EYT hakkı kazananlara kıdem tazminatı verilir mi?

EYT hakkı kazananlara kıdem tazminatı verilir mi?
Emeklilikte yaşa takılanlarla (EYT) ilgili düzenleme Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. EYT ile ilgili yapılan sorgulamalardan biri de ‘EYT hakkı kazananlara kıdem tazminatı alabiliyor mu’ sorusu oldu. Peki, EYT hakkı kazananlara kıdem tazminatı verilir mi? İşte yanıtı…

Emeklilikte yaşa takılanlarla (EYT) ilgili düzenlemeleri içeren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. EYT’nin Resmi Gazete’de yürürlüğe girmesinin ardından başvuru süreci başladı. Bu süreçte aklına takılan sorulara cevaplar bulmaya çalışan vatandaşlar sorgulamalara başladı.

Kıdem tazminatı, bir iş yerinde en az 1 yıldır çalışan işçinin belirli şartlar oluştuğunda işten ayrılırken aldığı toplu ödeme tutarını ifade ediyor.

Kıdem tazminatı hesaplanırken, işçinin işten ayrılırken giydirilmiş en son brüt ücreti esas alınıyor. İşçiye, iş yerinde geçirdiği her bir yıl için bir aylık (30 gün) brüt ücreti tutarında ödeme yapılıyor, bu ödemeden sadece damga vergisi kesiliyor.

EYT’LİLERE KIDEM TAZMİNATI VERİLİR Mİ?

İşveren emekli olan çalışanına hak ettiği kıdem tazminatını ödeyecek. EYT'lilerin kıdem tazminatına ilişkin Kredi Garanti Fonu'ndan destek verilecek.

Öte yandan, EYT kapsamında emekli olanlar, 30 gün içinde aynı iş yerinde çalışmaya başlamaları halinde yüzde 5 oranında sosyal güvenlik destek primi indirimi hakkından yararlanabilecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.