Tıp Bayramı

14 Mart 1827 Padişah efendimiz II. Mahmut medrese tipi öğretimden modern tıp eğitimine geçer.

30 Ekim 1918 tarihinde Lİmni adasında Mondros Mütarekesi yani ateşkes antlaşması itilaf devletleri arasında imzalanır.

Osmanlı Devleti adına Osmanlını Deniz Bakanı Hüseyin Rauf Orbay anlaşmayı imzalar.

Hüseyin Rauf Orbay İstanbul hükümetine dönmez Amasya’da bulunan kovan Millilere katılır, 25 maddeden oluşan antlaşma ne asker nerede ise koca imparatorluktan geriye eşek yuvarlansa kuyruğu dışarıda kalacak kadar toprak kalmıştır.

13 Kasım 1918 de İtilaf Devletleri Donanması İstanbul girişine demirlerler, bunu gören tıbbiyelilerden Doktor Hikmet ve arkadaşları yetkililere bir arzuhal yazarlar.

Tıp Bayramı kutlamak istiyoruz, izin çıkar tarih tıbbiyenin kuruluş günü olan 14 Mart 1827 hekimler toplanırlar.

İngilizler Selimiye Askeri kışlasına yerleşmişler, kışla girişinde bir sıhhiye taburu bulunmakta komutanda Yüzbaşı Hasan ters bir adam.

Sivas Kongresinde tabipleri temsil eden Mustafa Kemal'e siz dahi mandacılığı kabul ederseniz sizin de karşınızda oluruz diyen tıbbiyeli Hikmet.

Yüzbaşı Hasandan Üsküdar’da bir pastanede 15 dakika randevu kabul edilir. 15 dakika 6 dakikasında konu görüşülür ne kadar zamanımız kaldı 9 dakika o zaman söyleyin çayları börekleri.

6 Dakikada Doktor Hikmet arkadaşı Yüzbaşı Ali İhsan, yüzbaşım bu İngilizler hastalanınca ne yapıyorsunuz? muayene ediyor reçetesini veriyorum. Peki, tedavi edemediklerinizi ne yapıyorsunuz.

Siz sorgucu başımı oluyorsunuz, söyleyin bakalım ne yapalım, biz Haydarpaşa Numune Hastanesi başhekimi ile anlaştık sizden gelen hastalara veba teşhisi konulacak, eyvah be çocuklar ben bu kadar basit bir hileyi nasıl düşünemedim.

Karar verilir iki gizli hasta Numune hastanesi arkadan 4 adet daha teşhis veba 4 günde Selimiye boşalır orada 6 adet alman yapısı araba telsizi vardır onlar Ankara’ya kaçırılır.

Mustafa Kemal’e sorarlar savaşı nasıl kazandınız Şehidin kanı telsizin teli ile der. Uşak'ta Yunan Paşası Trikopis teslim alan Hasan Çavuş komutanı Feridun Dirençtekin esir aldıkları komutanı önce Asım GÜNDÜZ Paşaya sonra Mustafa Kemal'e götürürler geçmiş olsun üzülme Napolyada yenilmişti.

Savaşı neden kaybettiniz telsizlerimiz bozuldu son iki birini İzmir'e tamire gönderdik birini de sizin topçular bozdu, aramızda iletişimi sağlayamadık.

Günümüzde kutladığımız bir sürü meslek günleri var Avukatlar günü, çiftçiler günü veterinerler günü grafik tasarımcılar günü sıra 14 Mart’a gelince tıp bayramı eh kolay elde edilmemiş.

En kıymetli varlık olan insanı yaşatmaya ant içmiş hekimler, ülkeyi kurtar mayada ant içenlerdendir.

Sevgili hekimler biliniz ’ki size getirilen hastaların önce getirenleri tedavi edemezseniz size saldırıyorlar işiniz çok zor.

Doktor arkadaşı ile sohbet ederken bir hasta çocuk getirirler doktor arkadaşından izin ister, hastasıyla ilgilenir sonra arkadaşının yanına gelir nasıl oldu diye arkadaşı sorar.

Hasta diye çocuklarını getirdiler o zaman ne yaptın çocuklarına oyuncak aldım büyükleri tedavi ettim gönderdim.

Dünyayı saran asrın hastalığından dolayı bu hastalığın meslek hastalığı kapsamına alıp hekimlerimizin çalışma saatlerini gelirlerinin düzenlenmesini yetkililerden talep ediyoruz.

Bizim bayrağımız rengini al kanımızdan almıştır, Tabiplerin yani Kızılay’ın bayrağı tersidir bu bütün ülkeler tarafından bilinmektedir.

II. Dünya savaşında Japon deniz sularında yüzen Amerikan gemilerini (Pearl Harbor baskını) Japon uçaklarının batırmadığı tek gemi olarak bilinmektedir.

İzmir işgal edildiğinde İstanbul'daki Tıbbiyeliler bu işgali protesto eden ve yapılacak mitingleri duyuran binlerce ilanı duvarlara yapıştıran öğrencilerin lideri Tıbbiyeli Reşit Galip. ( andımızı yazan Milli Eğitim Bakanı) Tıbbiyelilerden birinin haykırışı hafızalara kazınır.

Ölmeyi bilmeyen yaşamasını da bilemez tıp bayramınız kutlu olsun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Celal Bilgen Arşivi