İstanbul depremi hangi illeri etkileyecek?

İstanbul depremi hangi illeri etkileyecek?
İstanbul depremi hangi illeri etkileyecek? İşte ayrıntılar...

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen iki yıkıcı depremin ardından enkaz çalışmaları devam ederken olası İstanbul depremi için bütün senaryolar ve hazırlıklar üzerinde durulmaya ve gerekli adımların atılması için uzmanlar uyarılarda bulunmaya devam ediyor. Deprem gündeminin önemli maddesini oluşturan İstanbul depremi için olabilecek öngörüler, bilimsel çalışmalar uzman görüşler tarafından ortaya koyuluyor. Şimdi ise İstanbul depreminin hangi illeri etkiyeceği, hasar meydana getireceği merak konusu…

İstanbul depremi hangi illeri etkileyecek?

Meydana gelecek İstanbul depreminin Marmara Denizi’nin içinden geçmesi bekleniyor. Bu durum da söz konusu olan depremin İstanbul dışında çevre illeri de etkileyeceğini de işaret ediyor.

Uzmanlar bu depremde Marmara Denizi’ne kıyısı olan her şehrin etkileneceği söylüyor. Marmara Denizi’ne kıyısı olan Yalova, Bursa, Kocaeli, Çanakkale, İstanbul, Tekirdağ ve Balıkesir’in depremden kısmen ya da ağır bir şekilde etkileneceği tahmin ediliyor.

Prof. Dr. Naci Görür, Marmara Denizi'nde sık sık meydana gelen 3 ve 4 büyüklüğündeki depremlere ilişkin Marmara Denizi'nde depremin çok sık olduğunu, özellikle Orta Marmara Çukurluğundan yani Silivri açıklarından itibaren batıya doğru Tekirdağ'da o arada denizde çok sık depremler meydana geldiğini söyledi.

Bu depremler çoğunlukla 3'lü ve 4'lü olduğunu ifade eden Görür “Bu depremlerin önemli bir kısmı da tektonik depremler değildir. Daha ziyade denizin dibinden çıkan doğalgaz çıkışlarına bağlıdır. Dolayısıyla doğalgaz çıkışları ve o yöredeki hareketlilik böyle depremler oluşturabilir. Bu 4.1 büyüklüğündeki depreme herhangi bir önem vermek doğru değildir. Çok sık olabilir." dedi.

“Avrupa yakası deprem yönünden Asya yakasına göre daha sorunludur”

Görür, Avrupa yakasının zemininin Anadolu yakasına göre daha zayıf olduğunu belirti.

"İstanbul'da ilçe bazında sağlamlıktan söz ediyorsak, Avrupa yakasında olan yerler göreceli olarak depremde daha zafiyeti olan yerler." diye konuşan Görür, bunun sebebinin Avrupa yakasındaki jeolojik formasyonlar ve özellikleri olduğunu ifade etti.

Görür, "Asya yakasındaki ilçeler Avrupa yakasındaki ilçelere göre jeolojik formasyonlar itibarıyla göreceli olarak depremde daha iyi durumda olabilecek yerler. Avrupa yakası deprem yönünden Asya yakasına göre daha sorunludur çünkü oradaki jeolojik formasyonlar daha gençtir. Zemin özellikleri bakımından daha zayıftır. Asya yakasının zemini jeolojik olarak oradaki formasyonlar itibarıyla daha sağlamdır." diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.