Fatingo ile aramalara yeni yüz

Fatingo ile aramalara yeni yüz
Türkiye'nin yeni arama motoru Fatingo dün Başakşehir Living Lab'da gerçekleştirilen lansman ile katılımcılara tanıtıldı. Yerli sermaye ve üretimle oluşturulan Fatingo'nun ilerleyen yıllara damga vurması bekleniyor. Lansmandaki tanıtımda Fatingo'nun diğer arama motorlarıan göre farkı, özelllikleri ve hayatımıza nasıl etki edeceği anlatıldı.

Fatingo, kapsamlı bir arama motoru. Bu zamana kadar çıkan tüm "YERLİ" arama motorlarından daha yerli olan ve yerli imkanlar ile üretilen, herhangi bir Google, Yandex gibi diğer arama motorlarının API sistemlerini kullanmayan bir sistem barındırıyor. Fatingo, aylardır yoğun bir şekilde milyonlarca web sitesini ve alt sayfalarını tarayarak veri tabanına kaydediyor ve sitelere yeni eklenen sayfaları da veritabanına kaydetmeye, zamanla o sayfaları güncellemeye devam ediyor. Yani, Fatingo'da indexlenen bir siteye yeni bir sayfa eklenirse, bazı algoritmalara dayalı olarak 5 dakikaya kadar hızlı bir şekilde veritabanına ekleniyor bu yeni sayfalar. Index hızı, haber sitelerinde daha hızlı olarak ayarlandı.

Fatingo'nun özellikleri
Çoğu arama motorunda bulunan özellik olan para birimi çevirisini de içinde bulunduran Fatingo, "1 dolar", "1 Euro/yuro" "1 Bitcoin/bitkoin" gibi arama sorgularına ve sayısal türevlere de yanıt verme özelliğine sahip olan Fatingo, yapay zekâsı sayesinde yemek tarifi aramalarında da kullanıcılarına boş sonuçlar vermiyor. Örneğin; "Dolma Tarifi", "Kapuska Tarifi", "Ali Nazik Tarifi" tarzında yemek tarifi aramaları yaptığınız zaman, size o yemek tarifini veriyor.

Bir farklı özellik de diğer arama motorlarında olmayan, ünlü olmayan insanların bilgilerini gösteren yapay zekâ sistemi. Robotlar, isim aramalarını da yüksek doğruluk oranıyla arayarak, size aradığınız kişi hakkında bilgiler sunuyor. Bu bilgiler, Twitter, Facebook ve Instagram hesabındaki son paylaşımlar, mesleği ve Linkedin hesabı olarak çeşitli bilgiler oluyor. Ve bu bilgileri, tek bir arama sonuç sayfasında vererek Fatingo'da bir insanı arayan kişinin onlarca siteyi aynı anda ziyaret edip dakikalarca zaman kaybından kurtulmasına yarıyor. Robotlar, şu anda bile tahmini olarak kişilerin telefon numarası, e-posta adresi gibi bilgilerine erişebiliyor ama gizlilik açısından bu bilgileri arama sonuçlarında müşterilere paylaşılmıyor.

Fatingo'da bir video araması yaptığınız zaman karşınıza o aramaya dair birçok video geliyor ve bu videoları tek tıklamayla izleyebiliyor, videolar arasında da yine tek tıklamayla, ziyaretçinin onlarca sayfayı ziyaret edip yine zaman ve internet kaybında bulunmasının önüne geçiliyor. Videolu aramalara da "Recep İvedik İzle" "Pepee İzle" ve "Enes Batur İzle" aramalarını örnek olarak verebiliriz.

Bir diğer özellik ise alışveriş özelliği. Bu özellik için de "laptop" sorgusuna örnek verebiliriz. Kullanıcı "laptop" ve diğer çeşitli alışveriş aramaları yaptığı zaman da arama sonuçlarının en üstünde HepsiBurada, N11, Gittigidiyor, Vatan Bilgisayar ve diğer birçok sitedeki ürünler listeleniyor. Ayrıca ikinci el ürün ve emlak aramalarınızı da unutmadık! "Villa", "İkinci el laptop", "Havuzlu Villa" ve "Müstakil Ev" tarzındaki emlak ve ikinci el aramalarınızda da sahibinden.com 'dan o anda bulunduğunuz konuma en yakın ilanlar haritalı ve fiyatlı bir şekilde listeleniyor. Bu sayede ilanlar özelliğinde de kullanıcılarımızın internet ve zaman tasarrufu yapılması düşünülmüş.

Ayrıca o an gündemde olan bir konuyu arattığınız zaman da arama sonuçlarının en üstünde haberleri görebilirsiniz. Gündemde olan konuların dışında eğer son haberleri görmek isterseniz de "Haber" veya "Haberler" araması yapabilirsiniz. Ayrıca görseller sekmesi de test aşamasında. Bir şeyler aradığınızda arama sonuçlarındaki Görseller sekmesini kullanarak o aramaya ilişkin görselleri görebilirsiniz. Bu özellik henüz test aşamasında olduğu için sağlıklı bir şekilde çalışmayabilir, az veya farklı sonuçlar verebilir.

Bir diğer özellik ise atasözleri ve deyimler. Fatingo’da bir atasözü veya deyim aradığınız zaman, size o sözün atasözü veya deyim mi olduğunu söyler ve anlamını karşınıza çıkarır. Ayrıca, sözü yanlış yazsanız bile, size o sözün doğrusunu gösterir.

fatingo


Fatingo’ya gelecek yenilikler

Çok yakında taksi ihtiyacınız olduğu zaman Fatingo'da taksi araması yaptığınız zaman Uber'de size en yakın araçları listeleyecek ve kolay bir şekilde araç çağırabileceksiniz.

Acıktınız mı? Peki ne yemek istersiniz? Döner, kebap tarzı yemek aramaları yaptığınız zaman, yemek sepetinden konumunuza en yakın restoranlardan en popüler ve en ucuz menü fiyatlarını görerek yine tek tıklamayla konumunuza otomatik olarak yemek söyleyebileceksiniz. Bu özellik, yemeksepeti.com ile bağlantılı olarak çalışacak.

Akşam yemeğini dışarıda mı yemek istiyorsunuz? Fatingo'da Restoran araması yaparak konumunuza en yakın restoranları görebileceksiniz ve il/ilçe bazlı restoran araması yaptığınız zaman da o konumdaki tüm uygun fiyatlı restoranları listeleyebileceksiniz. Bu da yine Uber, yemek söyleme özelliği ve sahibinden.com özelliği gibi haritalı bir şekilde olacak.

Geliştirilmiş 2. El ürünler; Haritalı Sahibinden.com özelliği gibi, Letgo’dan da kullanıcılara en yakın 2. El ürünler haritalı olarak gösterilecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.