Türkiye’de yeşil enerji üretimi %20 arttı

Türkiye’de yeşil enerji üretimi %20 arttı
encazip.com kurucusu Çağada Kırım’ın verdiği bilgiye göre; yeşil enerji bakımından önemli bir potansiyele sahip Türkiye ise geçen yıl toplamda 45,3 TWh elektrik üretimini yenilenebilir enerji kaynaklarından karşıladı. Böylece, elektrik üretimindeki büyüme oranı yüzde 20 seviyesinde gerçekleşmiş oldu.

Küresel ölçekte yenilenebilir kaynaklardan sağlanan elektrik üretimi 2020’de bir önceki yıla göre 340 TWh artışla toplamda 2 bin 805 TWh’ye ulaşarak tüm kaynakları geride bıraktı. Yenilenebilir enerji üretiminde 732,3 TWh ile Çin lider konumdayken, ABD 489,8 TWh’le ikinci, Almanya 224,1 TWh ile üçüncü, Hindistan 134,9 TWh ile dördüncü ve Japonya 121,2 TWh ile beşinci sırada yer alıyor.                             

Doğal kaynakların hızla yok olmaya başlaması, enerji kaynaklarına yönelik teknolojileri geliştirmeye devam ediyor. Kömür, petrol ve doğal gaz gibi fosil yakıtlara ihtiyaç duyulmadan temin edilebilen, sürekli bir devinimle yenilenen ve kullanılmaya hazır olarak doğada var olan yeşil enerji; kullanım oranını tüm dünyada yükseltirken ülkemizde de gelecek vaat eden bir enerji üretim türü haline geliyor.

TÜRKİYE’NİN POTANSİYELİ YÜKSEK

Elektrik tarifeleri karşılaştırma ve tedarikçi değiştirme sitesi encazip.com kurucusu Çağada Kırım’ın derlediği bilgilere göre; hidrolik, rüzgâr, güneş, jeotermal, biyokütle, dalga, gel-git gibi enerji kaynaklarını ifade eden yeşil enerji bakımından önemli bir potansiyele sahip Türkiye, jeotermal potansiyeli ile dünyada 7. Avrupa’da ise 1. sırada yer alıyor ve elektrik üretiminde yenilenebilir enerji payını giderek artıyor.

Dünya genelinde yenilenebilir kaynaklardan sağlanarak 2020’de bir önceki yıla göre 340 TWh artışla toplamda 2 bin 805 TWh’ye ulaşan elektrik üretimi; kömür, petrol ve karbon gibi fosil kaynakları geride bıraktı. Yenilenebilir enerji üretiminde en fazla büyüme güneş enerjisinde görülürken, güneş enerjisinden 724,1 TWh elektrik üretimi gerçekleştirilirdi. Yüzde 12,6 artışla büyümede ikinci sırayı alan rüzgâr enerjisinin geçen yılki elektrik üretimine katkısı 1429,6 TWh oldu.  Jeotermal, biyokütle gibi diğer enerji kaynaklarından sağlanan üretim ise 651,8 TWh olarak belirlendi.

RÜZGAR ENERJİSİ ÖN PLANA ÇIKTI

Dünya daha düşük karbona doğru ilerlerken, Türkiye’de de gerek çevresel duyarlılığın artışı gerek teknolojik gelişmeler gerekse hükümet politikalarının derinleşmesiyle elektrik üretiminde özellikle hidroelektrik, rüzgâr ve güneş enerjisinin payı arttı. Türkiye, 2020 yılında toplam 45,3 TWh elektrik üretimini yenilenebilir enerji kaynaklarından sağladı. 2020’de bir önceki yıla göre yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretiminde yüzde 20 büyüme elde edilen Türkiye’de 21,7 TWh elektrik üretimi ile rüzgâr enerjisi ilk sırada yer aldı. Rüzgâr enerjisini, 12,7 TWh ile jeotermal ve biyokütle izlerken, toplamda 10,9 TWh üretimle güneş enerjisi üçüncü sırada yer aldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.