Togay Çoban: Esenyurt'u yönetemiyorlar!

Togay Çoban: Esenyurt'u yönetemiyorlar!
Esenyurt Belediyesi AK Parti Meclis üyesi Togay Çoban, ilçe gündemine ilişkin Damga'ya konuştu. Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt'a yüklenen Çoban, “Birçok şehirin kasasına girmeyen para Esenyurt'a giriyor. 1 milyarlık bütçe var. Bu korkunç bir rakam. Ama hizmet var mı? Yok. Yakınlarına ihale vermiş, çevresine yardım etmiş bu kadar. 'Borç var, borç var' deyip duruyor. Geldiğinden beri borç ödemiş mi peki? O da hayır. Maalesef bunlar Esenyurt'u yönetemiyor” dedi

Esenyurt Belediyesi'nin AK Partili Meclis üyesi Togay Çoban, Esenyurt'a ilişkin Damga'ya konuştu. Esenyurt'un iyi yönetilmediğini söyleyen ve Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt'a eleştirilerde bulunan Çoban, Mart ayı Meclis'inde gündeme gelen araç hibesi konusu hakkında bilgiler verdi. Çoban, “Mart ayı Meclis'inde, gündeme bir araç hibe edilmesi noktasında bir konu geldi. Biz de bu konuya baktık. 5393 sayılı belediye kanununa göre hibe kabul edilebilir. Biz de kabul ettik. Fakat öyle bir hal aldı ki. Son 1 yılda belediyeye yaklaşık 17 tane araç hibe edilmesi söz konusu oldu. Bunlar ticari ve binek araçlar. Bazı araçlar dikkat çekiyor. 1 adet su tankeri var. Yine Ford Transit araçlar ve Mercedes araç var. Bu araçların 1 milyon liradan aşağı değeri yok. Hepsinin toplamı en az 17 milyon. Bu öyle bir hal aldı ki artık her ay Meclis gündemine araç hibesi geliyor. Biz de en son dedik ki, buna karşı değiliz. Geçmişte de oldu. 2018 yılında da Mercedes bize bir ambulans hibe etmiş. Bunları anlayabiliyoruz. Ancak 2021 yılında bu 17 aracın her ay tek tek hibe edilmesi biz de bir soru işareti yarattı. Bu araçları veren firmaların, belediyeyle sıkıntıları olduğunu duyduk. Belediye de bunlara 'gelin bağış yapın, işlerinizi çözelim' demişler. Biz de dedik ki bu firmaların belediyemizle bir illiyet bağı var mı? Ama buna cevap vermediler. Sadece hibe edilen araç sayısını verip geçtiler. Biz de ister istemez tereddüt etmeye başladık” dedi.



Başkan hiçbir şey bilmiyor

Araç hibesinin nedenini sorgulamalarının normal olduğunu anlatan Çoban, Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt'un tereddüt yapan ykalaşımlar sergilediğini de söyledi. Çoban, “Bu firmalar kardan kaçıp da vergi ödememek için mi bu hibeleri yapıyor yoksa belediyede işleri var da çözülmüyor da mı bunları yapıyorlar diye yazılı önerge verdik. Ama dediğim gibi cevap verilmedi. Burada üzüldüğüm bir nokta var. Belediye başkanı her şeyi biliyorum diyor ama hiçbir şey bilmiyor. Keşke bilmediği konularda sussa. Mesela dedi ki; 'Sadece son model araçlar hibe edilebilir.' Oysaki kanunda böyle bir madde yok. Kendisinin bize getirmiş olduğu Meclis gündem maddesinde örneğin; “Belediye hizmetlerinde kullanılmak üzere bir adet 2010 model Mercedes minibüs araç hibe edilmiştir” yazıyor. Hani son model olmayan araç hibe edilmezdi? İşte 12 yaşındaki araç hibe edilmiş. Demek ki bunun yaşı, yılı yok. Biz bu süreçte arı kovanına sanki çomak soktuk. Hemen savunmaya geçtiler. Aslında savunmaya geçmek yerine bize doğru bir bilgi verseler bu konularda gündeme bile gelmeyecekti. Şimdi bağış yapan firmalarda rahatsız. Olayın neden araştırıldığı konusunda kaygıları var. Ben bu konuda ciddi bir sıkıntı olduğunu düşünüyorum. Günümüz ekonomik şartlarında sen bir belediyeye git 1 milyon değerinde bir araç ver. Bu çok ilginç” diye konuştu.


Bozkurt sınıfta kaldı

Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt'un, Esenyurt'u yönetemediğini de söyleyen Çoban, “Başkan da haberler yaptırıyor. AK Parti Grubu hibeleri engelliyor diye. Esenyurt bugün çok güçlü bir ilçe. Belediyenin bütçesi oldukça yüksek. İstanbul'da 39 ilçe içinde en yüksek bütçeye sahip tek ilçe. Çevremizde; Avcılar, Beylikdüzü, Büyükçekmece var. Onların hepsinin bütçesinden daha yüksek bir bütçemiz var. Ama sonuç? Belediye başkanı sınıfta kaldı. Her yıl eline 1 milyon Türk lirası geçiyor ama ne yaptınız hiç. Borç var diyorlar. Belediye başkanı göreve geldi ilk ay dedi ki “730 milyon borç var” dedi. İkinci ay dedi ki “Beni kandırdılar belediyenin borcu 960 milyon.” Üçüncü ay da dedi ki; “Beni yine kandırdılar belediyenin borcu 1 milyar 607 milyon.” En son da televizyonda kendisini izledik. Dedi ki “Şu anda belediyenin borcu 2 milyar 186 milyon.” Nihayet burada durdu. Oysa ki hepimiz iş, güç sahibi insanız. Her şeyi biliyoruz. Belediyenin borcu ne kadar? Biz bıraktığımızda 724 milyon lira borç vardı. Bunun içinde SSK borçları, müteahhit borçları, İller Bankası'ndan gelen borçlar var. Oysaki belediye başkanı geldiğinde Esenyurt hazır bir şekilde eline geldiğinde çok sayıda sorun bitmişti. Yollar bitmişti, kültür merkezleri yapılmıştı. Aklınıza gelen her şey yapılmıştı. Ama şimdi belediye başkanına halk derse ki; “Sen niye bir şey yapmadın?” ne diyecek? Geçmişte yapıldı diyemez. Ne diyor? Borç var diyor. 3 yılda 2 milyar lira para girmiş belediyenin kasasına. Çoğu şehir belediyelerinde olmayan korkunç bir para. Ben bir Meclis üyesi olarak soruyorum. Çıkın Esenyurt'a bakın. Bugün Esenyurt'ta 3 yıl içinde ne yapıldı? Kreş, kültür merkezi, spor tesisi, cami, cemevi, okul, park vs ne yapılmış? Hiçbir şey. Hadi gidip halka sorun, onlar da aynı şeyi diyecek. Bu arkadaşlar Esenyurt'u yönetemiyor” dedi.



Gazeteciler Meclis'e neden giremiyor?

Esenyurt Belediye Meclisi'ne gazetecilerin alınmadığını da söyleyen Çoban, “Ben her gün vatandaşın içindeyim. 35 yıldır burada yaşıyorum. İnsanlar olup bitenleri görüyor. “CHP sizin kaldığınız yerden devam edecek” diyorlardı şimdi vatandaş, “AK Parti dönemini mumla arıyoruz” diyor. Korkunç bir gelir var ama yapılan hiçbir hizmet, çalışma, gayret, yatırım yok. Hizmet noktasında Kemal Deniz Bozkurt sınıfta kaldı. Gazetelerde boy boy fotoğraflar veriyor. Tamamen algı yapıyor. Avcılar'a bakın, Beylikdüzü'ne bakın. Oraların Meclis'ine gazeteciler girebiliyor. Peki Esenyurt Belediye Meclisi'ne gazeteciler niye giremiyor? Çünkü Kemal Deniz Bozkurt reklamı çok sevdiği için, Meclis'ten canlı yayın yaptırıyor. Bizim sesimizi kısıp veriyor, görüntümüzü vermiyor. Niye? Çünkü gazeteciler içeri girse gerçekler ortaya çıkacak. Bizim konuştuklarımız yazılıp, çizilecek. Suçluluk psikolojisi olduğu için gazetecileri Meclis'ten uzak tutuyor” diye konuştu.
 

BARIŞ KIŞ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.