Utku Kızıltan

Utku Kızıltan

Türkiye'de su efsaneleri - 1

Sevgili Okuyucularımız, Doğaseverlerin ayı, baharın başlangıcı, bitkilerin kış uykusundan silkelenip uyandığı ay Mart. Birçok özel günle de dolu bir ay. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü benim de doğum günüm. 14 Mart Tıp Bayramı, 15 Mart Dünya Tüketiciler Günü, 18 Mart Çanakkale Zaferi, 22 Mart Dünya Su Günü, 22-26 Mart Ağaç Bayramı, 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü. Böyle dopdolu bir ay yaşayacağız. Buradan yola çıkarak 2-3 hafta size Türkiye’de Su Efsanelerinden bahsedeceğim.
8-10 yıl önce manevi kızım Necla Dabağoğlu Altınoluk’ta 3-5 günlüğüne bize bir daire kiralamış, bizi davet etmişti. Biz de dünyanın 8. Harikası diye isim taktığım ve gerçekten sevip takdir ettiğim, Sayın Başkanımızın eşi Hatice Akgün, ve bir aile daha oraya gitmiştik. Alev kızımız da ikizleriyle oradaydı. Ben sıkıntılı adam araçtan indik bir çay bahçesinde kahvaltıya oturduk. daha kahvaltı biter bitmez bir gezi motoru ile konuşmuş ve tam gün harika bir tekne gezisi yapmıştık. Daha tekneden iner inmez ertesi gün için bir minibüsle konuştum Kaz Dağları gezisine çıktık. Sahilde bir heykeli olan Sarıkız’la orada tanıştık. Onun için anlatılan hikâye hoşuma gitti ve bu gibi efsanelerin peşine düştüm. Elde ettiklerimi de size sunuyorum. Biliyorum ki beğeneceksiniz.

 

Sarıkız ve Baba Tepe
 

Delikanlının biri güzeller güzeli bir kıza aşık olmuş. Kız, evlenme şartı olarak, delikanlıdan gücünü ispatlamasını, sırtına yüklenecek tuz çuvallarını taşımasını istemiş. Delikanlının sırtına tuz çuvalları yüklenmiş. Yamaçtan tırmanırken çuvallar dengesini kaybettirmiş ve delikanlı yuvarlanarak tepeden göle düşmüş. Tuzlar ıslandıkça çuvallar ağırlaşmış ve delikanlıyı suyun derinliklerine çekmiş. Köy halkı bu acıya sebebiyet verdiği için kıza öfkelenmişler. Ona yumurtalar atmışlar. Sarıkız adı da buradan kalmış. Öfkesi yatışmayan köylüler babasına giderek kızını şikâyet etmişler ve onu yok etmesini istemişler. Babası yumurtalara bulanmış kızını alıp tepeye çıkmış. Kızını öldürmeden önce abdest alıp namaz kılmak isteyen baba, kızından su bulmasını istemiş. Kız delikanlının boğulduğu gölün suyundan getirmiş. Su tuzlu olduğu için babası yeniden tatlı su bulup getirmesini istemiş. Bunun üzerine kız ayağını yere vurmuş, o anda yerden bir kaynak suyu fışkırmaya başlamış. Durumu gören babası kızının ermiş olduğunu anlamış ve onu öldürmekten vazgeçmiş. Kimsenin zararı dokunmasın diye de suyun etrafını taş duvarlarla çevirmiş. Kaz Dağlarının zirvesindeki bu kaynak, bugün hala yörede şifalı olarak bilinmektedir. Ayrıca hem Sarıkız’ın, hem de babasının öldükleri yerler kutsal sayılmaktadır. Babasının öldüğü ve bugün kabrinin bulunduğu kabul edilen yere Kartaltepe veya Babatepe, Sarıkız’ın kabrinin olduğu tepeye ise Sarıkız Tepesi adı verilmiş. Bu ilk efsaneydi haftaya bir başka efsane ile karşınızda olacağım. Sağlıklı kalmanız dileklerimle

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Utku Kızıltan Arşivi