Çoban böreği nasıl yapılır? Gelinim Mutfakta çoban böreği tarifi

Çoban böreği nasıl yapılır? Gelinim Mutfakta çoban böreği tarifi
Kanal D'nin ilgiyle seyredilen yarışması Gelinim Mutfakta'da yeni hafta başlıyor. Dört gelin bugün çoban böreği ile maratonu başlatacak. Peki, çoban böreği nasıl yapılır? Gelinim Mutfakta çoban böreği tarifi haberimizde yer almaktadır.

Türkiye'nin en lezzetli yarışmalarından biri olan Gelinim Mutfakta'da yeni hafta başlıyor. Puan savaşının korakor yaşanadığı programda gelinlerin hünerlerini sergilemesi sonrasında kayınvalideler ve Nursel Ergin güne noktayı koyacak. Ancak günün en çok merak edilen konularından biri de yemek. Bugün hazırlanacak olan haftanın ilk yemeği ise çoban böreğioldu. Sofraların vazgeçilmezlerinden biri olan bu lezzeti ev hanımları da araştırıyor. Peki, Gelinim Mutfakta Çoban böreği nasıl yapılır? Malzemeleri ve tarifi haberimizde yer alıyor.

Çoban böreği malzemeleri

1 çay kaşığı tuz, artı damak tadınıza göre daha fazlası
3 büyük patates, soyulmuş ve dörde bölünmüş
8 yemek kaşığı (1 çubuk) tereyağı, bölünmüş
1 orta boy soğan, doğranmış (yaklaşık 1 1/2 bardak)
1 ila 2 bardak doğranmış havuç, mısır veya bezelye gibi karışık sebzeler
1 1/2 pound kıyma yuvarlak sığır eti
1/2 su bardağı et suyu
1 çay kaşığı Worcestershire sosu
Biber ve/veya tercih edilen diğer baharatlar

Çoban böreği yapılışı

  • Patatesleri haşlayın: Soyulmuş ve dörde bölünmüş patatesleri orta boy tencereye koyun. En az bir inç soğuk suyla örtün. Bir çay kaşığı tuz ekleyin. Kaynatın, ateşi kısın ve yumuşayana kadar (yaklaşık 20 dakika) pişirin.
  • Fırını önceden 200 derecede ısıtın.
  • Sebzeleri soteleyin: Patatesler pişerken geniş bir sote tavasında 4 yemek kaşığı tereyağını orta ateşte eritin. Doğranmış soğanları ekleyin ve yumuşayana kadar yaklaşık 6 ila 10 dakika pişirin.
  • Sebze ekleyecekseniz pişme sürelerine göre ekleyin. Havuçlar soğanlarla birlikte pişirilmelidir çünkü pişmeleri soğanlar kadar uzun sürer.
  • Bezelye veya mısır ekliyorsanız, soğanların pişmesinin sonuna doğru veya et pişmeye başladıktan sonra ekleyin çünkü çok az pişme süresi alırlar.
  • Kıymayı, ardından Worcestershire sosunu ve et suyunu ekleyin: Kıymayı soğan ve sebzelerle birlikte tavaya ekleyin. Artık pembeleşinceye kadar pişirin. Gerekirse tavadaki fazla yağı boşaltın (1 yemek kaşığından fazla). Tuz ve karabiberle tatlandırın.
  • Worcestershire sosunu ve et suyunu ekleyin. Et suyunu kaynama noktasına getirin ve ısıyı en aza indirin. Etin kurumasını önlemek için gerekirse daha fazla et suyu ekleyerek 10 dakika boyunca kapağı açık pişirin.
  • Pişmiş dolguyu tadın ve gerekirse daha fazla tuz, karabiber, Worcestershire veya seçtiğiniz diğer baharatları ekleyin.
  • Haşlanmış patatesleri ezin: Patatesler pişince (çatal kolayca delebilir), tencereden çıkarın ve kalan 4 yemek kaşığı tereyağıyla birlikte bir kaseye koyun. Çatal veya patates eziciyle ezin, tadına bakın ve baharatları tuz ve karabiberle ayarlayın.
  • Et karışımını ve patates püresini bir güveç kabına yerleştirin: Pişmiş dolguyu büyük bir pişirme kabına (9 x 13 santimlik güveç gibi) eşit bir tabaka halinde yayın.
  • Kıymanın üzerine patates püresini yayın. Patates püresinin yüzeyini bir çatalla pürüzlendirin, böylece iyice kızaracak tepe noktaları oluşur. Patates püresinde yaratıcı tasarımlar yapmak için çatal bile kullanabilirsiniz.
  • Pişmek: 200 derece fırına yerleştirin ve kızarana ve köpürene kadar yaklaşık 30 dakika pişirin. Gerekirse, patates püresinin yüzeyinin kahverengileşmesine yardımcı olmak için son birkaç dakika kızartın.

Kaynak:Berrin Ozan Yeşiltepe

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.