Trabzonspor transfere başladı... Aman dikkat!

Koronavirüs günlerinde Süper Lig'İn nerede, ne zaman ve hangi şartlarda başlayacağı tartışılırken diğer yandan da transfer çalışmaları hız kazandı. Birçok kulüp özellikle yabancı kontejanının düşürüleceği yönündeki yeni döneme hazırlıksız yakalanmamak adına yoğun mesai harcıyor. Onlardan biri de Trabzonspor. İki sezondur yaptığı hamlelerle dikkat çeken bordo mavililer bu yaz çok daha kritik bir sınav verecek. Hatta birkaç tane. Uzun bir yolculuğa çıkılacak olan transfer döneminde her şeyden önce sabırlı olmakta fayda var. Bunu hatırlatarak taraftarlara da beklentileri yüksek tutmamalarını söylemeliyim. Son güne kadar hareketlilik yaşanabilir. Yönetimi hedefe koymanın bir anlamı yok. İki senedir gelinen nokta referansolarak elimizde.
***
Sosa geldiği günlerde bu şehirde çok da kalacak bir havası yoktu. Ben dahil birçok kişi uzun süreli bir kariyer geçiremeyeceğini düşünüyordu. Hatta yeniden İstanbul'a gideceğini söyleyenler de vardı. Ersun Yanal ve Rıza Çalımbay dönemlerinde yokları oynasa da Ünal Karaman döneminde başlayan yüksek performansını ligin son dönemine kadar taşıdı. Hata da yaptı ama yılmadı. Kariyerinin hakkını son baharında sonuna kadr verdi. Şimdi takımın lideri. Ancak ortada üç soru var;

1-) 35 yaşındaki oyuncunun maliyeti ne olacak?
2-) Sosa ile kaç yıllık imza atılacak?
3-) Yerine isim aranıyor mu?

Ahmet Ağaoğlu yönetimi bugüne kadar hep ekonomi mottosu ile öne çıkan bir politika izledi. Muharrem Usta döneminde alınan Sosa'nın kontratı sona eriyor ve artık yeni sözleşme zamanı. Ancak her ne kadar performansı ortada olsa da 3.5 milyon euronun ne kadarından fedakarlık yapabilir Sosa? Bu çok önemli. Prensipte el sıkışılsa da şu an için herkes beklemede. Arjantinli fubtolcunun muhtemelen 1+1 gibi bir anlaşma yapması bekleniyor. Her senaryoya da hazırlıklı olmakta fayda var. Orta sahada maestro tarzında bir ismi ucuz bir fiyatla getirmek kolay değil. Araştırma yapılsa da transferi gerçekleştirmek maliyetli olacak. Hep birlikte göreceğiz.
***
Pereira'nın da yaşı artık futbolu bırakmaya doğru ilerlerken performansı ise tam tersini gösteriyor. OPTA istatistiklerinde birçok bekin önünde. Sanki futbola yeni başlamış gibi.  Sözleşmesinin de sonuna gelmişken her ne kadar bu durumu sevmesem de ona ayrıcalık tanınmalı ve bugüne kadar yaptıklarına istinaden bir vefa gösterilmeli. Ha izleme komitesi daha iyisini bulduk derse o farklı. Onu da kabul ederim ama Pereira sonuna kadar savaşan ve şehirle özdeşleşen biri. Takımın performansına da doğrudan katkısı var.
***
Novak soru işaretleri arasında geldiği Trabzonspor'da kandisini kanıtladı ve takımın değişilmezleri arasına girdi. Şimdi belki de kulüp onu kaybetmek üzere. İstediği kulüple görüşme imkanı var. İyi değerlendirmek ve seviyeyi de çok aşmadan bir iyileştirme yapmak onun da hoşuna gidecektir.
***
Majid Hosseini'de sorun yok. Opsiyonuyla birlikte +2 yıllık yeni sözleşme isteniyor. Bunun için de menajeri Türkiye'ye gelecek. Koronavirüs sürecinden sonra yeni kontratın görüşmeleri başlayacak. Ancak ilgilenen kulüplerin olması bordo mavilileri zor durumda bırakabilir. Ama İranlı stoperin belirgin bir zam yapılmasını ve Trabzonspor'da mutlu olduğunu ve kalmak istediğini duydum. Umarım bu iç transfer de sorunsuz şekilde halledilir.
***
Trabzonspor bu sezon aldığı iki yüksek rütbeli isimden de verim alamadı. Sezona maliyeti neydi? 3.5 milyon euro Sturridge ve 1.5 milyon euro Mikel. Toplamda 5 milyon euro. Ne kadarı ödendi ya da ödenmedi bilmiyorum ancak kağıt üzerinde ödenecek yıllık ücretler bunlardı. Premier Lig gediklisi iki futbolcudan alınamyan katkı puan tablosunu da etkiledi. Belki de şimdi Başakşehir'in averajla önünde olmak varken puan farkıyla birinci sırada yer alınacaktır. 
***
Sezon başında birçok oyuncu transfer edildi. Campi her ne kadar ilk etapta alışamasa da takıma oturdu ancak hala performansı soru işareti. Erce çok iyi bir yedek kaleci. Ivanildo Fernandes fiyasko çıktı. Yusuf Sarı sürekli sakatlanmasa daha fazla katkı verebilirdiç Maliyeti göz önünde alındığında iyi bir tercih oldu. Doğan Erdoğan da yedek kulübesi adına önemliydi. Nemanja Andjusic neden alındı kimse bilmiyor bence. Badou Ndiaye takımın önemli bir parçası olabilecek kapasitede. Guilherme Süper Lig'de her zaman iş yapar. Ahmet Canbaz kendini gösteremedi ve sakatlandı. Edgar Ié bonservis getirisi adına değerli. Manoel Da Costa şarap gibi. O yaşına rağmen kalitesini gösterdi. Manoel buraya emekli ikramiyesi almaya gelmiş. Sturridge ve Mikel belli. Hazır bir Bilal bu ligde oynar.
***
Diğer yandan genç futbolcular da kazandırıldı.Bunların devamı da önümüzdeki sezon için gelecek. Ancak bu oyuncular oynamadıktan sonra dünyayı toplasanız bir fayda getirmiyor. Rezerv ligin kurulması çok fayda sağlayacaktır bu anlamda.
***
Dikkatimi çeken şeylerden biri de Trabzonspor'un transferlerinde sürekli bir aracının olması. Ali Tandoğan, Yattara gibi isimler oyuncu öneriyor. Neden koskoca kulüp bu önerileri dikkate alıyor? Araştırdığın bir oyuncu olur danışırsın ancak "Ali Tandoğan ya da x kişi önerdi hemen alalım" minvalinde gibi gözüken transfer sürecinden rahatsızım. İnşallah devam etmez. Menajerlerin de kucağına düşmemek de en can alıcı nokta. Yeni Andjusic'ler görmek istemiyorum.
***
Transfer döneminde sık sık yazacağım. Kendinize iyi bakın.
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Burak Zihni Arşivi