Televizyon terörü

Bu hafta da yine çocuklarımızın ruh sağlığını yakından ilgilendiren bir konuyla karşınızdayım.
Aile içi şiddet’in ardından bir başka şiddet olayına televizyon şiddetine dikkatinizi çekmek isterim. Avrupa Birliği uyum yasası çerçevesinde gerçekleşen yeni bir düzenlemeyle artık televizyon programları kategorilere ayrıldı. İzlenme grupları olarak ayrılan kategoriler televizyon programları başlamadan önce ve her reklam dönüşlerinde ekranda çeşitli işaretlerle belirtilmekte. Buna göre artık biz anne babalar olarak çocuklarımıza televizyon izletirken programların çocuklarımıza uygun olup olmadığını ekranda beliren ‘7 yaş öncesi veya 13 yaş öncesi şiddet içermektedir’ işaretlerinden takip edebiliyoruz. Buraya kadar her şey çok güzel hatta RTÜK’e yeri gelmişken çocuklarımızın sağlıklı ruh gelişimlerine katkılarından dolayı yaptıkları yeni düzenleme için bir de teşekkür edelim. Ayrıca RTÜK böyle bir düzenlemeyi yapmakla kalmayıp kanalların kurallara uyup uymadığını da iyi bir şekilde takip etmekte ve ağır cezalarla uymayanları cezalandırmaktadır. Hal böyle iken sizlerin bana bu kadar güzel ve bir o kadar da faydalı olan bu uygulamanın sorun neresinde, bundan neden bu kadar yakınıyorsun diye sorduğunuzu duyar gibiyim.
Hemen açıklıyım; televizyon kanallarının para kazanabilmeleri için programların izlenmesi ve izlenen programların arasındaki reklamların pahalı ve fazla olabilmesi şarttır. Bunun için de programın çok izleyici çekebilmesi için merak uyandıran sahnelerinden oluşan kısa bir tanıtım bandı hazırlanmaktadır. Buna televizyon jargonunda fragman denilmektedir. Özellikle diziler için hazırlanan bu fragmanlar günün her saati televizyon izlerken karşımıza çıkarılmaktadır. Bir televizyon kanalının ayakta durabilmesi ve varlığını sürdürüp ekonomik bir değer oluşturabilmesi için yapılan bu tanıtımlar şart. Ancak zamanlaması yanlış olunca izleyicilere özellikle de çocuk izleyicilere büyük zararlar vermektedir. Dikkatinizi özellikle bu noktaya çekmek istemekteyim. Karşı olduğum fragman değil zamanlaması, yoksa tanıtım şart. Yeteri kadar tanıtılmayan, duyurusu yapılmayan bir işin alıcısı olmaz, bunu bizler her gazetemiz çıkmadan öncesinde bölgemizdeki kuruluşlara, firmalara söylemekteyiz. ‘Etkili bir mecra olan Bahçelievler Gazetesi’ni tanıtımlarınız ve duyurularınız için kullanınız’ diye. Neyse konuyu dağıtmadan devam edeyim; mesele yapılan tanıtımlar değil, mesele tanıtımların yapıldığı zamanlama. Televizyon ekranında ‘genel izleyici’ işaretinin ya da bir çocuk filminin yer aldığı bir program izleniyorken bir anda 7 yaş öncesi ya da 13 yaş öncesi şiddet içeren bir programın fragmanın dayatılıyor olmasına karşıyım ve bu konuda RTÜK’ü göreve çağırmaktayım. Çocuklarımız ekran başındayken silah seslerinin ya da çığlık seslerinin duyulduğu sakıncalı programların tanıtımlarının yapılıyor olması kabul edilemez. Üstelik bu tanıtımlar bir kez değil gün içerisinde defalarca ekrana gelmekte. Böyle bir durumda oğlum bana ‘anne neden abla babasına bağırıyor, adamlar neden kavga ediyorlar?’ diye soruyor ve ben müzik programının zararsız olduğunu düşünüp çocuğumun seyretmesine izin vermişken birden şiddet içerdiğini bildiğim bir dizinin fragmanıyla istemeden çocuğumu karşı karşıya getirmiş oluyorum. Televizyonun RTÜK tarafından konulan kuralları var ama maalesef gözden kaçan bu nokta yüzünden doğru uygulanamıyor. Hangi yaş grubu hangi programı izliyorsa tanıtımı da o programın içinde yapılmalı. Yoksa çocuğumuzun izlediği bir çocuk dizisinin içinde biz büyüklerin izlediği örn: İFFET, FATMAGÜL’ÜN SUÇU NE, ÖYLE BİR GEÇER ZAMAN Kİ, KURTLAR VADİSİ gibi dizilerin tanıtımının kime ne faydası olabilir. İzleyici kitlesi olmayan bir gruba tanıtım yapmanın zarardan başka ne faydası var. Biz çocuklarımızı şiddetten uzak tutalım diye elimizden gelen ne varsa yapmaya çalışırken, televizyonun zaten sayılamayacak kadar zararı varken en azından bu zararı mümkün olduğunca azaltalım. 
Hadi duyarlı anne babalar olarak Türkiye’nin her yerinden ALO RTÜK ŞİKAYET HATTI olan 444 1 178 ‘i arayalım ve gözle görülür bir zarardan daha çocuklarımızın sağlıklı ruh gelişimini sağlamak için kurtulalım. 
Sağlıklı çocuklar yetiştirebilmek için gözden kaçan bir detayı daha sizlerle paylaşıp en kısa zamanda sonuç alabilmenin umudu ve heyecanı içerisinde bu ayda huzurlarınızdan ayrılıyorum. 
Sağlıcakla kalın…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlke Duyan Arşivi