Dünya Kupası'nın tarihe geçen ilkleri

Dünya Kupası'nın tarihe geçen ilkleri
En büyük futbol organizasyonu olarak kabul edilen Dünya Kupası'nın başlamasına yalnızca 22 gün kaldı. 1930 yılında Uruguay'ın ev sahipliğinde başlayan Dünya Kupası serüveni, bu yıl 20. kez Rusya'nın ev sahipliğinde gerçekleşecek. İşte Dünya Kupası finallerine dair, ilginç detaylar...

İLK ŞAMPİYON GÜNEY AMERİKA'DAN
1930 yılında ev sahibi Uruguay'ın, Arjantin'i 4-2 mağlup ederek kazandığı şampiyonluk, Güney Amerika temsilcisini turnuva tarihinin ilk şampiyonu olarak yazıyor. Güney Amerika ülkeri toplamda 9 şampiyonluk görürken, kupanın son şampiyonu 2014 Dünya Kupası'nı kazanan Almanya oldu.

İLK GOL AVRUPA'DAN
Dünya Kupaları'nda bugüne kadar birçok oyuncu forma giydi ve sayısız gol kaydedildi. Bu goller arasında belki de en özeli, 1930 yılında, Uruguay'da düzenlenen ilk Dünya Kupası'nda, Fransız Lucien Laurent'in attığı gol. Kayıtlara, Dünya Kupası tarihinde atılan ilk gol olarak geçmiştir. 2018 Dünya Kupası öncesi, atılan son gol ise 2014 yılında Almanya'ya kupayı getiren, Mario Götze'nin golü.

Finallerde ilk hat-trick ise ABD'li Bert Patenaude'den,Paraguay ile yapılan ilk tur maçında geldi.

EN GEÇ GOL İTALYA'DAN
Kupa tarihinde en geç gol ise 2006 Almanya'da, uzatmaya giden maçta İtalyan Alessandro Del Piero'dan geldi. Del Piero, Almanya maçının 121. dakikasında gol kaydederek, finallerin en geç atılan golüne imza attı ve takımını 2006 Dünya Kupası'nda finale taşıdı.

İKİ FARKLI FORMA İLE GOL
Tekrarlanması imkansız bir olay, bir dönem ülkemizden yolu geçmiş Robert Prosinecki tarafından gerçekleştirildi. 2012 yılında Kayserispor'u çalıştıran Hırvat hoca, 1990 Dünya Kupası'nda Yugoslavya formasıyla Birleşik Arap Emirlikleri'ne ve 8 yıl sonra Fransa'da düzenlenen turnuvada, Hırvatistan milli takım formasıyla, Jamaika ağlarını sarsmayı başardı.

PELE'NİN İLK REKORU
Brezilya ve futbol efsanesi Pele ise 1958 Dünya Kupası oynanırken 17 yaşındaydı. Siyah inci, turnuva tarihinin gol atan en genç oyuncusu olarak, futbol tarihine adını yazdırdı. Kamerunlu Roger Milla ise 1994 Dünya Kupası'nda forma giyerken 42 yaşındaydı ve o turnuvada bulduğu golle, finaller tarihinin en yaşlı gol atan futbolcusu olarak kayıtlara geçti.

İLK ŞANSSIZLIK
Dünya Kupası finallerinde kendi kalesine ilk gol atan futbolcu unvanı İsviçreli Ernst Lötscher'e ait.Lötscher, 1938'de Almanya karşısında kendi kalesine gol atarak, bir ilke imza atmış oldu.

İLK PENALTI
Kupa tarihinde ilk penaltı golünü Meksikalı futbolcu Manuel Rosas attı.Rosas'ın 1930 Dünya Kupası'nda Arjantin karşısında attığı penaltı golü böylece tarihe geçti.


KUPA AVRUPA'DA KALDI
2014 yılında, finalde Arjantin'i 1-0 yenen Almanya kazandı ve son Dünya Kupası, Avrupa Kıtası'nda kaldı. Kupa Avrupa'da kalsada, en çok şampiyon çıkartan kıta,9 kupayla Güney Amerika. Bu istatistikte en önemli rol, 5 kez Dünya Kupası kazanan Brezilya. Sambacılar, kupa tarihinin en fazla şampiyon olan takımı. Dünya Kupası şampiyonları ve kupa sayıları şu şekilde;

BREZİLYA ( 5)

ALMANYA ( 4)

İTALYA(4)

ARJANTİN(2)

URUGUAY( 2)

FRANSA (1)

İNGİLTERE ( 1)

İSPANYA (1)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.