Ezan sesi ile uyanmanın tarifi yok

Ezan sesi ile uyanmanın tarifi yok
Trabzonspor'un sezon başında Lorient'ten tansfer ettiği ve kısa sürede hem takıma hem de şehre ayak uyduran Senegalli futbolcu Zargo Toure Türkiye'deki ilk röportajını Gazete Damga'ya verdi. Yaşadığı sakatlık sonrasında Galatasaray maçında oynayamayan tecrübeli oyuncu transfer sürecinden ezan sesine kadar muhabirimiz Burak Zihni'nin sorularını yanıtladı

Senegal'in başkenti Dakar'da dünyaya gelen ve futbola da başlayan Zargo Toure pek çok vatandaşı gibi kariyerini Fransa'da şekillendirdi. US Boulogne, Le Havre ve Lorient derken de kendini bir anda Trabzonspor'da buldu. Daha önce pek çok Afrikalı oyuncunun bulunduğu, şu anda da futbol oynadığı Trabzon'da insanların kendsine yakınlık göstermesinden çok mutlu olduğunu anlatıyor.

Transfer sürecini anlatır mısın. Neler yaşandı?
- Her şey çok hızlı gelişti. Bana iyi bir porje sundular. Geleceğim için bir fırsat olduğunu düşündüm. Şampiyonluk hedefi olan ve bunun için mücadele eden bir takımlarda bulunmanın psikolojisi çok farklıdır. Bunu yaşamak istediğim için imzayı attım.

Trabzonspor'un teklifini duyduğunda neler düşündün? Kimlerle görüştün?
- Dürüst olmak gerekirse Trabzonspor için bilgi almanıza gerek yok. Avrupa'nın çoğu ülkesinde bilinen ve Türkiye'nin en iyi takımlarından biri olduğu herkes tarafından doğrulanan bir kulüpteyim. Issiar Dia ile kısa bir sohbetim oldu o kadar.

Lorient'te uzun süre oynadın. Ayrılmak zor oldu mu?
- Bir yerde kalma süreniz uzun olduğunda ayrılıklar zor yaşanır. Ben de bunu yaşadım. Ancak bizler profesyonel futbolcularız. Eğer geleceğinize dair bir fırsat sunulursa gitmek sizin için kaçınılmaz olur. Nihayetinde hayatımız için mücadele ediyoruz. Hep bir adım daha ilerisi adına.

Trabzonspor Türkiye'nin en iyi takımlarından biri. Formasını giymek sana ne hissettiriyor?
- Trabzonspor'un serüveninde rol almak benim için harika bir duygu. Kulüp bana güvendi, antrenörler ve yöneticiler beni destekledi. Ben de onları mahcup etmemek için elmden gelenin en iyisini verebilmek için sahada gücümü ortaya koymak için sabırsızım. Ayrıca gelecek sezon alacağımız sonuçlara göre Şampiyonlar Ligi'ne gitme hayalim var.

Takım sezona kötü başladı ama sonrasında toparladı. Sen de sakatlık yaşadın. Alanyaspor maçında kadroda olacak mısın?
- Bunlar futbolda olan şeyler. İyi bir başlangıç yaparak moralli bir şekilde ilerlemeyi biz de isterdik ancak bazen acı çekmek sizi daha güçlü kılıyor. Ünal Hoca eğer forma şansı verirse benim hazır olmama gibi bir durumum yok. Sahada olmayı isterim.

Çin ziyaretinin ardından ülkesine dönen Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall'yi taşıyan özel uçak yakıt ikmali için Trabzon'a indi. Sall'yi ülkesine uğurlayanlar arasında Zargo Toure de yer aldı.
Çin ziyaretinin ardından ülkesine dönen Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall'yi taşıyan özel uçak yakıt ikmali için Trabzon'a indi. Sall'yi ülkesine uğurlayanlar arasında Zargo Toure de yer aldı.

Afrika Uluslar Kupası Ocak ayında. Şu an milli takımda değilsin. Oraya gitmek istiyor musun? Dünya Kupası'nda önemli yıldızlara rağmen Senegal erken elendi. Ne düşünüyorsun?
- Elbette. Çünkü ben Senegalliyim. Ülkem ve bayrağım her şeyim. Orada sahne almak çok güzel olur. Ama şu anda Trabzonspor'a odaklanmış durumdayım. Senegal'e gidecek olan bilet buradaki performansımdan geçiyor ve ben burada en iyisini ortaya koyabilmek için mücadele edeceğim. Ülkemiz önemli yıldızlara sahip ancak ne yazıkki Rusya'da büyük bir şans kaçırdığımızı söyleyebilirim. Futbol bazen şanstır, Rusya'da bize uğramadı. Tüm Afrika Senegal'i kıtayı temsil ettiği için destekledi. Bizim için büyük grurur.

Türkiye'ye ilk geldiğinde dikkatini çeken ne oldu? Fransa ve Türkiye arasındaki farklar nedir?
- Buraya gelmeden önce Türkiye'de oynayan birçok futbolcu arkadaşım hem lig hem de yaşam konusunda bilgi verdi. Çok fazla eğlenceli hayatı seven bir insan değilim ve adaptem kolay oldu. Türk yemekleri harika. Fransa ile Türkiye arasında karşılaştırma yapmam zor. Orada uzun yıllar geçirdim ve şimdi farklı hedefler peşindeyim. Futbol yönünden sorarsanız Fransa Ligi daha teknik, Süper Lig daha mücadeleci. Burada daha çok hücum düşünüyoruz.

Türkiye için 'Burası benim ikinci evim. Çünkü ben bir Müslümanım' dedin. Fransa'dan sorna bu durum seni rahatlattı mı? Güne ezan sesi ile uyanmak nasıl bir duygu? Namaz kılıyor musun?
- Evet doğru. Burası benim ikinci evim. Müslümanların yaşadığı bir ülkede nefes alabilmek insana huzur veriyor. Bizler müslümanız ve imkanlarımız oldukça camilere gidip dua etmeliyiz. İşimden kalan vakitlerde namazlarımı aksatmamaya gayret ediyorum. Ezan sesi Allah'ın çağrısı olduğu için bir Müslüman için vazgeçilmezdir. Sabah onunla uyanmanın tarifi yok.

Zargo Toure transfer olduğu Trabzonspor'a kısa sürede uyum sağlarken Senegal'de bulunan kardeşi Ibrahima'ya da formasını göndermiş. Senegal sokakları da artık bordo mavi.
Zargo Toure transfer olduğu Trabzonspor'a kısa sürede uyum sağlarken Senegal'de bulunan kardeşi Ibrahima'ya da formasını göndermiş. Senegal sokakları da artık bordo mavi.​​​​​​​

Galatasaray maçında sakat olmana rağmen galibiyet sonrası sahaya indin ve kolbastı oynadın. Herkes seni takdir etti ve videolarını paylaştı. Bundan sonrası için ne düşünüyorsun?
- Takımımız son şampiyona karşı nasıl oynaması gerekiyorsa öyle oynadı. Muhteşem bir galibiyet aldık ve ülke gündemine oturduk. Şu anda rüzgarı arkamızda hissediyoruz ve devamının gelmesi her şeyden önemli. Tek maç size şampiyonluk vermiyor. İnşallah bu oyunu sürdürebiliriz.

Takımda pek çok yabancı var. Adaptasyonunu kolaylaştırdı mı?
- Futbol oynanan hemen hemen her yerde Afrikalı oyunculara rastlamanız mümkün. Bu bizim için her yerde avantaj. Kendinizden insanları gördüğünüzde mutlu oluyorsunuz ve hemen tanışmak, kaynaşmak istiyorsunuz. Trabzonspor'da Afrikalılardan ziyade herkes bizim buraya alışmamız konusunda gayretli ve bu çok güzel. Beni en çok etkileyen konuların başında da bu geliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.