Tarih tekerrür etmesin

Sevgili okurlar Çatalca’da TOKİ konut projesine başlayacak gibi gözüküyor. Bunu nerden biliyorum Çatalca Belediye Başkanı Sayın Mesut Üner’in sosyal medyadan yaptığı bazı paylaşımlardan… Bundan yıllar önce Çatalca Belediye Başkanı İsmail İp döneminde TOKİ Çatalca’da bulunan Boyacı Mahalle, Dere Sokak ve Manisa Bayırı diye bilinen bölgede kentsel dönüşüm projesi başlatma kararı almıştı. Bu süreç 2009 yılına kadar devam etti. 2009 yılında meydana gelen sel felaketinin ardından TOKİ’nin bu projesi tekrar gündeme geldi. Bahsi geçen bölgelerdeki gece kondular ve evler tek tek gezilerek bazı çalışmalar yapıldı.

Yıllar sonra Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara döneminde tarih tahminen 2017 yılıydı. TOKİ Çatalca Belediyesi’ne bir yazı gönderdi. Dönemin Belediye Başkanı Cem Kara bu yazıyı mecliste okudu. TOKİ’nin Çatalca’da ki konut projesinden rantable (karlı) bulmadığı için vazgeçtiği yazıyordu. Şimdiki Belediye Başkanı Sayın Mesut Üner’de o dönemler Çatalca Belediyesi Ak Parti sıralarında meclis üyesi olarak oturuyordu. Neden rantable bulunmamıştı? Çünkü aynı bölgelerden birinde başlatılan KİPTAŞ projesi o bölgede imar yoğunluğuna neden olmuş ve TOKİ’de istediği kazancı yakalamayacağı için projeden vazgeçmişti. Peki KİPTAŞ yerine TOKİ projesi başlatılsaydı da ihtiyaç sahipleri evlerine kavuşsaydı olmaz mıydı? Çokta güzel olurdu, ama olmadı. Çünkü KİPTAŞ projesi buralarda arsaları olan hatırı sayılır kişilerin Erguvan Kent Projesi’nden yaşadıkları mağduriyetlerini giderecekti. Bu derin bir konu fazla detaya inmek istemiyorum. Çünkü KİPTAŞ projesiyle beraber kimler neler yaptı buraya yazsam sayfalar yetmez. Kısacası her zamanki gibi filler tepişti çimler ezildi.

İşin özüne gelirsek şunu sormak istiyorum. O dönem kentsel dönüşüm projesinin rantable bulmayan TOKİ şimdi ne değişti de yine aynı bölgede projeyi başlatmak istiyor? İmar planlarında değişiklik oldu ya da nüfus yoğunluğu arttı da biz mi bilmiyoruz? TOKİ buralarda kentsel dönüşüm projesini başlatmasına karşı değiliz, ama yıllardır buradaki gariban vatandaşlar TOKİ projesi başlayacak diye evlerini terk etti. Sosyal konutlarda yaşadı. Evlerinde oturmaya devam edenler evleri yıkılacak diye akan çatısının tadilatını bile yaptırmadılar. Yani vatandaş yıllarca oyalandı. Beyefendiler şimdi çıktılar TOKİ projesi başlayacak diyorlar. Şimdi şunu söylüyorum… Başlatacaksanız başlatın, başlatmayacaksanız başlatmayın doğru dürüst bir açıklama yapın. Bu insanları iki dudağınızın arasından çıkacak cümlelere mahkum etmeyin.

Devletin ciddi bir kurumu diye bilinen TOKİ Çatalca’da projeye başlayacaksa eğer ciddiyetine yakışır biçimde gerekli bilgilendirmeyi yapmalıdır. Yılan hikayesine dönen projenin ayrıntılarını vatandaşa en sağlıklı ve detaylı biçimde anlatın. Yıllar önce yaşananlar tekrar yaşanmasın. Proje ne zaman başlayacak, evlerini boşaltacak olan vatandaşlar nereye yerleştirilecek, kira bedelleri nasıl karşılanacak, proje bitiminde ev sahibi olabilecekler mi ya da bazı şartlar mı öne sürülecek? Vatandaşın kafasında bu gibi sorular sizler tarafından cevaplanmayı bekliyor. Evinin çatısı bacası akan, evi tadilat gereken vatandaşlar TOKİ projesi başlayacak diye evlerine dokunmuyor, şimdi çıkın tarih verin vatandaşı doğru düzgün bilgilendirin. Ne kadar merak ediyor olsam da bugün ne değişti de projeye başlayacaksınız sorusunun üzerinde durmaktan vazgeçtim. Yeter ki buradaki vatandaşlarımız mağdur edilmesin. Tek sorum var, ne zaman başlayacaksınız?

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Savaş Atak Arşivi