Söke söke almak ya da vermek

CHP lideri ve sözcüleri, Cumhurbaşkanı’nın ısrarla üzerinde durduğu Kanal İstanbul projesi için, “İktidarımızda bu projenin ihalesine giren müteahhitlere para vermeyiz. Yine proje için kredi sağlayan bankalara hoş bakmayız” dediler.

Cumhurbaşkanı bu laflara çok kızmış olmalı ki, Kuzey Marmara Yolunun bağlantısı olan Sazlıdere, Bahçeşehir yolu köprüsünün temel atma töreninde, “Devletin devamı esas olduğuna göre, uluslararası tahkim bu parayı söke söke alır” dedi.

Bu proje yine devlet yöneticimiz tarafından 2011 yılında “Çılgın Proje” diye ortaya atılmıştı. Dolayısıyla bu proje gerçekten İstanbul ve Ülkemiz için gerekliydi ise, projenin açıklandığı yıldan bu yana yerelde ve genelde iktidar olan AKP yönetimi neden bu projeye başlamadı anlamak mümkün değil.

Kanal mı, köprü temeli mi?

Kamuoyuna Kanal İstanbul'un temeli atıldı diye lanse edilip bu yönde haberler yapılmış olsada, tabelada bağlantı yolunun köprüsünün temeli olduğunu sağır sultan bile biliyor.

Gerek köprünün gerekse Kanal’ın ihalesi ne zaman yapıldı, yüklenici firma kim, maliyeti nedir bilen yok. Ortada atılan bir temel var. Maliyetinin 15 milyar dolar olduğu yöneticimiz tarafından sözlü olarak açıklandı ama hiçbir detay yok. Detay sorulduğunda ise, “Devlet sırrı veya Ticari sır” denilerek açıklama yapılmıyor.

Bu nedenle geçmişte Rahmetli Erbakan Hoca’nın attığı temellere benzetenler bile var.

Cumhurbaşkanının konuşmasında geçen,”Devletin devamı esastır. Tahkim söke söke alır” demesi çok ilginç. Bu projenin başlamış oldugunu varsayarsak bitimi uzun yıllar alacak bir proje olduğuna göre ve önümüzde gerek erken gerekse de 2023 yılında yapılacak seçimde, Cumhurbaşkanının Genel Başkanı parti seçimi kaybedeceğini anlamış olmalı ki, “Sizden bu parayı söke söke alırlar” dedi.

Bana göre, kendine ve partisine hatta halka güveniyor olsaydı o lafın yerine, “Yahu siz ne diyorsunuz. Siz zaten iktidar olamayacaksınız ki. O paraya ödemeyiz diyorsunuz. Biz projeye nasıl başladıysak bitirir ve parasını da öderiz, bizim 2053 ve 2071 hedeflerimiz var. Hepsini de gerçekleştireceğiz” derdi diye düşünüyorum.

Biz neden alamıyoruz?

Ülkemiz ABD ile F-35 lerin yapımına ortak oldu. Hatta bu uçak projesinin bazı parçaları ülkemizde yapılacaktı. Bunun için ABD’ye bildiğim kadarıyla 1,5 milyar dolar peşin parada verdik. Ortaklığımız ve verdiğimiz para karşılığında ilk etapta 6 adet F-35 uçağı ülkemize gelecekti. Sonra ne oldu ise gerek Trump gerekse ABD ile aramız açıldı. Sonrasında bize ne yedek parça yaptırdılar nede verdiğimiz paranın karşılığı olan 6 uçağımızı vermediler.

Devletin devamı esas olduğuna göre bu durum bizim için geçerli oluyor da, Tramp’tan sonra gelen Biden için geçerli olmuyor mu?

Biz, bozulan ortaklığımızın hesabını soramıyor verdiğimiz paranın karşılığını ve paramızı neden söke söke alamıyoruz ki?

Cumhurbaşkanımızı Ermeni soykırım meselesi için, “Hamd olsun gündeme gelmedi” dedi de, neden bu 1,5 milyar dolarımızı ve 6 uçağımızın hesabını sormadı. Yada sordu da biz mi bilmiyoruz.

Evet söke söke alırlar

Bu lafları muhalefet partisinin ekonomist ve maliyeci olan Genel Başkanı ve yıllarını devlet yönetiminde geçirmiş Planlama Teşkilatında görev yapmış olan parti sözcüsü söylüyor. Bunlar İhalesi yapılmayan, uygulanıp uygulanmayacağı dahi belli olmayan Kanal İstanbul Projesini alan kredi verenlere mesafeli olur gerekirse ödemelerini durduracaklarını belirtiyorlar.

Varsayılım ki, ihalesi yapılmış ve uygulamasına başlanmış olsun. İktidar değişince yeni yönetim, yüklenici firmanın hakediş rakamını öder ve projeyi durdurma kararı alır böylece de ödememe me sözünü yerine getirmiş olurlar.

Aynı durumu devlet garantisi verilmiş olan yol, köprü, tünel, havaalanları, şehir hastaneleri ve diğer projeler için de geçerli hale getirmeleri pekala mümkün olmaz mı?

Ne dersiniz?

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Dolu Arşivi