Kuşlara cezaevi istemiyoruz!

Kuşlara cezaevi istemiyoruz!
Silivri Çevre Derneği Başkanı Ali Korsan Boşnak Bahçe'deki falezlere yuva yapan göçmen kuşlar için yeniden harekete geçti. İBB tarafından falezlere çekilen tel örgü dolayısıyla yüzlerce kuşun öldüğünü belirten Korsan, "Kuşlara cezaevi istemiyoruz. Boşnak Bahçe'deki falezlerin Milli Park Alanı olmasını talep ediyoruz" dedi

Silivri sahilinde, kerkenezlerin ve bazı göçmen kuşların yuva yaptığı falezler, heyelanı önlemek amacıyla, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından çelik ağlarla kaplandı. Çelik ağlara takılan kuşlar birer birer ölmeye başladı. Uzun zamandan beri bu konuyu gündeme getiren Silivri Çevre Derneği Başkanı Ali Korsan, yeni bir açıklama yaparak kuşlara sahip çıkılmasını istedi.


Kerkenezlerin son kalesi

Korsan yaptığı açıklamada, Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nden küçük kerkenez kuşlarının üreme ve yavrulama yerleri olan Boşnak Bahçe'deki falezlerin Milli Park Alanı olmasını talep etti. "Dünyada koruma altında olan küçük kerkenezler kışı Afrika’ da geçirdikten sonra yazın üremek için Silivri’ ye geliyorlar, yani burası küçük kerkenez kolonisinin son kalesi" diyen Korsan, "Silivri Boşnak Bahçe mevkiindeki falezlere çekilen çelik ağlardan dolayı kerkenezler yuvalarına giremiyor, girenlerinse bazıları çelik ağlara takılıp ölüyorlar. Silivrili çevreciler olarak, dünyada koruma altına alınmış olan ve bu falezlere üremek için gelen küçük kerkenez kolonisinin bölgede tek üreme yavrulama yeri olan falezlerin milli park olmasını öneriyoruz" talebinde bulundu.

İyi niyetle yapıldı ama!

Korsan açıklamasının devamında, "Falezlerden kopan kayaları önlemek amacıyla Silivri Belediyesi’ nin talebi üzerine İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından insan sağlığı düşünülerek, tamamen iyi niyetle yapılan bir çalışma ama bu falezler göçmen kuşlara binlerce yıldır ev sahipliği yapmaktadır. Afrika’ dan her yıl yavrulamak için göçüp gelen Küçük kerkenezler bölgede tek üreme yeri olan Boşnak Bahçe falezlerine geldiklerinde, 17 bin metrekare alana çekilen, 900 metre uzunluğunda çelik ağlarla karşılaştılar. Silivri Çevre Derneği’ne gelen şikayetler üzerine bölgeye giderek çelik ağları geren firma yetkilileriyle görüştüğümüzde bize yetkili olan İBB yapı işleri mühendislerinin telefonlarını verdiler. İBB Mühendisleriyle görüştüğümüzde, buranın binlerce yıldır yaşayan kerkenezlerin yavrulama yeri olduğunu ve kuşların yuvalarına girebilmeleri için çelik ağlara delikler açılmasını talep ettik. Yetkili arkadaşlar da kurul kararı olduğunu söyleyerek bizden bir dilekçe yazmamızı talep ettiler, bu dilekçeyi kurula sunacaklarını belirttiler" ifadelerini kullandı.

Koruma altına alınmalılar

Silivri Çevre Derneği olarak bu konuyla ilgili beş farklı kuruma dilekçe yazdıklarını belirten Korsan, "Silivri Kaymakamlığı, Silivri Belediye Başkanlığı, İBB Başkanlığı, İBB Yapı İşleri Müdürlüğü, MHP İlçe Başkanlığı ve CHP İlçe Başkanlığı’na dilekçelerimizi gönderdik. Bir gün sonra İBB Yapı İşleri Müdürlüğü'nden yetkililer bizi arayarak, çekilen çelik ağlara 40’ar santimetrelik delikler açacaklarını ifade ettiler. Daha sonra kuş gözlemcisi arkadaşlarla bu deliklerin yeterli olmadığını tespit ettik. İBB Yapı İşleri Müdürlüğü yetkilileriyle durumu paylaştığımızda bir sonraki gün alana gelen yetkililer, kuş gözlemcisi arkadaşlarımız ve bizlerin nezaretinde yuvaların önünü kapatan çelik ağların tamamının sökülmesine karar verdiler. Çelik ağlar çekilmeden önce 277 adet tespit ettiğimiz küçük kerkenez kuşlarının, yuva sayısının şu anda 30 olduğu görülüyor. Silivri Çevre Derneği olarak, kuş gözlemcileri ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Yapı İşleri Müdürlüğü yetkilileriyle birlikte kuşların üremeleri ve yavrularını büyütmeleri için gerekli önlemleri almış olduk. Silivri Çevre Derneği, Kuş Gözlemcileri, Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Yapı İşleri Müdürlüğü yetkilileri ve uzmanlarla birlikte göçmen kuşların yaşam alanı olan falezlerin koruma altına alınmasını görüşüyoruz" bilgisini verdi.

DELİKLER YETERSİ KALDI

Silivri İskele Meydanı Boşnak Bahçe’deki falezlere, kaya ya da taşme ihtimaline karşı İBB tarafından 900 metre uzunluğunda yapılan çelik ağlar, kuş popülasyonları için tehlike oluşturuyor. Her yıl nisan-mayıs aylarında gelen kerkenez, güvercin, saksağan ve kargaların göç yolu üzerine yapılan tel örgüler, kuşların takılıp ölmesine neden oluyor. İBB Beyaz Masa’ya edilen şikayetler üzerine tel örgüler arasına yapılan 35 santimetrelik delikler ise yetersiz kaldı. Uzmanlar çelik ağların bir an önce kaldırılmasını aksi halde kuş popülasyonunun büyük ölçüde zarar göreceğini söyleyerek, yetkililerden çözüm istedi. Konuyla ilgili açıklama yapan İBB, "Gerekmesi halinde delik sayısı ve çapı arttırılabilecektir” ifadelerini kullanmıştı.

MÜGE CESUR ÖZMEN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.