Binanın depreme dayanıklı olup olmadığını nasıl anlarız?

Binanın depreme dayanıklı olup olmadığını nasıl anlarız?
Son yaşanan depremlerin ve devamındaki deprem beklentisi binaların depreme dayanıklı olup olmadığı sorusuna yöneltti. Peki biz, binanın depreme dayanıklı olup olmadığını nasıl anlarız? Bunun ölçütleri neler? Detaylarını haberimizde derledik…

Kahramanmaraş merkezli depremler 11 ilde büyük yıkıma yol açtı. 45 binden fazla can kaybının yaşandığı depremlerde binlerce insan da yaşadıkları yerlerden göç etti. Son yaşanan depremlerin ardından korkmaya başlayan insanlar, yaşadıkları binanın depreme dayanıklı olup olmadığını sorgulamaya başladı.

DEPREME DAYANIKLI BİNALARI NASIL ANLARIZ?

-Binanın bodrum katına bakın. Eğer rutubetliyse, binanın su yalıtımı iyi yapılmamış demektir. Yalıtımı iyi yapılmamış binaların taşıyıcı sistemlerinin paslanması, büyük şiddetli bir deprem sırasında yapının hasar görmesine neden olmaktadır.

- İnşaat sırasında, hazır beton teknolojisi ile üretilen binaları tercih edin. Deprem bölgelerinde inşa edilen binalarda C20 ''den düşük dayanımlı betonla üreilmiş binaları tercih etmeyin.

- Binanın tasarımı da depreme karşı dayanıklılık sağlayabilir. Simetrik boyutlandırma ve kısa kolon kullanımı gibi tasarımsal etkenler, yapının depreme karşı daha dayanıklı olmasını sağlayabilir.

- Kolon ve perde uygulamalarının doğru yöntemlerle gerçekleştirildiğini öğrenin. Teknik özellikleri öğrenebilmek adına daire satın almak istediğiniz binayı mühendislerine inceletebilirsiniz.

- Binanın üçte birinin toprak altında olmasına dikkat edin. Unutmayın ki toprak altında ne kadar fazla kat varsa o bina depreme karşı o kadar güvenilirdir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.