Sporda şiddet

Sporda şiddet
Geçen köşemde yazmıştım karate şiddet değildir demiştim. Yazımdan hemen sonra Fenerbahçe Galatasaray derbi maçında bir kardeşimiz genç yaşta heyecandan kalpten rahmetli oldu mekanı cennet olsun tabi bu istemediğimiz olay şiddetle alakası yoktur.

Geçen köşemde yazmıştım karate şiddet değildir demiştim. Yazımdan hemen sonra Fenerbahçe Galatasaray derbi maçında bir kardeşimiz genç yaşta heyecandan kalpten rahmetli oldu mekanı cennet olsun tabi bu istemediğimiz olay şiddetle alakası yoktur. Genç kardeşimizin daha cenazesi kalkmadan sosyal medyade küfürler hakaratler aldı başını gitti. Hepimiz okuduk, ölen öldüğüyle kaldı vay gidenin haline ateş düştüğü yeri yakar derler ya işte yaktı genç kardeşimiz kalbine yenik düştü. Ardından taraftar gurupları birbirini suçladı bu da sosyal şiddet oluyor...
Şiddet sadece fiziki değil sözlü yazılı olarak oluyor. Bugün hangi takımın maçına giderseniz mutlaka bir taşkın taraftarı vardır. Bıçaklar sopalar türbün sandelyelerinin yerinden sökülmesi daha bir çok olaylar 1980 yılında bir derbi maçına gittim duyduğum küfürlere hayret etmiştim bir daha futbol maçlarına gitmiyorum. Sadece Çatalcaspor'un maçlarına arada giderim çünkü küfür yok buda Çatalca ayrıcalığı olmalı. Düşündünüz mü insanlar tutuğu takımı izlemeğe gittiğinde neden küfür ederler neden fiziksel şiddet oluyor hiç düşündünüz mü?
Kitlesel toplulukların bir arada olduğu izleyenlerin bir çoğusu dışarıda yapamadığını kızgınlıklarını psikolojik sorunlarını maalesef sahalarda şidete dönüştürüyorlar. Bunun adı da sözlü şiddet bu olaylar tabiki de ülkemizde olmuyor dünyanın sorunu malesef takım sporlarının bir çoğunda bu tür olumsuz olaylar oluyor. Bu yüzdendir ben şahsım takım sporlarının maçlarına gitmem geçen yazımda karate şiddet değildir ifadesini kullandıktan sonra bazı okuyucularım “Hocam haklısın karate şiddet olur mu?” dediler. Ben geçen gün Sakarya'da ve İstanbul Karate Ligi'nde binlerce sporcunun yarıştığı turnuvaya gittim ne küfür duyduk ne de sözlü hakaret karatenin bu güzelliklerini görünce her maça gider oldum. 
Tabii ki karate şiddet değildir yine bir başka veli; “Hocam ilk defa bir maçta bir anons duydum inanın ülkemizin insanlarıyla spor yapan gençlerimizle gurur duydum bu güzel aileleri canı gönülden kutlarım bir çok takım sporlarının maçını izledim çok derbi maçlar izledim çocuklarımla gittim yüzüm kızararak çıktım bir daha gitmem derbi maçlarına oysa geçen gün karate maçlarını izlerken bu anons beni derinden etkiledi bir miktar para bulunmuştur kaybedenlerin organizasyon masasına gelmeleri önemle rica olunur...” demişti.
Yani farkı görüyorsunuz... 
Benden bir katkı velimize olsun bu velimiz ferdi sporların güzelliklerini yakından görmüş inanamıyor hala oysa yıllardır bu hep böyle karate maçlarında asla hırsızlık olmaz zaten velimizin söylediği gibi bir çok anonslar duyarsınız bir miktar para bulunmuştur, cep telefonu bulunmuştur bu anonsları duymaya devam edeceğiz. Spor temiz ahlak için yapılır hem sporu yapanlar hem de izleyenler ne sözlü nede fiziksel olarak hakaret etmeye hakları yoktur .

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.