Hızır gibi yetişti!

Hızır gibi yetişti!
22 yıldır Galatasaray'ın başı ne zaman sıkışsa, derdine Fatih Terim yetişti.

Terim, 1996’da ilk göreve geldiğinde 4. olan bir takımı aldı, 4 yıl üst üste şampiyon yaptı. 2010-11’de, kaos yaşayan, ligi 8. bitiren Cim-Bom’a Kadıköy’de şampiyonluk kupasını kaldırttı. Şimdi de, yönetim krizlerine bakmadı, Aslan’ı yine zirveye taşıdı.

Galatasaray’ın 21. şampiyonluğunda büyük rol oynayan teknik direktör Fatih Terim, şu tarihsel bir gerçeği de ortaya koydu.

Sarı-kırmızılılar ne zaman krize girse sorumluluk almaktan hiç çekinmeyen Fatih Terim, her seferinde yeni bir başarı öyküsü yazdı. İlk olarak 1996 yılında, ligi 4. bitiren ve sportif anlamda sıkıntıda olan sarı-kırmızılı takımın başına geçen tecrübeli antrenör, ilk yılında 82 puanla şampiyon oldu.

Altın çağları

Bu zaferiyle beraber yepyeni bir dönem başlatan Terim, 4 yıl üst üste şampiyonluk kazandı, hem lig hem de kulüp tarihinde ilk kez böylesi bir seri yakaladı, şampiyonluk sayısında ezeli rakip Fenerbahçe’yi geçti. UEFA Kupası’nda da tarihi bir zafere uzanan Terim, ikinci altın çağını 2011 yılında başlattı.

3 yıldır şampiyon olamayıp, 2010-11 sezonunu 8. sırada bitiren Cim-Bom için yeniden kolları sıvayan Terim, lig şampiyonluğunu Kadıköy’de kazanarak hem anlamlı bir başarı kazandı, hem de yeni bir dönemi başlattı. 2 yıl üst üste zafere koşan 64 yaşındaki çalıştırıcı, Şampiyonlar Ligi’nde de çeyrek finale kadar yükselen takımı inşa etti.

En zor yarış

Sarı-kırmızılı takımla 3. altın çağını ise bugünlerde yaşayan Terim, son 2 yılda 3 teknik direktör değiştirip, kongre arifesindeki Galatasaray ile tarihin en zorlu lig yarışından galip çıkarak, 21. zaferi ilan etti.

Acısını çıkarıyor

Fatih Terim, ilginç bir şampiyonluk anekdotuyla dikkat çekiyor. Futbolculuğu döneminde de Galatasaray’da kaptanlık yapan ve kulübün simgelerinden biri haline gelen Terim, 1974-75 ve 1984-85 yılları arasında sarı-kırmızılı formayla hiç şampiyonluk tadamadı. O dönemde kulüp olarak tam 14 yıl zirveye uzak kalan ve tarihinin en kötü serisini yakalayan Galatasaray’da oynayan Terim, teknik direktörlüğünde ise bu günlerin acısını çıkarıyor.

4 farklı dönemde tam 7 şampiyonluk kazanan tecrübeli çalıştırıcı, giriştiği 9 lig yarışının 7’sini kazandı.

Terim ezeli rakipleri de solladı

Fatih Terim, teknik direktör olarak kazandığı 7 şampiyonlukla farklı bir yolda da başarı elde etti. Galatasaray’ın ezeli rakibi Fenerbahçe’yi toplamda 2 şampiyonluk sayısıyla geçmeyi başaran Terimli Cim Bom, bazı rakamlarda da dikkat çekti.

1998 yılından beri Fenerbahçe’de başkanlık yapan Aziz Yıldırım, 6 lig şampiyonluğu elde ederken, Terim, 7 şampiyonluk gördü.

Terim bir diğer ezeli rakipleri Beşiktaş’ı da şampiyonluk konusunda solladı. 1996-2018 arası 4 lig şampiyonluğu gören Beşiktaş, Terim’in ardında kaldı.

Hepsinde Taffarel var

Sarı-kırmızılı takımda çalıştığı 4 dönemin 3’ünde şampiyonluklar gören Fatih Terim’in bir diğer ilginç detayı ise Claudio Taffarel ile oldu. Taffarel ile 1998 yılında futbolcu-antrenör olarak çalışıp, 2 lig şampiyonluğu gören Terim, daha sonraki dönemlerde ise onu teknik heyetine aldı.

(Celal Umut Eren - Milliyet)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.