8 Mart Kadınlar Günü neden var ve önemi nedir?

8 Mart Kadınlar Günü neden var ve önemi nedir?
8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün varlığı sorgulanmalara sebep olmuş ve hangi olayın bu güne zemin hazırladığını öğrenmek isteyenler ise araştırarak bilgi edinmeye çalışmıştır. Peki, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü neden var? Bunu başlatan olay neydi? İşte ayrıntılar…

Temelinde acı yatan olayda 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ilk anılmanın 1911 yılından gerçekleşmesinden itibaren günümüzde de varlığını koruyarak günün kutlanmasına devam edildi. Dünya Kadınlar Günü temelinde kadın haklarını odak noktası haline getirdi. Bazı yerlerde protestolara sahne oldu bazı yerlerde ise kadın olmayı kutlayan bir gün olarak tarihe geçti. Dünya Kadınlar Günü’nün kökleri hangi olaya dayanır? Neden var ve hangi sebeplere dayanır? Ayrıntılar haberimizde…

Neden başladı?

Dünya Kadınlar Günü'nün kökleri, işçi hakları hareketlerine dayanıyor ve 8 Mart Birleşmiş Milletler (BM) tarafından da Dünya Kadınlar Günü olarak kabul ediliyor.

Bugün neredeyse tüm dünyada ses getiren eylemlere sahne olan 8 Mart'ın tohumları 1908 yılında, New York'ta 15 bin çalışan kadının daha kısa mesai süreleri, daha yüksek maaş ve seçme hakkı talep etmesiyle atılmıştı.

Bir yıl sonra Amerika Sosyalist Partisi 8 Mart'ı Ulusal Kadınlar Günü ilan etmişti. Bu özel günü uluslararası hale getirme fikrini ortaya atan ilk kişi ise Clara Zetkin'di.

1910 yılında Kopenhag'da toplanan Uluslararası Emekçi Kadınlar Konferansı'nda Dünya Kadınlar Günü fikrini önerdi. Konferansa 17 farklı ülkeden katılan 100 kadın, Zetkin'in önerisini oybirliğiyle kabul etti.

İlk uluslararası etkinlikler ise 1911'de, Avusturya, Danimarka, Almanya ve İsviçre'de düzenlendi. Dünya Kadınlar Günü'nün 100. yıldönümü de büyük organizasyonlarla kutlanmıştı.

1975'te BM Dünya Kadınlar Günü'nü kabul etti

1975'te BM Dünya Kadınlar Günü'nü kabul etti ve her yıl için özel bir tema belirlemeye başladı. 1996'da belirlenen ilk tema 'Geçmişi kutlamak, geleceği planlamak' şeklindeydi. Bu yılın temasıysa "Çalışma hayatını değiştiren kadınlar: 2030'a kadar eşitlik".

BM verilerine göre çalışma yaşındaki kadınların sadece yarısı işgücüne katılıyor.

Dünya Kadınlar Günü'nde, kadınların toplum içerisinde, siyasette ve iş hayatında elde ettiği başarıları kutlanıyor. Ancak aynı zamanda 8 Mart'ın kökleri hâlâ sesini duyuruyor. Kadınlar Günü'nde cinsiyet eşitsizlikleri vurgulanıyor ve protestolar düzenleniyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.