Sosyal medyada kredi ve kredi kartı dolandırıcılığı - Paranızın çalınmasını istemiyorsanız dikkat!

Sosyal medyada kredi ve kredi kartı dolandırıcılığı - Paranızın çalınmasını istemiyorsanız dikkat!
Geçtiğimiz günlerde gazetemizde yayınladığımız sosyal medyadaki Ali Koç vurgunundan sonra aynı mecrada kredi ve kredi kartı dolandırıcılığı ile de masum insanlar hedef alınıyor. Twitter üzerinden verilen reklamlara para kaptıran çok sayıda insan var. Peki bu durumdan nasıl korunabiliriz? İşte detaylar...

Sosyal medyadaki hırsızlık her geçen gün daha da büyük boyutlara ulaşıyor. Günümüz teknolojisinde saniyelerle binlerce liranın çekilip gönderilebildiği bir ortamı fırsat bilen dolandırıcılar insanları hedef seçerek paralarını gasp ediyor. Geçtiğimiz günlerde bu konuda BDDK'dan yapılan açıklamada söz konusu platformlara inanılmaması gerektiği paylaşılmıştı.

Birebir aynı!
Dolandırıcılar bankaların internet sitesinde yer alan yazılımların aynısını veya benzerine yakınını kopyalıyor. Kurumsal görünmek için bu koşul çok önemli. Adeta kimlik yerine geçiyor. Sitelerde yer alan şifre alanları sizi gafil avlamak için kullanılıyor. Bu boşluklara gireceğiniz bilgileriniz anında hırsızların eline geçiyor. Sonrasında paranızın peşine düşmek size kalıyor.

Yine sosyal medya!
Ali Koç dolandırıcılığına konu olan hırsızlıkta Instagram'ın reklam politikasının suça ortak olduğu yönünde ifadeler vardı. Aynı durum Twitter'da da geçerli. Kredi kartı olan herkesin reklam verebildiği mikro blog sitesine hırsızlar da çok kolay erişim sağlayabiliyor. Dönen reklamlarla oluşturulan etkileşimler kısa zamanda paraya dönüştürülüyor. Ne kadar dönüşüm o kadar kazanç demek.

Görseller aldatıcı
Reklamlar için kullanılan görseller tıpkı internet sitesi gibi itibar demek. Bankaların kurumsal logolarının kullanıldığı çalışmalar insanları adeta avlamak adına oluşturuluyor. Çeşitli mesajlarla süslenen bu grafikler sanki bankanın kendisi reklam vermiş hissiyatı uyandırıyor ve tıklamayı beraberinde getiriyor.

Neler yapmalıyız?
- İnternet sitesindeki herhangi bir bağlantı üzerinden bankanıza erişim sağlamaya çalışmayın.
- Arama motorları üzerinden kurumsal siteyi gördükten sonra bankanızın adresine bağlanabilirsiniz.
- Telefonunuzda hesabınıza mobil uygulama üzerinden ulaşabiliyorsanız onu kullanmanızı tavsiye ederiz.
- Şifre konusunda tüm güvenlik önlemlerini kullanmanızı öneririz. Cep anahtar, SMS ve doğrulama kodları buna örnektir.
- Şahsınıza ait bilgileri kimse ile paylaşmayın.

BDDK şunları söylemişti;
- Söz konusu reklamlar, banka logosu ve görselleri kullanılarak hazırlanan gerçek banka reklamı izlenimi uyandıran bağlantılara erişim sağlıyor.
- Banka müşterisi sosyal medya kullanıcılarına banka tarafından düzenlenmiş gibi görünen hediye çekilişi kampanyasına katılım, kredi kartı puan kampanyasına katılım veya kolay kredi kullanımı gibi cezbedici ama gerçek olmayan vaatler sunuluyor.
- İlgili reklamlar tıklandığında sahte sitelere yönlendirilen kullanıcılardan isim, cep telefonu, hesap numarası, kullanıcı parolası, kredi kartı numarası, banka kullanıcı kodu ve şifresi gibi kişisel bilgilerin girilmesi talep ediliyor.
- Sonrasında bu bilgiler kullanıcıların hesaplarından para çekmeye yönelik dolandırıcılık eylemlerinde kullanılıyor.

BURAK ZİHNİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.