya ilişkin konuşan Kazmaz, “RES'lerin Bodrum'a hiçbir yararı yoktur” dedi

Bakanlık Bodrum Güvercinlik RES (Rüzgar Enerji Santralleri) için üçüncü kez ÇED Raporu veriyor. Güvercinlik RES Projesi için bu kez Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı tarafından “ÇED olumlu” raporu verilmesi çevreciler tarafından hayretle karşılandı. Bodrum, Güvercinlik Mahallesi'nde, İzin Tepe, Moralıncı Tepe, Sivri Tepe, Ardıç Tepe, Yılanlı Tepe, Düz Tepe, Denizgören Tepe ve Kocasarnıç Tepe mevkiilerinde kurulması planlanan Güllük Rüzgar Enerji Santrali ve Enerji İletim Hattı Projesi Muğla İdari Mahkmesi'nin 07.03.2018 tarih 2018/370 karar sayılı kararı ile iptal edilmiş ve Danıştay tarafından onanmıştı. İkince kez alınan ÇED gerekli değildir kararına karşı tekrar Muğla İdare Mahkemesi'nde dava açılmış ve 04.09.2019 tarih ve 2018/1558 Esas 2019/845 sayılı kararıyla tekrar iptal edilmiş ve yine danıştay tarafından onanmıştı.

Hal böyle iken adı geçen şirket üçüncü kez bakanlığa başvurarak “ÇED olumlu raporu” alınca, çevreciler yoğun tepki gösterdi.
 

Geleceği karartamazsınız

Karara tepki gösteren vatandaşlar, “Bodrum'u RES çöplüğü yapmak istiyorlar. Bodrum bir turizm kentidir ve bu bölgede RES'lerin kurulması yanlıştır. Bir avuç kar için Bodrum'un geleceğini karartamazsınız” dedi. Diğer taraftan Bodrum Çevre Platformu Sözcülerinden Ali Rıza Özer ise “Bodrum'da yine adrese teslim bir proje daha görüyoruz. Bu projenin hukuki bir değeri yok. Ortada iptale ilişkin mahkeme kararları var. Bodrum Yarımadası, Ankara'dan verilen izinle kuşatılmak isteniyor. Ortakent'in TOKİ'ye verilmesi, Cengiz İnşaat'ın Cennet Koyu'nu cehenneme çevirmesi, Ali Ağaoğlu'nun sit alanlarında bir şehit inşa etmesi, yine bakanlıktan izinle alınan Bodrum'un geleceği için kaygı verici kararlardır” ifadelerini kullandı.


Dava açacağız

RES'lerin Bodrum için lüzumsuz olduğunu da anlatan Ali Rıza Özer, “Güvercinlik'teki bu proje ile geleceğimizi karartma peşinde düştüler. Buna asla müsaade etmeyeceğiz. Çevremiz için doğamız için Bodrum'un geleceği için bu projeye dava açacağız” şeklinde konuştu.


 


Şirket kurnaz davranıyor

Çamlık, Kumköy, Pınarlıbelen, Yalı, Kızılağaç, Güvercin ve Etrim Mahalle Muhtarları ile köylülerin avukatlığını yapan Av. Remzi Kazmaz ise projenin inşası için yüklenici şirketin kurnazlık yaptığını söyledi. Kazmaz, “İki kez bu proje önümüze geldi tüm bilirkişiler bu alanda RES olamayacağını çok açık dille kaleme aldılar. Çed raporunda gösterilen proje Muğla Büyükşehir Belediyesi 1/25000 nazım imar planları incelendiğinde bu türbinler orman alanı veya önemli doğa alanı olarak belirlenmiş alanlar içerisindedir. Ve yine tarihi ve kültürel varlıkların sit alanları içerisinde kalmaktadır. RES'lerin bodruma hiçbir yararı yoktur, kamu yararı bulunmamaktadır.
Şirket kurnazca davranarak türbin sayısını sekiz adede indirerek, proje alanının ve bağlantı yollarının tamamını devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan orman alanlarından oluşturmaktadır” dedi.

Halktan gizliyorlar

Projenin halktan gizlendiğini ve halka rağmen yapılmak istendiğini de anlatan Kazmak, “Ayrıca bu konuda halkın tepkisinden korkan şirket projeyi Güvercinlik-Çamlık bölgesinde yapmasına rağmen projenin adını Güllük RES olarak kullanarak, yanıltıcı ve aldatıcı bir yol izleyerek projeyi halktan gizlemektedir. Güvercinlik RES projesi teknik ve hukuki hatalarla doludur. Zaten bu hatalardan dolayı iki kez iptal edilen bu proje için sadece sekiz türbin için diretilmesini anlamakta zorlanıyoruz. Kamuoyunda şirketin bu alanlarda başka amaçlar için çalıştığı ifade edilmektedir. Ranta dönük projenin yaşam alanını koruyan köylüler tarafından istenmemektedir. Bu konuda üçüncü kez muğla idare mahkemesine dava açmak için karar aldık.” dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberler Haberleri