Mahkemeler neden var?

Mahkemeler neden var?
CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, "Beton lobilerinin İstanbul’da yürüttüğü inşaat politikası hız kesmeden sürüyor. Öyle ki bu politikayı yargı kararları bile engelleyemiyor. Mahkemelerin aldığı kararlara uyulmayacaksa niye mahkemeler, bilirkişiler var” dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 2017 yılında Tuzla'da İller Bankası’nın ‘kamp tesisi’ olarak kullandığı 50 bin metrekarelik alana yapılaşma olanağı sağladığını bu şekilde araziye beton dökülmesinin önü açtığını belirten CHP'li Gürsel Tekin, "Ancak İstanbul 6. İdare Mahkemesi, söz konusu planın şehircilik ilkeleri ile imar mevzuatına aykırı olduğunu bildirerek, önce ‘yürütmeyi durdurmuş’, ardından da ‘iptal’ kararı vermişti. İptal kararının ardından boş durmayan Bakanlık, ‘alanın plansız kaldığı’ iddia ederek yeni bir plan hazırlanmıştı. Hukuksuz yapılaşma adına hiçbir kural ve yasa tanımayan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bir uyarıda bilirkişiden geldi" açıklamasını yaptı.

Tadilattan derhal vazgeçmeli

Bilirkişin raporunu değerlendiren Tekin, "Çevredeki meri planlarda önerilen yeşil alanların sürekliliği bozulacağı, bu anlamda planlama ilkelerine aykırı bir durum oluşacağını rapor eden bilirkişi heyetini kutluyorum. Çünkü burası, Tuzla’nın deniz kıyısında kalan nadir yerlerinden biri. Çevre Bakanlığı İstanbul da artık plan tadilatlarını yapmaktan vazgeçmeli ve yapılan tadilatları da derhal geri çekmelidir" açıklamasında bulundu. "Kamu yararını gözetmek ve her türlü kamunun aleyhine eylemlerine engel olmak Anayasal görevimiz" diyen Tekin, "Bu dayanaktan hareketle, kentimizdeki imar kararlarını incelemek ve gerekli durumlarda konuyu yargıya taşımak en önemli görevimiz. Uzun süredir Çevre ve Şehircilik Bakanlığını, İstanbul’a ihanet edecek politikalarından ivedilikle vazgeçmeleri konusunda uyarıyoruz; imar planı yapma ve onaylama yetkisi bulunan kurumların görevi, bu yetkilerini halktan yana ve güvenli çevrelerde, eşit imkanlara sahip daha yaşanabilir kentler haline getirmekten yana kullanmakken, bunun aksine hukuka ve kurallara aykırı sadece beton lobilerin talepleri doğrultusunda hazırlanan imar planı değişikliklerine karşı hukuki mücadelemize devam edeceğimizi kamuoyuna bildiriyorum" ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.