Utku Kızıltan

Utku Kızıltan

Tanrı’nın verdiği güzellikler ve biz

Sevgili Okuyucularımız, notlarımdan bulduğum bu konuyu daha çok araştırıp iki haftalık yazı haline getirdim ve sizinle paylaşıyorum. Beğeneceğinizi umuyorum. Bakın ne güzellikleri biz ne yapıyoruz.Salda Gölü, Burdur'da, doğa harikası tektonik krater gölü, Türkiye'nin en temiz, dünyanın en temiz beşinci gölü, 1989 yılında doğal SİT alanı ilan edilerek korumaya alındı, yüksek magnezyum içeren bakteriyel kökenli bembeyaz stromatolit kayaçları, sadece burada, Kanada'da ve Mars gezegeninde var, bu yüzden dibi de kıyıları gibi bembeyaz görünüyor, turkuaz suyu ve bembeyaz sahiliyle Türkiye'nin Maldivleri olarak anılıyor, yazın sular çekilince gölün ortasında yedi tane bembeyaz küçük adacık ortaya çıkıyor, herhangi bir akarsu çıkışı yok, 185 metreyle Türkiye'nin en derin, dünyanın en derin üçüncü gölü, endemik bitki, balık ve kuş türleri barındırıyor. İki milyon yaşında, bilimsel ve arkeolojik çalışmalar dışında el değmemesi gerekiyor.
Millet bahçesi ayaklarıyla, Toki ihalesiyle etrafına bina yapmaya çalışıyorlar.
Kazdağları, Balıkesir ve Çanakkale arasında yeralıyor, Homeros'un İlyada Destanı'nda geçer, Zeus'un dünyaya geldiği dağdır, Zeus'un sevgilisi İda'nın adını taşır, mitolojide İda Dağı'dır, sonra biz Türkler geldik, yörük kültüründe çok önemli yeri olan "kaz" nedeniyle burasının adı Kazdağları oldu, tüm dünyada Alpler'den sonra oksijen oranı en yüksek bölgedir, 32 farklı endemik bitki türü barındırıyor, Kazdağları göknar'ı dünyada sadece burada yetişiyor, 1993 yılında milli park ilan edilerek koruma altına alındı.Emperyalist şirket siyanür kullanarak altın madeni işletsin diye, şimdilik 195 bin ağaç kestiler, zümrüt ormanlar çöle döndü.
Alpu Ovası, Eskişehir'de, tarımsal SİT alanı, "tarım ve hayvancılık amaçları dışında hiçbir yatırım yapılamaz" diye koruma kararnamesi var, Türkiye'nin en verimli bölgelerinden biri, buğday deposu, dünyada sadece orada bulunan lületaşı yataklarını barındırıyor.
Termik santral dikmeye çalışıyorlar.
Kuzey Ormanları, İstanbul'daydı, asrın liderimiz İstanbul büyükşehir belediye başkanıyken "üçüncü köprü cinayettir, intihardır, şehrin kuzeyinde kalan akciğerimizin yok edilmesi demektir, böyle bir teşebbüs İstanbul için ölümcül sonuçlar doğurur, ayrıca, bunu bekleyen bazı mahfillere yeni rant alanları sağlama olayıdır" diyordu.
Kendisinin başbakanlığında ve cumhurbaşkanlığında, o cinayet işlendi, o intihar edildi, o rant alanları sağlandı, 13 milyon ağaç kesildi, 13 milyon, kuşların göç yolları bile bozuldu.
Cerattepe, Artvin'de, dünyanın 100 doğal ormanından biri, Kafkas ekosisteminin Türkiye'deki tek uzantısı, bir yanı Kafkasör Yaylası, bir yanı Hatila milli parkı, dünyanın en yaşlı bitki örtüsüne sahip 25     bölgesinden biri, sadece endemik değil, relikt tabir edilen türler barındırıyor, yani buzul çağından beri orada yaşayan bitkiler var, insan bu güzelliğe adeta bakmaya bile kıyamıyor.
Milletin orasına koyacağını izah eden yandaş     müteahhit, ormanı katledip, siyanür kullanarak bakır madeni işletsin diye dayatıyorlar.
İğneada, Kırklareli'de, longoz ormanlarından oluşan milli parkı var, bu tip ormanlar dünyada sadece Amazon'da, Kongo'da ve İğneada'da bulunuyor, kuş cennetidir, Türkiye'de varolan 454 kuş türünün 200'den fazlası İğneada'da görülebiliyor... Termik santral dikeceklerdi, vazgeçtiler, nükleer santral dikecekler.
Sinop, teee 2 bin 400 yıl önce Büyük İskender'e "güneşimi kesiyorsun, gölge etme başka ihsan istemez" demiş Diyojen... Komple Türkiye'nin güneşinin kesilme ihtimali var, nükleer santral dikiyorlar.
Akkuyu, Akdeniz'in incisi Mersin'de, denizi güneşi havası öylesine eşsiz ki, dile kolay 10 bin yıldır insan yaşıyor orada... Nükleer santral dikiyorlar.
Munzur Dağları, Tunceli'yle Erzincan arasında yeralır, beş milyon yaşındadır, Munzur Vadisi Milli Parkı'nı bünyesinde barındırır, meşe ormanlarıyla kaplıdır, üzerinde çok sayıda buzul gölü vardır.        3 bin 300 metre yüksekliğe, 60 kilometre uzunluğa sahip olan Munzur Dağları'nın tamamını, komple, maden sahası ilan ettiler. Doğaya ve oralarda yaşayan insanlara büyük zulüm bu.
Akıllı olmak mecburiyetindeyiz sevgili okuyucularım. Sağlıklı kalmanız dileklerimle. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Utku Kızıltan Arşivi