Utku Kızıltan

Utku Kızıltan

Son yılların modası hayvan katliamı

Sevgili Okuyucular, bugünlerde TV haberlerinde Ankara'da ve bazı ilçelerde sokak köpeklerinin zehirlenerek öldürüldükleri gibi haberler görüyoruz. Bu konu hayvanları, doğayı seven insanları çok üzüyor. TV de gördüm ellerinde çantalarla zehir taşıyan 3 kişi bunları köpeklere atıyorlardı. İstanbul'da bazı ilçelerde ben gözlerimle gördüm, bir sabah erken saatlerde bir kamyon dolusu köpek TÜYAP yanında boşaltıldı. Bu ormanlık alanlarda da sık sık oluyor. İlçelerden toplanan köpekler ilçe dışına taşınıp salıveriliyor. O hayvanlar ormanlık alanlarda nasıl besleneceğini bilemezler. Oralarda ölüyorlar.  
5199 numaralı yasa ile ülkemizde herhangi bir sokak hayvanının öldürülmesi (itlafı) yasaktır. Bu yasaya göre, her belediye festival adı altında şöhretli şarkıcılara, Profesyonel futbola binlerce dolar ödemek yerine bir kısırlaştırma ve bakım merkezi kurmak zorundadır. Bu merkezlerde kısırlaştırma ve kuduz aşısı yapılan kedi ve köpekler bir küpe veya chip takılarak tekrar sokağa bırakılmalıdır. Çağdaş çözüm budur konun yakın takipçisi olduğumdan söylüyorum bu konuda Büyükçekmece'de Sokak hayvanları çok şanslı her gün Pazar arabası ile onlara yiyecek taşıyan hanımları görüyorum. Belediyemiz de gereğini yapmaktadır. 
Sevgili Okuyucularımız, hayvan postu, kürk, timsah derisi, deniz kabuğu gibi maddelerden yapılan eşyaları satın almayın ki başka hayvanlar öldürülmesin. Çocuklarınıza; bitki ve hayvanları sevmesini öğretin. Hayvanları kesinlikle bir korku malzemesi olarak kullanmayın. Biliyor musunuz, bir kumar çeşidi olan at yarışlarından dolayı yılda 12 bin civarında at sakatlanmaktadır. Sonra da bu hayvanlar yarışamadığı için ölüme terk edilmektedir. Yazın yağmursuz günlerde sokağınıza bir kap su bırakın. Bu konuda da Büyükçekmece'deki kediler ve köpekler çok şanslı her köşede su ve yiyecek var. Onlara bakmayı görev edinmiş insanlar var. Lokantalardan, evlerden artan ekmekleri, yiyecekleri köpeklere, kuşlara, böceklere taşıyorlar. Ben de sahilde martılara götürüyorum. Onların gag, gug diye kapışmalarını keyifle izliyorum. 
Türkiye'de hayvan ticaretine, her yıl alınan Merkez Av Komisyonu kararlarıyla kısıtlama getirilmektedir. Bu kısıtlamaya göre, Türkiye'de doğal olarak üreyen hiçbir canlının ölü ya da canlı ticareti yapılamaz. Pazarlarda ya da pet-shop'larda saka, yeşil papağan, sincap, tilki gibi hayvanların satışı kesinlikle yasaktır. Böyle bir durumla karşılaştığınızda yapabileceğiniz şey, "satıcıları uyarmak" olmalıdır. Daha sonra bölgenizdeki Milli Parklar Av-Yaban Hayatı Müdürlüklerini arayıp durumu anlatabilirsiniz. Kuşlar için bahçenizdeki ağaçlara yuvalar hazırlayabilirsiniz. İstanbul'da yüze     yakın "Hayvan Bakım ve Kısırlaştırma         Merkezi" var. 
Çevremizde Büyükçekmece ve Beylikdüzü'nde Hayvan Barınağı var.Siz de hafta sonları çocuklarınızla barınakları ziyaret edin. Evinize hayvan alamıyorsanız bir tanesinin hamisi olun. Oralarda onlarca cins kedi, köpek "karşılıksız sevgi" bekliyor. Bu konuda örnek çalışmalar yapan Büyükçekmece, Beylikdüzü vs gibi İstanbul ilçeleri yanında Ayvalık, Burhaniye, Turgutreis, Sinop, Adapazarı, Fethiye Belediyelerine bu konuda gösterdikleri hassasiyet için teşekkür ediyoruz. Sağlıklı kalmanız dileklerimle.   

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Utku Kızıltan Arşivi