Islama Köfte nasıl yapılır? Gelinim Mutfakta Islama Köfte tarifi, malzemeleri ve yapılışı

Islama Köfte nasıl yapılır? Gelinim Mutfakta Islama Köfte tarifi, malzemeleri ve yapılışı
Kanal D'nin sevilerek seyredilen yarışması Gelinim Mutfakta'da yeni bir gün daha başlıyor. Bugün gelinlerin hazırlayacağı yemek ıslama köfte olarak açıklandı. Peki, Gelinim Mutfakta ıslama Köfte nasıl yapılır? İşte detaylar...

Türk ve dünya mutfağının önemli lezzetlerini ekranlara taşıyan Gelinim Mutfakta, yeni günüyle izleyicilerin karşısına çıkıyor. Birbirinden iddialı gelinlerin hazırlayacağı yemekler, belirlenen süre sonrasında puanlanacak ve bölüm sonunda birinci açıklanarak ödülün sahibi belirlenecek. Bugünün tercihi ise ıslama köfte olarak açıklandı. Peki, ıslama köfte nasıl yapılır? Gelinim Mutfakta ıslama köfte tarifi, malzemeleri ve yapılışı haberimizde yer almaktadır.

Gelinim Mutfakta Islama Köfte malzemeleri

  • 500 gram köftelik kıyma
  • 1 adet rende kuru soğan (çok incecik kıyabilirseniz soğanı kıymaya öyle ekleyin)
  • 3 dilim ekmek (süt ile ıslatılmış, iyice sütü sıkılmış ekmek)
  • 1-1,5 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • 1-2 yemek kaşığı sıvı yağ

Ekmekleri Islama Malzemesi;

  • 12 adet dilimlenmiş bayat ekmek
  • 1-2 yemek kaşığı tereyağı (et suyunun yağına göre ayarlanmalı)
  • 1 tatlı kaşığı salça (orijinal sos da salça yok ama ben salça eklemeyi tercih ediyorum)
  • 1 tatlı kaşığı tepeleme toz kırmızı biber
  • 1 adet küp şeker
  • 2-3 su bardağı et suyu
  • 1 çay kaşığı tuz (et suyunuz tuzlu ise bu sosa tuz eklemeyiniz)

23jh23hg32.webp

Gelinim Mutfakta Islama Köfte Tarifi

  1. Bu köfte için kullanacağınız ekmeğin bir gün önceden kalmış biraz bayatlamış taş fırın, kara fırın ekmeği olması en makbulüdür. Eğer kullanacağınız ekmek çok taze olursa, sosu çok çok emer siz de ekmekleri ızgarada zor pişirirsiniz. En güzeli kullanacağınız ekmeği 1 gün bekletip, ekmeğin biraz bayatlamasını sağlamak, ben 1 gün bekletilmiş halk ekmek kullandım.
  2. Köfte malzemesinde yazdığım malzemelerle, köftenizi güzelce macun gibi olacak şekilde yoğurun. Yoğurduğunuz köfte harcınızı 2-3 saat kadar dinlendirin. (1 gün buzdolabında dinlendirirseniz, çok daha güzel olur) Köftelerinizi yoğururken ve şekil verirken ellerinizi arada sırada sıvı yağ ile yağlarsanız, köftenizi hem daha kolay yoğurursunuz, hem de daha kolay şekil verirsiniz.
  3. Köfteyi hazırlayacağınız zaman; et suyunuzu ısıtın ve et suyunun içine 1 adet küp şekeri ekleyin. Et suyunuz tuzsuz ise ve gerekiyorsa et suyunun içine tuz da ekleyin, et suyunuz tuzlu ise tuz eklemenize gerek yok.
  4. Başka bir tavada tereyağı eritin. İçine salçayı ekleyin ve kokusu çıkana kadar salçayı biraz kavurun.
  5. Şimdi bu salçalı karışımın içine kırmızı toz biberi de ekleyin.
  6. İkiliyi hemen hızlıca karıştırın ve ocağın altını hemen kapatın.
  7. Tavadaki salçalı biberli sosu, et suyunun içine boşaltın ve hepsini güzelce karıştırın sosunuz hazır.
  8. Şimdi ıslama köftenin yapım aşamasına geçebiliriz. Dinlenmiş köfte harcınızı yağlı ellerinizle bir kez daha yoğurun ve yine ellerinizi yağlayarak, yassı uzun köfteler hazırlayın.
  9. Ekmekleri dilimleyin. Mümkünse bu köfteyi yaparken; ekmekler, köfteler hepsi aynı anda hazırlanmalı ve aynı anda sunum yapılmalı.
  10. Köfteleri elektrikli ızgarada, döküm tavada ya da teflon tavada (tavayı birazcık tereyağı ile yağlamayı unutmayın) köftelerinizi kızartın, ızgara yapın. Ben köfteleri basit elektrikli sulu ızgarada pişirdim.
  11. Köfteler kızarırken, siz dilimlediğiniz ekmekleri hazırladığınız ılık haldeki biberli sos karışımına hafif batırıp çıkartın. Bu sosa batırılıp çıkartılmış ekmekleri, köfteleri elektrikli ızgarada kızartacağınız gibi önceden ısıtılmış tereyağı ile yağlanmış tavada, ocak üstü tost aparatında ya da elektrikli tost makinesinde kızartabilirsiniz hepsi olur. Kısaca nerede yaparsanız yapın ama ekmekleri güzelce önlü arkalı ızgara yapın kızartın. Ben ekmekleri tereyağı ile yağladığım ısıttığım döküm tavada ve ocak üstü tost aparatında kızarttım bence en kolayı ocak üstü yağlanmış tost aparatında oluyor çünkü o aparat kendiliğinden (ekmekleri ellemeden rahatsız etmeden) kolayca ocak üstünde alt üst yapılabiliyor makine ocak üstünde çevrilebiliyor ama tereyağlı kızmış tavada olan da çok lezzetliydi. Ekmekler hepsinde pişirilebilir tercih sizin. Ekmeklerin pişirilmiş iki türlüsünün resmi de var, inceleyebilirsiniz.
  12. “Ekmekleri sosa iyice çokça batırayım, bekleteyim de ekmekler çok daha güzel olsun” derseniz, ekmekleri sosta çok bekletirseniz ekmekleri kızartırken alt üst edip çevirirken ekmekleri parçalarsınız. Ekmekler elinizde olsun, ekmekleri (tamamen) sosa hızlıca daldırıp çıkartın yeterli.
  13. Sunum aşamasında tabağınıza 3 adet kızarmış ekmek dilimini yerleştirin.
  14. Ekmeklerin üzerine 5-6 adet köfte koyun ve köfte tabağınızı közlenmiş ya da taze domates, biber, soğan ile süsleyerek konuklarınıza ikram edin.
  15. Islanmış ızgara yapılmış yumuşacık ekmeklerin üstünde hazır halde bekleyen köftelerinizi, buz gibi köpüklü ayran eşliğinde servis etmenizi ve sıcak sıcak tüketmenizi öneririm.

Neifyemektarifleri / Canan Gündüz

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.