Valiye bak valiye...

Yazımın hemen başında soruyorum. Türkiye Cumhuriyeti'nde valilik yapan bir kişi, bir önceki görev yaptığı bir ilimiz için, yeni görev yaptığı başka bir ilde yaptığı konuşmada, aradan bir yıl geçmeden, 'Vatanını sevmeyen, bayrağına sahip çıkmayan, Atatürk'ün kurduğu cumhuriyete sahip çıkmayan halkı vardı' lafını eder mi?
Bu lafı eden birisi ya vali değildir.
Ya validir ama adam değildir.
Veya daha önce görev yaptığı o ilin halkı bu valiye öyle şey yapmıştırki, vali bunun acısını anca böyle çıkartmaya çalışmıştır.
*
Olay şu:
25 Kasım 2017 tarihinde Edirne'nin kurtuluş gecesinde konuşan, eski Kars şimdiki Edirne Valisi Günay Özdemir, SOLO TÜRK gösterisini örnek vererek, aynı gösterinin Kars-Sarıkamış'ta görev yaptığı yıllarda da yapıldığını ve orada yaşayan insanların Edirne'deki kadar aynı duyguyu taşımadıklarını belirtti. Vali Özdemir, "Sarıkamış'ta da SOLO TÜRK ile beraberdik. Ama bu kadar duygusal değildi. Çünkü Edirne halkı vatanını seven, bayrağına sahip çıkan, Atatürk'ün kurduğu cumhuriyete sahip çıkan halktır. Edirnelileri tanımaktan büyük mutluluk duydum. Artık Edirneliyim ve Edirne'yi her yerde yaşayacağım. şeklinde konuştu.
*

günay özdemir

Şimdi vali olmuş efendiye soralım bakalım.
'Çünkü Edirne halkı vatanını seven, bayrağına sahip çıkan, Atatürk'ün kurduğu cumhuriyete sahip çıkan halktır' dediğinizde sakın bunun Kars halkı; vatanını sevmeyen, bayrağına sahip çıkmayan, Atatürk'ün kurduğu cumhuriyete sahip çıkmayan anlamına geldiğini bilmiyorum demeyin.
Şayet bu cümlenin o anlama geldiğini farkedecek kadar kestirişiniz yoksa o koltukta bir dakika bile oturmanız en çok Edirne halkı adına üzüntü vericidir.
*
Bir başka sorumuzda bu cümleden sonra elleri acısıya kadar alkışlayarak adeta valinin bu sözünü onaylayan salonda bulunanlara.
Bir önceki görev yaptığı yeri bir anda satan vali yarın Edirne'yi satmayacağını nereden biliyorsunuz?
Ne yani şimi, Edirne valinin söylediği bu sözlere uyuyor da Kars uymuyor mu?
Sarıkamış uymuyor mu?
Diğer iller uymuyor mu?
Unutma vali efendi; bir değeri göklere çıkartmak isterken başka bir değeri öldürmek zorunda değilsin.
Sen sözünü söyle.
Edirne halkı şu özellikleri taşıyor de.
Bir başka memleketin o özellikleri taşıyıp taşımadığını nereden biliyorsun?
Kars'ta görev yaptığında başına neler geldi.
Sana ne yaptılar.
Ne hainlikler yaptı Kars halkı, Sarıkamış halkı.
Anlat da bilelim
Konuşmanda; 'vatan, bayrak' sevgisi konusunda Edirne'yi öveceğim diye, Karslıları rencide etmenin sebebi ne?
Sayın Vali, senin bu yaptığın, 'bölgesel bölücülüğün, kışkırtıcılığın,' daniskası değil de nedir?
*
Bak mesela daha geçen yıl Kars'tan ayrıldığınızda, veda yemeğinde bu konuşmayı yapmışsınız; “Bu duygular içerisinde vedalaşmak zor. Artık Kars’ın bizim olduğu bilincinde buradan ayrılıyorum ve şunu da söylemek istiyorum ki bütün Karslılara kalbimiz, gönlümüz ve kapımız daima açıktır. Allah’a emanet olun”
Sorarım size; 'artık Kasr'ta bizim' derken, siz sizin olan değerlere böyle mi sahip çıkıyorsunuz?
Aynısını yarın Edirne'ye yapmayacağınızı nereden bilelim.
*
Bakın mesela çok bilindik bir hikaye var:
Saat gece yarısını çoktan geçmiş. Oğlu vali olan yaşlı bir adam, yatağında canı sıkılıyordu. Birden yıllar öncesini hatırladı. O zaman oğlu daha 14 yaşında idi. İyi bir eğitim alması için elinden gelen gayreti göstermesine rağmen oğlunun tavırlarını hiç beğenmiyordu. Hatta bir gün “oğlum sen adam olmazsın“ demişti.
İşte aradan yıllar geçmiş oğlu da vali olmuştu. Nasıl oldu ise oğluna bu haber gece gelmiş o da apar topar babasını huzuruna dilemiş ve “baba bak sen adam olamazsın dedin ama ben vali oldum” demiş.
Yaşlı adam da: “oğlum vali olmuşsun ama adam olamamışsın, eğer adam olsa idin yaşlı bir adamı gece yarısı rahatsız etmeyecek kadar düşünceli, babanı ayağına getirtmeyecek kadar edepli ve makamın büyüdükçe daha da mütevazileşecek kadar da olgun olurdun” diyerek ne yazık ki oğlu hakkında haklı çıktığına üzülmüş...
*
Edrine valisinin yaptığından ne farkı var.
Türkiye'nin 81 ilinden birisinde valilik yapma onurunu yaşa.
İki yıl suyunu iç, yemeğini ye, selam ver, selam al, veda konuşmanda; ''Artık Kars’ın bizim olduğu bilincinde buradan ayrılıyorum ve şunu da söylemek istiyorum ki bütün Karslılara kalbimiz, gönlümüz ve kapımız daima açıktır.” de.
Sonra kalk aynı kentin halkına; 'Vatanını sevmeyen, bayrağına sahip çıkmayan, Atatürk'ün kurduğu cumhuriyete sahip çıkmayan' yaftası yapıştır.
Sadece yazıklar olsun demiyorum.
Bu valinin kesinlikle görevden alınması gerektiğini, cezalandırılması gerektiğini, kendisine gelmesi gerektiğini belirtiyorum.
Yoksa ne Kars gibi güzide serhat şehirlerimizden birisinin ne de Kurtuluş Savaşı öncesi 90 bin şehit verilen toprakların olduğu Sarıkamış halkının böyle valilerin özürüne ihtiyacı olduğunu düşünmüyorum...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Mert Arşivi