Adnan Çoban: Yeni Malatyaspor sahipsiz değil!

Adnan Çoban: Yeni Malatyaspor sahipsiz değil!
Bir dönem Yeni Malatyaspor'da asbaşkanlık görevini üstlenen Adnan Çoban, kulübün bugün ki gidişatına ilişkin Damga'ya konuştu. Normal tamamlanan fikstüre göre küme düşen ve değişen kararla birlikte ligde kalan Malatyaspor'un durumunun üzücü olduğunu anlatan Çoban, “Fakat herkes bilsin ki Malatyaspor sahipsiz değildir. Biz gereken desteği vermeye hazırız” dedi

Adnan Çoban... O'nu Avcılar'dan tanıyoruz. Cihangirspor Kulübü'ne başkanlık etti daha sonra Yeni Malatyaspor'un asbaşkanlık görevini üstlendi. Spor dünyasında tanınan kişiliğiyle birlikte başarılı bir iş insanı olarak da dikkatleri üzerine çeken Çoban'ın en çok tanındığı noktalardan biri de Malatyalı kimliği. Şüphesiz Malatyalı kimliğiyle de tanınınca kendisinin ismi Yeni Malatyapspor başkanlığına geçmiyor değil. Peki Çoban başkan adayı olacak mı? Yeni Malatyaspor için neler düşünüyor? İşte bütün bu soruların cevabı söyleşimizde saklı. Gelin okuyalım...

Özellikle sezonun ikinci yarısında Yeni Malatyaspor'un dibe doğru bir gidişatı vardı. TFF'nin aldığı karar olmasaydı bugün kulüp TFF 1. Lig'de oynayacaktı. Mevcut Başkan Adil Gevrek'in istifası istendi. Başkan olmanız için de birçok kişi adınızı zikrediyor. Siz neler söylemek istersiniz, olası bir kongrede aday olacak mısınız?
Malatyasporu'un küme düştüğünü, bir yakınımı kaybetmiş gibi karşıladım. Çok emek verdik, biz o takımı şampiyon yaptık. Gece gündüz demeden, yağmurda, çamurda, karda, kışta tüm deplasmanlarımızı yerine getirdik. İnanılmaz bir emek gösterdik. Takım şampiyon oldu ama yönetimde yaşanan fikir ayrılıkları yüzünden, şeffaflık olmadığı için bir grup arkadaşımızla istifa etme kararı aldık. Hatta istifa ettiğimiz zaman yönetim düşüyordu. İki arkadaşımızdan rica etmiştik görevde kalmaları için. Onlar da kabul ettiler sağolsunlar. Biz bıraktık ama, şimdi Malatyaspor eğer Malatya şehrine yakışır bir şekilde idare edilirse Bir şey demeyiz. Malatyaspor sahipsiz değildir. Bir grup işinsanıyız biz Malatya sevdalısı olan, birçok arkadaşımız Malatyaspora destek vereceğini belirtti. Türkiye'de şuan gündemde olduğu şeklinden, konuşulmasından rahatsızız. Dolayısıyla elimizden geleni yapıyoruz ve herşey Malatyaspor için diyoruz.

Aday olacak mısınız?
Bu konuda çok talep var. Çok sayıda arkadaşımız bunu istiyor. Özellikle de Malatyalılar istiyor. Böyle bir ricaları var ama sanırım ortada bırakmayız Malatyaspor'u. Gelen taleplerin durumuna göre bunu değerlendireceğiz. Şuan bir mevcut yönetim var. Her ne kadar yönetimde durum kötü gitsede, arkadaşlarımıza saygımdan birşey demek istemiyorum. Kongre kararı alınmadan yinede net bir cümle kurmayalım.

Bazı transferler yaşandı ve Hamza Hamzaoğlu' nun yeni durağı Yenimalatyaspor oldu. Olası bir kongre kararında oyuncularla nasıl bir yol çizeceksiniz?
Transfer dönemi sıkışıyor. Mecburen elimizdeki mevcut sporcular olacak ama, kendimize göre elimizde listelerimiz hazır. Bu anlamda bir talepleri olursa kendilerine yardım da ederiz. Konuştuğumuz, görüştüğümüz teknik adamlar ve sporcular var. Özellikle Malatyalılar'ın sevdiği teknik adamlarla görüştük. Herşeyimiz hazır ama mevcut yönetim istifa etmedikten sonra saygılı olmak gerekiyor. Kendi adıma görüşüm bu yönde. Biz sadece şehrimizin yolsuzluklarla, hırsızlıklarla ve hoş olmayan şeylerle anılmasından rahatsız oluyoruz. Malatyalı iş insanları olarak gidip Malatyamız'a elimizden gelen yardımı yapmak istiyoruz.

NEDEN ŞAMPİYON OLMAYALIM?

Gelinen süreçte yönetim sizce neleri yanlış yaptı? Eğer göreve gelirseniz neleri değiştireceksiniz?
Zaten yönetimi yanlış bulduğumuz için, kendimize yanlış yapıldığını gördüğümüz için istifa ettik. Yoksa binbir emekle takımı şampiyon etmiştik; şampiyon etmişken istifa edilir miydi! Bu hareketimiz çok anlamlıydı. O günkü idareciler, yöneticiler hiç sormadılar bile, derdiniz nedir diye. Bizlerden habersiz transferler yapılıyordu. Herşey kişiselleştirildi. Dolayısıyla bu olaylara karşı çıktığımız için istifa ettik. Şeffaflık önemli bir ayrıntı. Herşey şeffaf olmalı. Malatya'nın kendi parasının üstüne, yapacağımız ilavelerle ilgilenecek olan mali işler sorumlumuz olacak. Bu konuda yönetim kurulumuzu bilgilendirecek, yönetim kurulumuz da halkı bilgilendirecek. Yani herşey şeffaf olacak, herkesin herşeyden haberi olacak. Neden Malatyaspor şampiyon olmasın. Ben hayatım boyunca çeşitli klüplerde başkanlık görevi yaptım. Ya şampiyon olmuşuzdur, ya da ilk 3'e girmişizdir. Malatyalılar'a da o yakışır.

adnan çoban yeni malatyaspor

Peki tüm bu saydıklarınıza sadece şeffaflık yetecek mi?
Şeffaflık en önemli şeylerden biri ama tek başına tabi ki yetmez, çalışacağız. Ama şuan en büyük derdi Malatya'nın şeffaflıktan uzak olması. Bizim zamanımızda Malaytaspor'un borcu yoktu. Olan borçları biz temizlemiştik. Tüm arkadaşlarımız çok büyük fedakarlıklar yaptı. Benimle beraber 5-6 tane büyük iş insanı vardı. Onlar da benimle beraber bıraktılar. Sanırım tüm arkadaşlara sorulacak olursa, aynı şeyleri söylerler.

Kulübün sahip olduğu ekonomik yapı sizi memnun ediyor mu? Mali açıdan hangi yenilikler yapılmalı?
Mali açıdan kesinlikle ama kesinlikle şeffaflık şart. Birinci kural bu. İkincisi; herkes işini doğru yapmalı. Biz gittiğimizde altyapıdan başlayacağız. Malatyaspor Akademi'yi kuracağız. Malatya'daki, Doğu, Güneydoğu'daki çocukları yetiştirip, profesyonele kadar çıkaracağız. Doğuda yer alan spor klüplerinden biri de Malatyaspor. Onun için çocuklara merdiven olacağız. Maddi açıdan çok paraya ihtiyaç yok. Mesela Kasımpaşa'nın, Göztepe'nin, Başakşehir'in borçları yok. Demek ki doğru ve dürüst yönetilirse klüpler bu anlamda darlık, zorluk çekmezler. Bu şekilde başarı kaçınılmazdır.

DAR GÜNDE SAHİP ÇIKARIZ
Malatyaspor Akademi hakkında biraz bilgi verir misiniz, “Çocuklara merdiven olacağız” dediniz... Bu nasıl olacak, çalışmalarınızdan bakseder misiniz?
Bunun için Malatya'ya gittiğimizde yaptığımız şeyleri yapacağız. Malatya'ya gittiğimizde takımın çalışacağı bir saha bile yoktu ve düşmeye aday takımdı. Sahayı gördüğümüzde, sahada top çalışacak bir alanın olmadığını gördük. 86 milyara iki saha yaptık o dönem. Takım bu sahalarda antremanlara başladı. Sntetik halının üzerinde, beton zeminde top oynayanlar var şuanda. Bu yönetimin acizliği, başarısızlığı. Biz klüp binasını yeniden yıkıp yapmak için buradan mimarlar götürdük. Herşeyi yapacaktık, ama baktık ki paralar normal kullanılmıyor. Zaten Malatyaspor'un bugün içine düştüğü durumdan da belli neler olduğu. Bizim düşüncemiz Malatyalılar'a hizmet. Bunun böyle olmadığını gördüğümüz için bıraktık. Oysa böyle olmasaydı, bunlar yaşanmasaydı takımımız şampiyon olmuşken bıraktık. Dar günlerinde takıma sahip çıkıp buralara getirdik,mutluluk yaşayacağınız zaman da istifa etmişiniz. Onun için diyecek Bir şey yok.

Yenimalatyaspor'un hedefleri neler olmalı?
Kesinlikle benim olduğum heryerde şampiyonluk olmalı. Bugünki şekli gibi değil, çünkü bu transferleri başkaları yaptı.

Başkanlık sürecinde istediğiniz olursa, taraftarlara ne vadediyorsunuz?
Biz zaten taraftarları temsilen geliyoruz, çok iyi taraftarlarız. Bizler tek gözle maç seyreden taraftarlarız.

NOKTA ATIŞI TRANSFER OLMALI
Spor klübü nasıl yönetilmeli?
Aslında hiç zor değil. Hatta çok basit. İyi, nokta atışı transferler yapılmalı. Birilerinin para kazanması için transferler olmamalı. Gerçekten nereye ihtiyaç varsa, o topçuyu almak önemlidir. Biz zaten bunlar için geliyoruz.

Sizin görev aldığınız süreçte altyapı çalışmaları ne durumdaydı?
Bizimle beraber altyapı takımımızda liderdi o zaman. Buna göre düşünün neler yaptığımızı...

Baktığımızda Malatya'da yüzlerce amatör spor klüpleri var. Bu amatör takımları da takip edecek bir ekip kurma düşünceniz var mı?
Bizim ekibimiz var. Onlara biz gerekli yardımı yaparak profesyonel takımın yanında, amatörlerimize de el atıyoruz. Hatta Malatya'daki bütün amatör takımlarla koordine yapıp, Malatyalı eski sporcuları, futbolun içinden gelen duayenleri birleştirip, şehirde bu anlamda bir bütünleştiricilik sağlıyoruz. Bu şekilde futbolu çok geliştireceğimize inanıyoruz.

Yönetimin şuanki transferlerini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Eren Tez'in Malatya'ya gelmesinde benim katkım olmuştur. Eren Tez giderken üzüldüğüm Bir şey oldu; “Herkese hakkımı helal ediyorum, bir kişiye helal etmiyorum.” dedi. Düşünülecek bir cümle kurdu. Çünkü Malatyalı tüm topçular, şöyle diyorlar bizim yönetimdekiler; topçular komplo yaptı, yöneticiler komplo yaptı, taraftarlar komplo yaptı... Herkes mi komplo yaptı! Dolayısıyla insanlar paralarını alamadılar. Erzurumspor'a giden topçular mesela... Ve futbolcularımız tam paralarını alamadı, yarım kapasiteyle oynadılar yani. Çünkü futbolcunun karşısında her zaman güveneceği bir başkan olmalı.

Geçtiğimiz günlerde basın açıklaması yapıldı ve mevcut yönetim istifaya davet edildi. İstifa davetine ne diyorsunuz?
Dünyanın her tarafında düşen bir takım var, başarısızlık var. Buna rağmen devam eden mevcut kadro var. Takım küme düşmüş olsa bırakacaklardı. Pandemiden dolayı Cumhurbaşkanımız şehrimizi affettiğini söyledi, şehrimizin affedilmesinden dolayı, bu durumundan dolayı üzüldüğümü söyleyebilirm. Ahmet gider, Mehmet gelir... Veli gider, Ali gelir... Mutlaka profesyonellik olması lazım.

Taraftar maçlara neden gelmiyor, stadınız neden boş?
Taraftarı küstürmüşler çünkü. Taraftar samimiyete inanmıyor. Biz Elazığ'dan dönerken şehre girişimiz saatler sürmüştü, taraftarın coşkusu yolları doldurmuştu. Bizim için final maçıydı, tüm futbolcular soyunma odasında üzerimize atlamıştı sevinçten. Samimiyet vardı, şehir bizi karşılıyordu. Ama sonrasında iş değişti. İşin içine para girdi. Maç biletlerini pahalı yaptılar. Maça gelecek insanlar belli, Malatya halkı. Herkesin ekonomik durumu belli. Fiyatları yüksek tutmanın anlamı yok. Biz de o yollardan geldik, herkes gelip seyretsin ne olacak. Eskiden ilk yarıyı seyredemiyorduk, ikinci yarı bedava oluyordu. O zaman gerçek taraftarlık vardı. Şimdi herşey olmuş para.

adnan çoban yılmaz vural

Malatya için futbol şehri diyebilir miyiz, değer veriliyor mu futbola?
Tam anlamıyla futbol şehri. Bu kadar futbolu seven bir şehir bence daha daha da yoktur. Malatya'nın şöyle bir özelliği var; dünyanın dört bir yanında Malatyalı var. Üç milyon taraftarı var. Malatyalı olmayıp, Malatyalı olan en az 500 bin kişi var. Komşusu iyi Malatyalıysa, kendisi de Malatyalı olan insanlar var.

MALATYASPOR ONURUMUZDUR
Geçmiş dönemde Malatyasporun efsane bir kadrosu vardı. O kadroyu yakalayabilecek misiniz?
Çok kolay. Kadro olsaydı sayardık, artık sayamıyoruz. Çünkü herşeyi ticarete döktüler. Kimin gelip, kimin gittiği belli bile değil. Gençlerin fanı olabileceği futbolcular yok. Şampiyon olacaklarına inanmadıkları için, taraftar umudunu kesiyor. Şuan transferler çok yetersiz. 20 transfer olması gerekirken şuan üç transfer tek var. Prensip anlaşmaları var, önemli olan gerçek anlaşma olması. Oyuncuları parasını vermedikleri için takımda tutamıyorlar. Klübün para araçlarını tükettiğiniz gün, klübünüzün bittiği gündür. Futbolcuların hepsi parası olan çocuklar, kalkıp arabasını satmış insanlar iş birliği yapar mı, siz ticaret yapar mısınız, öyle düşünün. Güvende hissetmek ister futbolcu. Kulübün arabalarının satılması büyük hatadır. Malatya halkının onuru, gururudur. Topçunun altına birer tane araba veremiyorlar. O gün zaten Malatyaspor'un küme düştüğü gündür.


HER İSİM KIYMETLİDİR
Başkanlık için kulislerde ismi geçenleri nasıl değerlendiriyorsunuz?
Bütün adaylar bizim için kıymetlidir. Medeni cesaret gösterip aday olanlara başarılar dilerim. Malatyaspor'a yakışır davranmak yeterlidir. Malatya halkı herkesten daha iyi bilir kimin, ne kadar başarılı olacağını.

Röportaj: Barış Kış

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.